Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A WTO elnöke szerint a többség a szabadkereskedelem nyertese
No menu items!

A WTO elnöke szerint a többség a szabadkereskedelem nyertese

Roberto Azevêdo, a Kereskedelmi Világszervezet  (WTO) elnöke a deglobalizációról, kereskedelmi háborúról és a Brexitről nyilatkozott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Petrus Szabolcs németországi tudósítónk beszámolója.

A 62 éves brazil közgazdász 2013 óta a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) elnöke. A 164 országot tömörítő WTO fő célja a nemzetközi kereskedelem élénkítése, amelyért a tagországok számára kötelező szabályok lefektetésével, ajánlások kiadásával és kereskedelmi vitákat rendező nemzetközi bíróság fenntartásával tesz. Azevêdo a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) adott interjúban többek között a szabadkereskedelem ellenes légkörről és a növekvő protekcionizmusról beszélt.

Nincs deglobalizáció

Nem gondolja, hogy a deglobalizáció idejét éljük. „A számok a globalizáció további erősödését mutatják, a nemzetközi kereskedelem volumene nő.” Azt azonban elismeri, hogy a politikai környezet és a társadalmi légkör globalizációellenes. „A politika kiszámíthatatlanná vált. A gazdasági szereplők nehezen tudnak hosszútávú döntéseket hozni.” Szerinte a rossz hangulatért nem a túlzásba vitt szabadkereskedelem a hibás. „A középréteg egy részének elbizonytalanodását, illetve leszakadását a gazdasági szerkezetváltás okozta, ami a globalizációtól függetlenül ment végbe. A fejlett országokban a gépsori termelés helyét, az innováció, a magas hozzáadott értékű előállítás és a szolgáltatások vették át.” A problémákat nem tagadva úgy véli, hogy a világkereskedelem liberalizációjával a vállalkozások és az emberek többsége nyert.

A nehéz helyzetbe kerültek segítését állami feladatnak tartja. „Ezen a téren végezhetnének jobb munkát is a kormányok.” Ezzel összefüggésben nem tartja ördögtől valónak az állami regulációt és újraelosztást fokozását sem.

Optimizmus a válságban

A FAZ interjú illusztrációja

A USA és Kína között dúló kereskedelmi háborút napjaink legnagyobb, a világkereskedelmet fenyegető veszélyének tartja, mert „könnyen dominóhatást válthat ki.” Ennek már látja az első jeleit. Azevêdo azt nem tudja megmondani, hogy sikerül-e megállítani a folyamatot, de biztosít, hogy a WTO minden eszközzel ezen dolgozik. „Nagy ütemben reformáljuk a szervezetet, aktualizáljuk a nemzetközi kereskedelem szabályrendszerét, fórumot és impulzusokat adunk a vitarendezéshez.”

Vitatja, hogy a világméretűvé vált kereskedelmi konfliktus a WTO leszereplése lenne, illetve a jelentőségvesztését mutatná. Az elnök szerint továbbra is a WTO az országok közötti kereskedelmi szabályozás és vitarendezés egyetlen fóruma. „A WTO-nak köszönhető, hogy a kereskedelemben nem a dzsungel törvényei uralkodnak.” Azt azonban hozzáteszi, hogy a tagok kooperációja nélkül egyetlen nemzetközi szervezet sem életképes.

„1947, az új pénzügyi és kereskedelmi világrend alapjainak lerakása óta nem voltak a nemzetközi gazdasági kapcsolatok olyan rosszak, mint napjainkban” – ismeri el Azevêdo az FAZ kérdésére. Ennek ellenére optimista, mert „a krízis mindig magában rejti a fejlődés esélyét.” Példaként az USA és Japán kereskedelmi konfliktusát említi a ’80-a évekből, amely végső soron a WTO ’95-ös megalapításához és ezen keresztül a világkereskedelem szabályozásához vezetett.

Kína a renitens?

Az interjúkészítő szembesítette Azevêdot a Kína WTO tagságával kapcsolatos kritikákkal is. Sokak szerint hiba volt az ázsiai ország 2011-es felvétele, mert a várakozásokkal ellentétben nem vitte tovább Kínát a piacgazdasági fejlődés útján. Az utóbbi években inkább az állami gazdaságirányítás erősödését látni. „A WTO által elfogadott szabályok minden tagállamra kötelezők. Kína ennek tudatában lépett be.”

A gyakran felhozott vádakra, mi szerint Peking nem tartja tiszteletben a szabadalmakat és a szellemi tulajdonra vonatkozó szabályokat, valamint nem megengedett módon szubvencionálja a hazai vállalatokat, diplomatikusan csak annyit mond, hogy „amennyiben egy tagállamnak ez a véleménye, bármikor panasszal élhet a WTO-nál, eljárást kezdeményezhet a szervezet vitarendező fóruma előtt.”

A rendezetlen Brexit kereskedelmi következményei egyértelműek

A Brexit a WTO elnöke szerint is komoly csapás lehet a szabadkereskedelemre. „Vámok és mennyiségi korlátozások lehetnek Nagy-Britannia és az EU között.” Ezzel összefüggésben a WTO kötelező szabályai közé tartozó ’legnagyobb kedvezmény elvére’ hívja fel a figyelmet. „London dönthet úgy, hogy inzulint továbbra is vámmenetesen lehet behozni az EU-ból, de akkor ennek a mentesülésnek a WTO minden tagjára vonatkoznia kell” – magyarázza az elv lényegét.

Boris Johnson többször tett kijelentésére, miszerint van olyan WTO szabály, amely a megállapodás hiányában is lehetővé tenné az EU-ból érkező áruk egyedi elbírálását, egyértelmű választ ad: „Ez én jogértelmezésem szerint ez csak egy brit-uniós kereskedelmi szerződés aláírása után lehetséges. Megállapodás nélkül nincsenek kivételek.” – mondja a WTO elnöke interjúában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vas megye. Halálos baleset a kalandparkban

Egy diák meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában - beszámolók szerint. A baleset hírét az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője  megerősítette.

Tőzsde – Erősödés nyitáskor New Yorkban

Pluszban indítottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek csütörtökön. A kőolaj ára nőtt.

Megugrott az uniós adósság – középmezőnyben a magyar

A koronavírus-járvány miatt az államháztartási hiány és az államadósság GDP-hez viszonyított aránya is megugrott az Európai Unióban és az euróövezetben - jelentette az Eurostat.

Államháztartás. 2270 milliárd fölé nőtt a hiány

Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

Hírek

Vas megye. Halálos baleset a kalandparkban

Egy diák meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában - beszámolók szerint. A baleset hírét az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője  megerősítette.

Dél-koreai igen-nem. Vita az oltási kampányról

A dél-koreai orvosi kamara azt javasolta, hogy a szöuli kormány egy hétre függessze fel az influenza elleni oltási kampányt, miután a napokban legalább tizenheten meghaltak azt követően, hogy megkapták a vakcinát.

Brit aggodalom: idénymunkások nélkül veszélyben a karácsonyi ebéd

Sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatti karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a hagyományos karácsonyi pulykaebéd - közölte a brit baromfitenyésztők üzleti szervezete.

Légszennyezés. A magyarok több havi fizetést költenek rá

A légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások az európaiak számára évente átlagosan 1250 euróba (mintegy 450 ezer forint) kerülnek fejenként. A budapestiek számára a légszennyezettség miatti kiadás évente mintegy 677 ezer forint - derült ki a brüsszeli központú Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) jelentéséből.

Ausztrál kutatók – Ilyen a gyerekek ideális napirendje

A gyerekeknek 11 óra alvás, 8 óra ülés és különböző intenzitású, több órás mozgás lenne az ideális napi időbeosztásuk. Máskülönben rossz lesz a csonttömegük felnőtt korukra, vélekednek egy ausztrál tanulmány szerzői. Részletek.

Emlékérmék az Állami Számvevőszék kettős jubileumára

Két emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank az Állami Számvevőszék megalakulásának 150. és a független számvevőszéki ellenőrzés újraindulásának 30. évfordulója alkalmából.

Túlszámlázás – vádemelés OLAF-ajánlásra

Vádat emeltek két férfi ellen, akik 272 millió forintos kárt okoztak öntvénygyártáshoz és öntvények megmunkáláshoz szükséges szerszámgépek beszerzését szolgáló uniós támogatások felhasználásánál - közölte a fővárosi főügyész.

Covid-vakcina – az oroszokat hamarosan beoltják

November végén tömegesen alkalmazhatják a Covid-19 elleni vakcinát Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója

Kamatdöntés – erősödött a forint

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését.

Wifi a Holdon. A Nokia 4G hálózatot telepít

Negyedik generációs mobilhálózatot épít ki a Hold felszínén a Nokia az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megbízásából - jelentette be a finn telekommunikációs vállalat.

Harmincéves az Alkotmánybíróság – az MNB emlékérmével tiszteleg

Az Alkotmánybíróság megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Miskolc. Újra látták a városban kóborló medvét

A vasárnap hajnali észlelés után hétfőn, a kora reggeli órákban is látták a Miskolcra bekóborló medvét a lyukóvölgyi térségben - közölte az önkormányzat sajtóosztálya.

Gazdaság

Maradt az egyhetes betéti kamat 0,75 százalék

Ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.

Koronavírus – Már forog az EU-s SURE kötvény, nagy a túljegyzés

Az Európai Bizottság közel 17 milliárd euró (mintegy 6200 milliárd forint) értékben kibocsátotta a koronavírus-járványból adódó munkanélküliség kockázatait mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó szociális kötvények (SURE) első sorozatát - közölte az uniós bizottság.

Bankszövetség – Moratórium és/vagy adósságrendező program

A törlesztési moratórium meghosszabbítása jó megoldás. Aki egy kedvezményezetti kategóriába sem fér bele, részt vehet bankja adósságrendező programjában - véli a Magyar Bankszövetség elnöke.

Marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott.

Törlesztési moratórium: megszavazták a hosszabbítást

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.

Újabb amerikai bank ment csődbe

Háromra nőtt az idén csődbe jutott amerikai bankok száma. Tavaly négy bank húzta le a rolót, tavalyelőtt egy sem.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom