Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A német lakások takaréklángon vannak
No menu items!

A német lakások takaréklángon vannak

Az energiaköltségek gyorsan emelkednek, és ez tükröződik a németországi fűtési szokásokban is: egy felmérés szerint a németek tíz százaléka még nem kapcsolta be a fűtést. A többiek is gyakran csak takaréklángon fűtenek.

A Spiegel beszámolója szerint Németország-szerte sokan aggódnak a következő gázszámla miatt, mivel hatalmas többletköltségekkel kell számolni. Egy felmérés szerint ez a fogyasztók viselkedésében is tetten érhető, ugyanis minden tizedik német még nem fűtötte be otthonát a késő őszi, részben téli hőmérséklet ellenére. Ez derült ki a YouGov közvélemény-kutató intézet által a dpa hírügynökség megbízásából készített reprezentatív felmérésből.

A túlnyomó többség (90 százalék) viszont november végéig már használta a kályhát vagy a fűtőberendezést, de érezhetően változtatott fűtési magatartásán: a felmérés szerint 68 százalékuk kevesebbet fűt ebben a szezonban, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Saját bevallásuk szerint mintegy felük lényegesen kevesebbet fűt.

Sok fűtési rendszer fosszilis tüzelőanyaggal, például olajjal vagy gázzal működik, ami szennyezi a környezetet. Ez azonban nem tűnik döntő érvnek azon válaszadók számára, akik azt mondták, hogy pénzt akarnak megtakarítani. Az eredmények szerint mindössze hat százalékuk szeretné kevesebb fűtéssel védeni az éghajlatot.

Ezzel szemben több mint minden második (56 százalék) elutasítja ezt, hogy pénzt takarítson meg. 20 százalékuk a magasabb külső hőmérséklet miatt kevesebbet fűt, 15 százalékuk pedig a fűtés csökkentésével szeretne hozzájárulni az ellátás biztonságához.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy sok fogyasztó követi a német kormány energiatakarékosságra vonatkozó felhívását. A megemelkedett árak és a közelgő gázhiány miatt a kormány a szobahőmérséklet csökkentését vagy víztakarékos zuhanyfejek használatát javasolja.

A gázárak idén sok szolgáltatónál megduplázódtak vagy akár megháromszorozódtak. Mindazonáltal a válaszadók többsége (78 százalék) maradt a tavalyi fűtési rendszer mellett. Hét százalékuk mondta csak, hogy ezen a télen inkább a kályhával vagy a kandallóval, mint a beépített fűtési rendszerrel szeretné melegen tartani a lakást vagy a házat. Kettőből egy azért teszi ezt, mert olcsóbb.

A felhasznált adatok a YouGov közvélemény-kutató intézet által a dpa hírügynökség megbízásából végzett reprezentatív felmérésen alapulnak. A felmérésben 2022. november 29. és 30. között Németország-szerte 2040 ember vett részt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Az Euro 7 bevezetése tönkreteheti az európai autógyártást

Az új uniós kibocsátási szabvány a tervek szerint szigorúbb szabályok és ellenőrzések elfogadására kötelezi a gyártókat. Az autógyárak azonban nem tartják ezt megvalósíthatónak, és "ellátási és termelési szűk keresztmetszetekre" figyelmeztetnek.

Németországban a nők keresete jócskán elmarad a férfiakétól

Németországban 18 százalékot tesz ki a nemek közötti bérrés, a nők csaknem ötödével keresnek kevesebbet, mint a férfiak - mutatta ki egy friss felmérés.

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Hírek

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Újra drágul a taxizás Budapesten

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő - döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom