Kezdőlap Világgazdaság A világ nagyon várta az ukrán gabonaszállítmányt. De nem mindenki
No menu items!

A világ nagyon várta az ukrán gabonaszállítmányt. De nem mindenki

A Razoninak új vevőt kell keresnie. Kép forrása: UKR_Emb in Lebanon/Twitter

A napokban nagy figyelem övezte az első gabonaszállítmányt, amely elhagyta Ukrajna újonnan megnyitott kikötőit. Ám a hajó most a Földközi-tengeren vesztegel új vevőt keresve, ugyanis elvesztette eredeti megrendelőjét.

Ukrajna bejrúti nagykövetsége a Twitteren tett közzé egy képet a Razoni nevű hajóról, és közölte, hogy a rakományt a libanoni vevő visszautasította, mivel a szállítás öt hónapos késedelmet szenvedett. Ez volt az első mezőgazdasági hajó, amely Oroszország inváziója óta elhagyta az ország nagy fekete-tengeri kikötőit – mintegy 26 500 tonna kukoricával megrakodva -, miután nemrég megállapodás született az export újraindításáról.

A Bloomberg cikke szerint Razoni zűrzavaros útja rávilágít azokra a kihívásokra, amelyek az ukrán gabonaszállítások normalizálódása előtt állnak, mivel a háború továbbra is tart. A nagykövetség szerint a Razoni szállítmányozója Libanonban vagy máshol keres új vevőt. A szállítmány célállomását már meg is változtatták, de a hajókövetési adatok szerint ez egyelőre ismeretlen.

A libanoni gazdasági minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a kormánynak nincs köze a szállítmányhoz, mivel a rakományt magánvevőnek szánták.

Az ENSZ – amely segített a gabonaexport-megállapodás közvetítésében – szintén nem avatkozik bele abba, hogy az Ukrajnából induló hajók merre indulnak, mivel ezek kereskedelmi döntések – mondta az ENSZ főtitkárának szóvivője.

Eközben egy kisebb ukrán kukoricaszállító hajó elérte végső célállomását Törökországban, ami az első ilyen hajó, amely elérte végállomását – közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium. Két másik, ugyanezen karavánnal indult hajónak körülbelül egy hét múlva kell elérnie a kikötőket. Eddig összesen mintegy 10 hajó indult el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Nagyot estek az OTP részvényei

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.

Korlátozta az üzemanyagok kivitelét az orosz kormány

Az orosz kormány két lehetőséget mérlegelt az üzemanyagárak stabilizálására: az olajtermékek exportjának átmeneti teljes tilalmát a belföldi piac telítése érdekében, illetve azt, hogy tonnánként 250 dollárra emelje olajtermékek exportvámját.

Javult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapota

Európa több országával ellentétben Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely egy rendkívüli arány és egyben nemzeti kincs is.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.