Kezdőlap Pénzvilág A német nemzeti bank mossa és szárítja is a pénzt
No menu items!

A német nemzeti bank mossa és szárítja is a pénzt

A Bundesbank megszárítja és számba veszi a bankjegyeket Kép / Forrás / FAZ

A német jegybank a nyári árvízben elázott sok millió eurónyi készpénz tisztításán dolgozik. A szennyeződések eltávolítása, majd az azonosítás után megsemmisítik a bankjegyeket. Mivégre akkor a munka? A Frankfurter Allgemeine Zeitung riportere erre a kérdésre is választ kapott a Bundesbank ’pénzmosó’ részlegénél.

A pénznek igenis van szaga!

Simon Schimetschka kinyitja a szárítógép ajtaját. 200 eurós bankjegyek esnek ki. Összesen 1.200 darab van belőlük a tárcsában. Elázott, penészes, sáros, gyűrött pénz. A nyári árvíz után Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék Pfalz tartományokban szedtek össze.

A nemzeti bankban, az euró fizikai megtisztításán dolgozó munkatársai tudják, hogy a pénznek igenis van szaga. A pénzmosást a frankfurti központú Bundesbank hamis bankjegyek analizálására szakosodott mainzi részlegénél végzik. A ’pénzmosókonyha’ a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) riporterét egy nyirkos, döngölt padlójú pincére emlékezteti: meleg, pára és bűz. A helységben légkondicionáló szűri és tisztítja a levegőt, a nagyrészt penésszel, szennyvízzel és fűtőolajjal szennyezett bankjegyekből ugyanis veszélyes gázok kerülnek a levegőbe. Ezért a 15 dolgozó a járványhelyzettől függetlenül is maszkban és gumikesztyűben dolgozik.

„Nem mossuk, szárítjuk a pénzt”

Akinek sérült papírpénz van a birtokában, a Bundesbank bármelyik kirendeltségén újra cserélheti. Szakadt bankjegy esetén a feltétel, hogy legalább a bakjegy 50 százalékát leadják. A német szövetségi bankhoz a polgárok évente átlagosan 40 millió eurónyi sérült bankót visznek. A rajnai árhullám hatására csak júliusban és augusztusban 51 milliónyit cseréltek ki – mondja az FAZ-nak Johannes Beermann, a Bundesbank igazgatótanácsi tagja. „Nem mossuk, szárítjuk a pénzt” – teszi hozzá a szóviccre utalva a jegybankár.

A bankók a szárítás után sem kerülnek vissza a forgalomba, mert az automaták nem ismernék fel azokat és lehet, hogy egy alaposabban ellenőrző pénztáros is visszautasítaná őket. „A forgalomban lévő pénznek jó állapotban kell lennie, ami az árvízben megrongálódott bankjegyekről a szárítás után sem mondható el.”

Minek akkor szárítani őket? – merül fel a logikus kérdést a riporterben. „Mert megsemmisítés előtt ellenőrizni kell az eredetiséget” – magyarázza Beermann.

Bepillantás a jegybank mosókonyhájába

Az euróbankók zárható, átlátszó biztonsági plasztik tasakokban kerülnek Schimetschka és kollégái elé. Minden zacskón szerepel, milyen címletű papírpénzeket tartalmaz, valamint, hogy ki és mikor adta le őket. Így, ha a szárítás után kiderül, hogy hamis euró volt a tasakban, visszakövethetik az útját. Ezért mindig csak egy tasak tartalma kerülhet a szárítóba. Közvetlenül az árvíz után elsősorban elárasztott bankfiókokból és üzemekből érkeztek a bankók, ezért egy-egy zacskó sok pénzt tartalmazott. Az utóbbi hetekben már inkább a magánszemélyek adnak le sérült bankjegyeket.

Pénzválogatás Kép / Forrás / SAMIRA SCHULZ

Amikor a FAZ riportere a tisztítóhelységben figyeli a munkát, Schimetschka épp egy nagyobb mennyiségű pénzt tartalmazó zacskót bont fel. Száz és ötszáz eurós kötegek szabályos banki papírszalaggal összekötve. A bankjegyek össze vannak ragadva, Schimetschka ennek ellenére megpróbálja átpörgeti a pénzt, mielőtt a szárítóba teszi, nehogy szemét maradjon a kötegben. Amikor a tasakból minden köteg a gépdobjába került, elindítja a gépet.

A papírpénz nagyrészt pamutból áll, ezért jól bírja a vizet és a szárítást. A bankjegyek állapotától és mennyiségétől függően kell kiválasztani a programot. Jobb állapotúaknál nagyobb hőfokon 45 percig, nagyon megrongálódottaknál alacsonyabbon 2 óráig megy a gép. „Fontos, hogy ne legyen túl meleg a dobban!” – magyarázza Schimetschka. Az újságíró meglepetésére hozzáteszi, hogy illatosító is kerül a dobba. „Rózsa vagy levendula illattal próbáljuk elvenni az ázott bankók kellemetlen szagát.”

A “tisztulás közben” a papírszalagok leválnak. A bankjegyek egyenként, szárazon kerülnek ki a gépből, de általában összehajlítódnak és sprődök, ezért mielőtt egy gép leszámolhatná őket és ellenőrizhetné az eredetiségüket, Schimetschka feladata, hogy egyenként széthajlítgassa és kisimítsa a bankókat. Ez után egy nehezebb tárggyal néhány órára le is kell súlyozni őket, hogy egyenesek maradjanak. „A leghatékonyabb tégla alá tenni a kötegeket” – árulja el a szakmai fortélyt Schimetschka.

A gépi ellenőrzés előtt a munkatársak számolják meg a pénzt és vizsgálják az eredetiségüket. Aki Schimetschkához hasonlóan évek óta a manzi részlegnél van, hamar felismeri a hamis bankjegyeket. Nagyobb mennyiségre ritkán bukkannak. Azonban egy-két hamis papírpénz bankógyakran van a kötegekben. „A németek szeretnek otthon készpénzt őrizgetni. Ezért sokszor csak évek után kerülnek elő a hamis bankók” – magyarázza. A gépi számolás és ellenőrzés után a megsérült bankjegyek leadója átutalással kapja meg az ellenértéket.

Schimetschka másfél éve foglalkozik sérült bankjegyek eredetiségének vizsgálatával. A legtöbbször darabokra szakadt pénzjegyekkel van dolga. „Mindenek előtt jó szem és tapasztalat kell ehhez a munkához” – mondja, majd elárulja, hogy a színárnyalat alapos szemügyre vétele után egy 2 milliméteres darabról is meg tudja állapítani, melyik címlet mely részéről való.

Az elázott címletek más kihívások elé állítják Schimetschkát és kollégáit, mint a szétszakadtak. A vizes pénz gyorsan penészedni kezd, majd idővel szétmállik. A sárosat nem szabad szárítani, mert a megszárítva beton szilárdságú masszává változtatja az összeragadta bankjegyeket és lehetetlenné teszi a szétválasztásukat. Ha nem sikerül finoman lemosni a sarat, nincs esély a beszennyeződött bankjegyek szétválasztásra és azonosítására.

Volt már nagymosás

A Bundesbanknak van tapasztalata a ’nagymosásban’. A 2013-as elbai árvíz után 150 ezer elázott bankót adtak le a kirendeltségeken. Most jóval többel számolnak, mert már szeptember elejéig 190 ezer bankjegyet vettek be és a lakossági roham továbbra se csökken a Bundesbank fiókjaiban. Ráadásul a tapasztalatok szerint a lakosságtól hónapokkal, sőt évekkel az árvizek után is előkerülnek elázott bankók. A jegybank munkatársainak még azért is sokáig feladatot ad az árvíz, mert az eddig leadott pénzeknek még csak a negyedét tudták feldolgozni.

A tisztítórészleg 15 állandó munkatársa mellett további 6 kisegítő dolgozik az árvízben megsérült bankókon. A 4 szárító mellé 2 újat vásároltak. Napi 10 órában járnak. Ami a gépeknek nem jelent problémát, az a Bundesbank manzi ’pénzmosóinál’ a teljesítőképesség határait feszegeti. Az FAZ riporterének elismerik, hogy fáradtak, de hozzáteszik, hogy eltökéltek: amennyit csak fizikailag lehetséges, azonosítani fognak az árvíz áldozatául esett sokmillió eurónyi bankóból.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom