Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A WTO elnöke szerint a többség a szabadkereskedelem nyertese
No menu items!

A WTO elnöke szerint a többség a szabadkereskedelem nyertese

Roberto Azevêdo, a Kereskedelmi Világszervezet  (WTO) elnöke a deglobalizációról, kereskedelmi háborúról és a Brexitről nyilatkozott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Petrus Szabolcs németországi tudósítónk beszámolója.

A 62 éves brazil közgazdász 2013 óta a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elnöke. A 164 országot tömörítő WTO fő célja a nemzetközi kereskedelem élénkítése, amelyért a tagországok számára kötelező szabályok lefektetésével, ajánlások kiadásával és kereskedelmi vitákat rendező nemzetközi bíróság fenntartásával tesz. Azevêdo a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) adott interjúban többek között a szabadkereskedelem ellenes légkörről és a növekvő protekcionizmusról beszélt.

Nincs deglobalizáció

Nem gondolja, hogy a deglobalizáció idejét éljük. „A számok a globalizáció további erősödését mutatják, a nemzetközi kereskedelem volumene nő.” Azt azonban elismeri, hogy a politikai környezet és a társadalmi légkör globalizációellenes. „A politika kiszámíthatatlanná vált. A gazdasági szereplők nehezen tudnak hosszútávú döntéseket hozni.” Szerinte a rossz hangulatért nem a túlzásba vitt szabadkereskedelem a hibás. „A középréteg egy részének elbizonytalanodását, illetve leszakadását a gazdasági szerkezetváltás okozta, ami a globalizációtól függetlenül ment végbe. A fejlett országokban a gépsori termelés helyét, az innováció, a magas hozzáadott értékű előállítás és a szolgáltatások vették át.” A problémákat nem tagadva úgy véli, hogy a világkereskedelem liberalizációjával a vállalkozások és az emberek többsége nyert.

A nehéz helyzetbe kerültek segítését állami feladatnak tartja. „Ezen a téren végezhetnének jobb munkát is a kormányok.” Ezzel összefüggésben nem tartja ördögtől valónak az állami regulációt és újraelosztást fokozását sem.

Optimizmus a válságban

A FAZ interjú illusztrációja

A USA és Kína között dúló kereskedelmi háborút napjaink legnagyobb, a világkereskedelmet fenyegető veszélyének tartja, mert „könnyen dominóhatást válthat ki.” Ennek már látja az első jeleit. Azevêdo azt nem tudja megmondani, hogy sikerül-e megállítani a folyamatot, de biztosít, hogy a WTO minden eszközzel ezen dolgozik. „Nagy ütemben reformáljuk a szervezetet, aktualizáljuk a nemzetközi kereskedelem szabályrendszerét, fórumot és impulzusokat adunk a vitarendezéshez.”

Vitatja, hogy a világméretűvé vált kereskedelmi konfliktus a WTO leszereplése lenne, illetve a jelentőségvesztését mutatná. Az elnök szerint továbbra is a WTO az országok közötti kereskedelmi szabályozás és vitarendezés egyetlen fóruma. „A WTO-nak köszönhető, hogy a kereskedelemben nem a dzsungel törvényei uralkodnak.” Azt azonban hozzáteszi, hogy a tagok kooperációja nélkül egyetlen nemzetközi szervezet sem életképes.

„1947, az új pénzügyi és kereskedelmi világrend alapjainak lerakása óta nem voltak a nemzetközi gazdasági kapcsolatok olyan rosszak, mint napjainkban” – ismeri el Azevêdo az FAZ kérdésére. Ennek ellenére optimista, mert „a krízis mindig magában rejti a fejlődés esélyét.” Példaként az USA és Japán kereskedelmi konfliktusát említi a ’80-a évekből, amely végső soron a WTO ’95-ös megalapításához és ezen keresztül a világkereskedelem szabályozásához vezetett.

Kína a renitens?

Az interjúkészítő szembesítette Azevêdot a Kína WTO tagságával kapcsolatos kritikákkal is. Sokak szerint hiba volt az ázsiai ország 2011-es felvétele, mert a várakozásokkal ellentétben nem vitte tovább Kínát a piacgazdasági fejlődés útján. Az utóbbi években inkább az állami gazdaságirányítás erősödését látni. „A WTO által elfogadott szabályok minden tagállamra kötelezők. Kína ennek tudatában lépett be.”

A gyakran felhozott vádakra, mi szerint Peking nem tartja tiszteletben a szabadalmakat és a szellemi tulajdonra vonatkozó szabályokat, valamint nem megengedett módon szubvencionálja a hazai vállalatokat, diplomatikusan csak annyit mond, hogy „amennyiben egy tagállamnak ez a véleménye, bármikor panasszal élhet a WTO-nál, eljárást kezdeményezhet a szervezet vitarendező fóruma előtt.”

A rendezetlen Brexit kereskedelmi következményei egyértelműek

A Brexit a WTO elnöke szerint is komoly csapás lehet a szabadkereskedelemre. „Vámok és mennyiségi korlátozások lehetnek Nagy-Britannia és az EU között.” Ezzel összefüggésben a WTO kötelező szabályai közé tartozó ’legnagyobb kedvezmény elvére’ hívja fel a figyelmet. „London dönthet úgy, hogy inzulint továbbra is vámmenetesen lehet behozni az EU-ból, de akkor ennek a mentesülésnek a WTO minden tagjára vonatkoznia kell” – magyarázza az elv lényegét.

Boris Johnson többször tett kijelentésére, miszerint van olyan WTO szabály, amely a megállapodás hiányában is lehetővé tenné az EU-ból érkező áruk egyedi elbírálását, egyértelmű választ ad: „Ez én jogértelmezésem szerint ez csak egy brit-uniós kereskedelmi szerződés aláírása után lehetséges. Megállapodás nélkül nincsenek kivételek.” – mondja a WTO elnöke interjúában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Háborús veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon.

Júniustól visszafogják az online szállásközvetítőket

Június 1-től lép hatályba az az új uniós szabályozás, amelyik többek között az online szálláshelyközvetítőket is korlátozza olyan megállapodások megkötésében, amelyek előírják, hogy például a hotelek kötelezően náluk hirdessék szobáikat a legkedvezőbb áron.

Újabb online divatnagyágyú érkezett Magyarországra – 350 ezernél több termékkel

A Zalandón a magyar vásárlók több mint 1700 márka 350 ezernél több terméke közül válogathatnak olyan kategóriákban, mint ruházat, cipők, kiegészítők, sport-, prémium- és gyermekruházati termékek.

Bővít a magyar Aldi: háromszáz informatikus kerestetik

Megduplázza létszámát Magyarországon az Aldi informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft. (AIIS). A vállalat 300 olyan informatikai munkahelyet hoz létre, amelyek jó része otthonról is ellátható feladatokból áll.

Hírek

Háborús veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon.

Bővít a magyar Aldi: háromszáz informatikus kerestetik

Megduplázza létszámát Magyarországon az Aldi informatikai szolgáltatásokat végző leányvállalata, az Aldi International IT Services Kft. (AIIS). A vállalat 300 olyan informatikai munkahelyet hoz létre, amelyek jó része otthonról is ellátható feladatokból áll.

Új elnök a Magyar Gépjárműipari Egyesület élén

Krisztián Róbertet, a Magyar Suzuki Zrt. operatív igazgatóját választotta a Magyar Gépjárműipari Egyesület (Mage) elnökévé a szervezet tisztújító közgyűlése. A felügyelő bizottság elnöke Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese maradt.

Az Európai Bizottság a nemzetközileg bizonytalan helyzetben is a fenntarthatóságra biztatja Magyarországot

Az Európai Bizottság közreadta a 2022. évi európai szemeszter tavaszi csomagját, amely támogatást és iránymutatást nyújt a tagállamoknak. A csomag közzététele előtt két évvel kezdte éreztetni hatását a koronavírus-világjárvány, jelenleg pedig teljes erővel folyik az Ukrajna elleni orosz invázió.

Nyolc év börtön. Több mint 300 céget csapott be egy nő

Az Esztergomi Járásbíróság első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy nőt, aki férfitestvérével együttműködve ügyvédnek, illetve közjegyzőnek adta ki magát, és országszerte 310 vállalkozást károsított meg.

Ennyibe kerülne szerdától az üzemanyag az ársapka nélkül

Szerdán a gázolaj beszerzési ára bruttó 11 forintta csökkenl. Ez várhatóan a piaci árazású gázolaj árát illetve a prémium gázolaj árát is érinti majd. A benzin esetében a hét közepén nem lesz árváltozás. Ahogy a 480 forintos hatósági árakat illetően sem.

Biden: nem valószínű, hogy a majomhimlő világjárványt okoz

A majomhimlő nem valószínű, hogy a koronavírushoz hasonlóan világjárványt okozhat - mondta Joe Biden amerikai elnök Tokióban.

Most érdemes Németországba utazni: havi 9 euróért az egész országban tömegközlekedhetünk

Németországban 9 eurós országos havi közlekedési bérletet vezetnek be. A Bundesrat jóváhagyása azt jelenti, hogy a három hónapos támogatott bérletterv június 1-jétől lép hatályba.

Gazdaság

Bankszövetség: ideje kivezetni a kamatstopot

A változó kamatozású lakossági jelzáloghitelekre korábban kamatbefagyasztást rendelt el a kormány, a Magyar Bankszövetség szerint azonban a reális gazdasági növekedés és a versenyképesség érdekében kívánatos a piaci viszonyok visszaállítása - közölte a szervezet.

Megugrottak a SZÉP-kártyás költések – rekordot várnak a kibocsátók

Áprilisban megugrott a SZÉP-kártya költések értéke, az idén rekordot várnak a kártyakibocsátók, amihez a juttatások élelmiszerüzletekben történő felhasználásának július elsejéig történt meghosszabbítása is hozzájárul - közölték a kártyakibocsátók.

OTP: napról napra kevesebbet érnek a forintban lévő megtakarítások

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat.

MNB: folytatódik a monetáris szigor, határozott kamatemelések jönnek

Fokozatos, változatlanul határozott alapkamat-emelési szakasz következik, a reálkamatok további emelése mellett - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferencián.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom