Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A német lakások takaréklángon vannak
No menu items!

A német lakások takaréklángon vannak

Az energiaköltségek gyorsan emelkednek, és ez tükröződik a németországi fűtési szokásokban is: egy felmérés szerint a németek tíz százaléka még nem kapcsolta be a fűtést. A többiek is gyakran csak takaréklángon fűtenek.

A Spiegel beszámolója szerint Németország-szerte sokan aggódnak a következő gázszámla miatt, mivel hatalmas többletköltségekkel kell számolni. Egy felmérés szerint ez a fogyasztók viselkedésében is tetten érhető, ugyanis minden tizedik német még nem fűtötte be otthonát a késő őszi, részben téli hőmérséklet ellenére. Ez derült ki a YouGov közvélemény-kutató intézet által a dpa hírügynökség megbízásából készített reprezentatív felmérésből.

A túlnyomó többség (90 százalék) viszont november végéig már használta a kályhát vagy a fűtőberendezést, de érezhetően változtatott fűtési magatartásán: a felmérés szerint 68 százalékuk kevesebbet fűt ebben a szezonban, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Saját bevallásuk szerint mintegy felük lényegesen kevesebbet fűt.

Sok fűtési rendszer fosszilis tüzelőanyaggal, például olajjal vagy gázzal működik, ami szennyezi a környezetet. Ez azonban nem tűnik döntő érvnek azon válaszadók számára, akik azt mondták, hogy pénzt akarnak megtakarítani. Az eredmények szerint mindössze hat százalékuk szeretné kevesebb fűtéssel védeni az éghajlatot.

Ezzel szemben több mint minden második (56 százalék) elutasítja ezt, hogy pénzt takarítson meg. 20 százalékuk a magasabb külső hőmérséklet miatt kevesebbet fűt, 15 százalékuk pedig a fűtés csökkentésével szeretne hozzájárulni az ellátás biztonságához.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy sok fogyasztó követi a német kormány energiatakarékosságra vonatkozó felhívását. A megemelkedett árak és a közelgő gázhiány miatt a kormány a szobahőmérséklet csökkentését vagy víztakarékos zuhanyfejek használatát javasolja.

A gázárak idén sok szolgáltatónál megduplázódtak vagy akár megháromszorozódtak. Mindazonáltal a válaszadók többsége (78 százalék) maradt a tavalyi fűtési rendszer mellett. Hét százalékuk mondta csak, hogy ezen a télen inkább a kályhával vagy a kandallóval, mint a beépített fűtési rendszerrel szeretné melegen tartani a lakást vagy a házat. Kettőből egy azért teszi ezt, mert olcsóbb.

A felhasznált adatok a YouGov közvélemény-kutató intézet által a dpa hírügynökség megbízásából végzett reprezentatív felmérésen alapulnak. A felmérésben 2022. november 29. és 30. között Németország-szerte 2040 ember vett részt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Wizz Air októbertől négy új járatot indít

A hamarosan 17-re bővülő budapesti gépparkkal az idén összesen csaknem 7 millió utast szállíthatnak Budapestre és Budapestről .

Otthonfelújítási program: A kölcsönkérelmeket már online is benyújthatjuk

talán legtöbbeket érintő újdonság, hogy általános könnyítésként az MFB Bank Pont Plusz hálózat minden lakossági fiókjánál meg kell teremteni a kölcsönkérelmek online átadásának lehetőségét.

Elkezdődtek a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló tárgyalások

Czomba Sándor az M1 aktuális csatornán és a Kossuth rádióban is ismertette, hogy elkezdődtek a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló tárgyalások.

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Majdnem 70 millió forint bírság a Raiffesen banknak és lízingcégének

A pénzügyi felügyelet kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak.

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.