Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A német lakások takaréklángon vannak
No menu items!

A német lakások takaréklángon vannak

Az energiaköltségek gyorsan emelkednek, és ez tükröződik a németországi fűtési szokásokban is: egy felmérés szerint a németek tíz százaléka még nem kapcsolta be a fűtést. A többiek is gyakran csak takaréklángon fűtenek.

A Spiegel beszámolója szerint Németország-szerte sokan aggódnak a következő gázszámla miatt, mivel hatalmas többletköltségekkel kell számolni. Egy felmérés szerint ez a fogyasztók viselkedésében is tetten érhető, ugyanis minden tizedik német még nem fűtötte be otthonát a késő őszi, részben téli hőmérséklet ellenére. Ez derült ki a YouGov közvélemény-kutató intézet által a dpa hírügynökség megbízásából készített reprezentatív felmérésből.

A túlnyomó többség (90 százalék) viszont november végéig már használta a kályhát vagy a fűtőberendezést, de érezhetően változtatott fűtési magatartásán: a felmérés szerint 68 százalékuk kevesebbet fűt ebben a szezonban, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Saját bevallásuk szerint mintegy felük lényegesen kevesebbet fűt.

Sok fűtési rendszer fosszilis tüzelőanyaggal, például olajjal vagy gázzal működik, ami szennyezi a környezetet. Ez azonban nem tűnik döntő érvnek azon válaszadók számára, akik azt mondták, hogy pénzt akarnak megtakarítani. Az eredmények szerint mindössze hat százalékuk szeretné kevesebb fűtéssel védeni az éghajlatot.

Ezzel szemben több mint minden második (56 százalék) elutasítja ezt, hogy pénzt takarítson meg. 20 százalékuk a magasabb külső hőmérséklet miatt kevesebbet fűt, 15 százalékuk pedig a fűtés csökkentésével szeretne hozzájárulni az ellátás biztonságához.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy sok fogyasztó követi a német kormány energiatakarékosságra vonatkozó felhívását. A megemelkedett árak és a közelgő gázhiány miatt a kormány a szobahőmérséklet csökkentését vagy víztakarékos zuhanyfejek használatát javasolja.

A gázárak idén sok szolgáltatónál megduplázódtak vagy akár megháromszorozódtak. Mindazonáltal a válaszadók többsége (78 százalék) maradt a tavalyi fűtési rendszer mellett. Hét százalékuk mondta csak, hogy ezen a télen inkább a kályhával vagy a kandallóval, mint a beépített fűtési rendszerrel szeretné melegen tartani a lakást vagy a házat. Kettőből egy azért teszi ezt, mert olcsóbb.

A felhasznált adatok a YouGov közvélemény-kutató intézet által a dpa hírügynökség megbízásából végzett reprezentatív felmérésen alapulnak. A felmérésben 2022. november 29. és 30. között Németország-szerte 2040 ember vett részt.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Duplázott és nemzetközi brandekkel erősít a magyar szállodaüzemeltető

Megduplázta árbevételét 2023-ban a Hotel & More Group független szállodaüzemeltető, mely cégcsoport a következő években nemzetközi hotel brandekkel is erősít.

A sikeres üzletek Budapest melletti szállodája

Budapesttől kevesebb mint félórányi autóútra, a romantikus szépségű Zsámbéki-medencében...

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Nekik sikerült? – Kilakoltatások elkerülése Bécsben

Az osztrák főváros lakásügynökségénél külön csapat, úgynevezett case managerek foglalkoznak a rossz szociális helyzetben lévő, jelentős lakbérhátralékot felhalmozó bérlőkkel.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.