Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A WTO elnöke szerint a többség a szabadkereskedelem nyertese

A WTO elnöke szerint a többség a szabadkereskedelem nyertese

Roberto Azevêdo, a Kereskedelmi Világszervezet  (WTO) elnöke a deglobalizációról, kereskedelmi háborúról és a Brexitről nyilatkozott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Petrus Szabolcs németországi tudósítónk beszámolója.

A 62 éves brazil közgazdász 2013 óta a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elnöke. A 164 országot tömörítő WTO fő célja a nemzetközi kereskedelem élénkítése, amelyért a tagországok számára kötelező szabályok lefektetésével, ajánlások kiadásával és kereskedelmi vitákat rendező nemzetközi bíróság fenntartásával tesz. Azevêdo a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) adott interjúban többek között a szabadkereskedelem ellenes légkörről és a növekvő protekcionizmusról beszélt.

Nincs deglobalizáció

Nem gondolja, hogy a deglobalizáció idejét éljük. „A számok a globalizáció további erősödését mutatják, a nemzetközi kereskedelem volumene nő.” Azt azonban elismeri, hogy a politikai környezet és a társadalmi légkör globalizációellenes. „A politika kiszámíthatatlanná vált. A gazdasági szereplők nehezen tudnak hosszútávú döntéseket hozni.” Szerinte a rossz hangulatért nem a túlzásba vitt szabadkereskedelem a hibás. „A középréteg egy részének elbizonytalanodását, illetve leszakadását a gazdasági szerkezetváltás okozta, ami a globalizációtól függetlenül ment végbe. A fejlett országokban a gépsori termelés helyét, az innováció, a magas hozzáadott értékű előállítás és a szolgáltatások vették át.” A problémákat nem tagadva úgy véli, hogy a világkereskedelem liberalizációjával a vállalkozások és az emberek többsége nyert.

A nehéz helyzetbe kerültek segítését állami feladatnak tartja. „Ezen a téren végezhetnének jobb munkát is a kormányok.” Ezzel összefüggésben nem tartja ördögtől valónak az állami regulációt és újraelosztást fokozását sem.

Optimizmus a válságban

A FAZ interjú illusztrációja

A USA és Kína között dúló kereskedelmi háborút napjaink legnagyobb, a világkereskedelmet fenyegető veszélyének tartja, mert „könnyen dominóhatást válthat ki.” Ennek már látja az első jeleit. Azevêdo azt nem tudja megmondani, hogy sikerül-e megállítani a folyamatot, de biztosít, hogy a WTO minden eszközzel ezen dolgozik. „Nagy ütemben reformáljuk a szervezetet, aktualizáljuk a nemzetközi kereskedelem szabályrendszerét, fórumot és impulzusokat adunk a vitarendezéshez.”

Vitatja, hogy a világméretűvé vált kereskedelmi konfliktus a WTO leszereplése lenne, illetve a jelentőségvesztését mutatná. Az elnök szerint továbbra is a WTO az országok közötti kereskedelmi szabályozás és vitarendezés egyetlen fóruma. „A WTO-nak köszönhető, hogy a kereskedelemben nem a dzsungel törvényei uralkodnak.” Azt azonban hozzáteszi, hogy a tagok kooperációja nélkül egyetlen nemzetközi szervezet sem életképes.

„1947, az új pénzügyi és kereskedelmi világrend alapjainak lerakása óta nem voltak a nemzetközi gazdasági kapcsolatok olyan rosszak, mint napjainkban” – ismeri el Azevêdo az FAZ kérdésére. Ennek ellenére optimista, mert „a krízis mindig magában rejti a fejlődés esélyét.” Példaként az USA és Japán kereskedelmi konfliktusát említi a ’80-a évekből, amely végső soron a WTO ’95-ös megalapításához és ezen keresztül a világkereskedelem szabályozásához vezetett.

Kína a renitens?

Az interjúkészítő szembesítette Azevêdot a Kína WTO tagságával kapcsolatos kritikákkal is. Sokak szerint hiba volt az ázsiai ország 2011-es felvétele, mert a várakozásokkal ellentétben nem vitte tovább Kínát a piacgazdasági fejlődés útján. Az utóbbi években inkább az állami gazdaságirányítás erősödését látni. „A WTO által elfogadott szabályok minden tagállamra kötelezők. Kína ennek tudatában lépett be.”

A gyakran felhozott vádakra, mi szerint Peking nem tartja tiszteletben a szabadalmakat és a szellemi tulajdonra vonatkozó szabályokat, valamint nem megengedett módon szubvencionálja a hazai vállalatokat, diplomatikusan csak annyit mond, hogy „amennyiben egy tagállamnak ez a véleménye, bármikor panasszal élhet a WTO-nál, eljárást kezdeményezhet a szervezet vitarendező fóruma előtt.”

A rendezetlen Brexit kereskedelmi következményei egyértelműek

A Brexit a WTO elnöke szerint is komoly csapás lehet a szabadkereskedelemre. „Vámok és mennyiségi korlátozások lehetnek Nagy-Britannia és az EU között.” Ezzel összefüggésben a WTO kötelező szabályai közé tartozó ’legnagyobb kedvezmény elvére’ hívja fel a figyelmet. „London dönthet úgy, hogy inzulint továbbra is vámmenetesen lehet behozni az EU-ból, de akkor ennek a mentesülésnek a WTO minden tagjára vonatkoznia kell” – magyarázza az elv lényegét.

Boris Johnson többször tett kijelentésére, miszerint van olyan WTO szabály, amely a megállapodás hiányában is lehetővé tenné az EU-ból érkező áruk egyedi elbírálását, egyértelmű választ ad: „Ez én jogértelmezésem szerint ez csak egy brit-uniós kereskedelmi szerződés aláírása után lehetséges. Megállapodás nélkül nincsenek kivételek.” – mondja a WTO elnöke interjúában.

Friss

Az anya zsírban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát

Az anya zsírban gazdag étrendje károsíthatja a magzat agyát és életen át tartó zavarokat okozhat - állapította meg a Bécsi Orvosi Egyetem Agykutató központjának kutatócsoportja.

Tőzsde – Veszteséges kezdés New Yorkban

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés a New York-i tőzsdéken szerdán.

A fuvarozók a versenyhivataltól a biztosítási díjak vizsgálatát kéri

A haszongépjárművek kgfb-díjai hazánkban régiós viszonylatban is kirívóan magasak - véli a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE), miután piackutatókkal vizsgáltatták meg a biztosítók szövetségének állítását a díjak mértékéről.

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – minősítő rendszer

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (mfo) rendszert hozott létre a Magyar Nemzeti Bank. A cél: a magas színvonalú szolgáltatás biztosítása.

Hírek

Advent a Várkert Bazárban – ingyenes programokkal

December 1-től négy vasárnapon át várja az érdeklődőket az Advent a Várkert Bazárban rendezvénysorozat. Napközben ingyenes családi programok, esténként koncertek lesznek.

Életfogytiglant kaptak a kegyetlen tatai rablók

Éjjelén törtek be a házaspárhoz, a férfit feszítővassal ütlegelték, a 70 éves asszonyt ököllel arcba vágták. Ékszereket, 660 ezer forintot zsákmányoltak. Az idős férfi életét vesztette, feleség megvakult.

Nő a bírák és az ügyészek fizetése

A kormány három részletben emeli a bírák és az ügyészek illetményét. Az első lépcső 2020 január.

Kutyatámadás. Várandós nőt martak halálra

Kutyaharapásokba halt bele egy 29 éves nő a franciaországi Villers-Cotterets közelében.

Negyven kilométeres kamionsorok lesznek a cseh határon?

Lanzhotnál december elején akár 40 kilométeres kamionsorok is kialakulhatnak a Cseh határon a regisztráció elmaradása miatt - közölte a CzechToll/SkyToll konzorcium, a rendszer üzemeltetője.

Bányrobbanás Kínában – halottak

Gázrobbanás következtében 15 ember életét vesztette és további 9 megsérült egy szénbányában a Kína északi részén fekvő Sanhszi tartományban - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden.

Pénzmosás miatt vádat emeltek két zalai férfi ellen

Németországból származó, hamis átutalásokkal bukott le egy magyar férfi.

Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki amerikai kutatók

Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromos gépkocsik számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói, akik a Joule című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésük eredményét.

12 éves késes rabló Ráckevén

Késsel rabolt ki egy 12 éves fiú egy férfit Ráckevén - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Kaliforniaiban kerti parti résztvevőire lőttek, többen meghaltak

Négy ember meghalt, hat másik megsebesült egy lőfegyveres támadásban vasárnap a kaliforniai Fresnóban. Ismeretlen tettesek egy meccset néző kerti parti résztvevőire rontottak rá.

Súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája Erdélyben

Előadás közben lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája az erdélyi Vajdahunyadon - közölte hétfői számában a Krónika napilap.

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.
Hirdetés

Gazdaság

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – minősítő rendszer

Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (mfo) rendszert hozott létre a Magyar Nemzeti Bank. A cél: a magas színvonalú szolgáltatás biztosítása.

Lakáshitel. A fix kamatozású hitelre váltást sürgeti az MNB

A kamatkockázat miatt célszerű lenne fix kamatúvá alakítania szerződését. Az MNB ajánlás alapján erről értesítik levélben a bankok az érintett ügyfeleiket. Eddig két százalékra...

Marad az alapkamat – MNB: elsődleges célja az árstabilitás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás, az infláció változékonyan alakul, ezért a tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra - erősítette meg a monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom