Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A WTO elnöke szerint a többség a szabadkereskedelem nyertese
No menu items!

A WTO elnöke szerint a többség a szabadkereskedelem nyertese

Roberto Azevêdo, a Kereskedelmi Világszervezet  (WTO) elnöke a deglobalizációról, kereskedelmi háborúról és a Brexitről nyilatkozott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Petrus Szabolcs németországi tudósítónk beszámolója.

A 62 éves brazil közgazdász 2013 óta a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elnöke. A 164 országot tömörítő WTO fő célja a nemzetközi kereskedelem élénkítése, amelyért a tagországok számára kötelező szabályok lefektetésével, ajánlások kiadásával és kereskedelmi vitákat rendező nemzetközi bíróság fenntartásával tesz. Azevêdo a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) adott interjúban többek között a szabadkereskedelem ellenes légkörről és a növekvő protekcionizmusról beszélt.

Nincs deglobalizáció

Nem gondolja, hogy a deglobalizáció idejét éljük. „A számok a globalizáció további erősödését mutatják, a nemzetközi kereskedelem volumene nő.” Azt azonban elismeri, hogy a politikai környezet és a társadalmi légkör globalizációellenes. „A politika kiszámíthatatlanná vált. A gazdasági szereplők nehezen tudnak hosszútávú döntéseket hozni.” Szerinte a rossz hangulatért nem a túlzásba vitt szabadkereskedelem a hibás. „A középréteg egy részének elbizonytalanodását, illetve leszakadását a gazdasági szerkezetváltás okozta, ami a globalizációtól függetlenül ment végbe. A fejlett országokban a gépsori termelés helyét, az innováció, a magas hozzáadott értékű előállítás és a szolgáltatások vették át.” A problémákat nem tagadva úgy véli, hogy a világkereskedelem liberalizációjával a vállalkozások és az emberek többsége nyert.

A nehéz helyzetbe kerültek segítését állami feladatnak tartja. „Ezen a téren végezhetnének jobb munkát is a kormányok.” Ezzel összefüggésben nem tartja ördögtől valónak az állami regulációt és újraelosztást fokozását sem.

Optimizmus a válságban

A FAZ interjú illusztrációja

A USA és Kína között dúló kereskedelmi háborút napjaink legnagyobb, a világkereskedelmet fenyegető veszélyének tartja, mert „könnyen dominóhatást válthat ki.” Ennek már látja az első jeleit. Azevêdo azt nem tudja megmondani, hogy sikerül-e megállítani a folyamatot, de biztosít, hogy a WTO minden eszközzel ezen dolgozik. „Nagy ütemben reformáljuk a szervezetet, aktualizáljuk a nemzetközi kereskedelem szabályrendszerét, fórumot és impulzusokat adunk a vitarendezéshez.”

Vitatja, hogy a világméretűvé vált kereskedelmi konfliktus a WTO leszereplése lenne, illetve a jelentőségvesztését mutatná. Az elnök szerint továbbra is a WTO az országok közötti kereskedelmi szabályozás és vitarendezés egyetlen fóruma. „A WTO-nak köszönhető, hogy a kereskedelemben nem a dzsungel törvényei uralkodnak.” Azt azonban hozzáteszi, hogy a tagok kooperációja nélkül egyetlen nemzetközi szervezet sem életképes.

„1947, az új pénzügyi és kereskedelmi világrend alapjainak lerakása óta nem voltak a nemzetközi gazdasági kapcsolatok olyan rosszak, mint napjainkban” – ismeri el Azevêdo az FAZ kérdésére. Ennek ellenére optimista, mert „a krízis mindig magában rejti a fejlődés esélyét.” Példaként az USA és Japán kereskedelmi konfliktusát említi a ’80-a évekből, amely végső soron a WTO ’95-ös megalapításához és ezen keresztül a világkereskedelem szabályozásához vezetett.

Kína a renitens?

Az interjúkészítő szembesítette Azevêdot a Kína WTO tagságával kapcsolatos kritikákkal is. Sokak szerint hiba volt az ázsiai ország 2011-es felvétele, mert a várakozásokkal ellentétben nem vitte tovább Kínát a piacgazdasági fejlődés útján. Az utóbbi években inkább az állami gazdaságirányítás erősödését látni. „A WTO által elfogadott szabályok minden tagállamra kötelezők. Kína ennek tudatában lépett be.”

A gyakran felhozott vádakra, mi szerint Peking nem tartja tiszteletben a szabadalmakat és a szellemi tulajdonra vonatkozó szabályokat, valamint nem megengedett módon szubvencionálja a hazai vállalatokat, diplomatikusan csak annyit mond, hogy „amennyiben egy tagállamnak ez a véleménye, bármikor panasszal élhet a WTO-nál, eljárást kezdeményezhet a szervezet vitarendező fóruma előtt.”

A rendezetlen Brexit kereskedelmi következményei egyértelműek

A Brexit a WTO elnöke szerint is komoly csapás lehet a szabadkereskedelemre. „Vámok és mennyiségi korlátozások lehetnek Nagy-Britannia és az EU között.” Ezzel összefüggésben a WTO kötelező szabályai közé tartozó ’legnagyobb kedvezmény elvére’ hívja fel a figyelmet. „London dönthet úgy, hogy inzulint továbbra is vámmenetesen lehet behozni az EU-ból, de akkor ennek a mentesülésnek a WTO minden tagjára vonatkoznia kell” – magyarázza az elv lényegét.

Boris Johnson többször tett kijelentésére, miszerint van olyan WTO szabály, amely a megállapodás hiányában is lehetővé tenné az EU-ból érkező áruk egyedi elbírálását, egyértelmű választ ad: „Ez én jogértelmezésem szerint ez csak egy brit-uniós kereskedelmi szerződés aláírása után lehetséges. Megállapodás nélkül nincsenek kivételek.” – mondja a WTO elnöke interjúában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom