Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Amerikai infláció - nagyot drágult az üzemanyag
No menu items!

Amerikai infláció – nagyot drágult az üzemanyag

Elsősorban az energiaárak 24,5 százalékos emelekdése miatt a piaci várakozásokat jócskán meghaladó, 13 éve nem tapasztalt erős ütemben nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban júniusban.

Már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek meglepően erős, 2 százalékot messze meghaladó mértékben az éves összevetésű fogyasztói árak, ami alapvetően abból adódik, hogy a koronavírus-járvány után újrainduló gazdaságban a kínálat nem tud lépést tartani a kereslet fellendülésével.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala kedden közölte, hogy éves összevetésben 5,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júniusban, ami 2008 augusztusa (5,4 százalék) óta a legmagasabb érték.

Elemzők enyhébb ütemre, 4,9 százalékra számítottak a májusban mért 5 százalékos emelkedés után. Januárban még 1,4 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, azóta meredeken gyorsuló ütemben kúsznak felfelé.

Havi összehasonlításban szezonális kiigazítással számolva 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júniusban, ami 2008 júniusa (1,0 százalék) óta a legerősebb ütem. Elemzők 0,5 százalékot vártak a májusi 0,6 százalékos emelkedés után.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció tavaly júniushoz képest 4,5 százalékkal nőtt, ami 1991 novembere óta a legerősebb ütem. Elemzők 4 százalékra számítottak a májusi 3,8 százalékos emelkedés után.

Havi összevetésben 0,9 százalékkal nőtt a maginfláció júniusban. Elemzők 0,4 százalékot vártak a májusi 0,7 százalék után.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal, az energiáé pedig 24,5 százalékkal emelkedett, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 45,1 százalékkal, a fűtőolajé pedig 44,5 százalékkal ugrott meg.

Havi összehasonlításban az élelmiszerárak 0,8 százalékkal, az energiaárak pedig 1,5 százalékkal nőttek. Ismét kiugró mértékben – havi összehasonlításban 10,5 százalékkal, éves szinten pedig 45,2 százalékkal – drágultak a használt teherautók és személygépkocsik.

Ha az árnyomások nem enyhülnek, az a közeljövőben fékezheti a gazdaság növekedését, és egy hosszabb időszakra elhúzódó magasabb infláció monetáris szigorításhoz vezethet. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve vezetői egyelőre még jórészt azt mondják, hogy átmeneti jelenség az erős infláció, hamarosan enyhülnek az árnyomások, ahogy az amerikai és más nagy gazdaságokban egyre inkább helyre áll a megszokott rend.

A Federal Reserve még tavaly ősszel jelezte, hogy rugalmasabban kezeli a 2 százalékos inflációs célt, és hosszabb távon is eltűrheti majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a járványból kilábaló gazdaság erős lendületét.

A Federal Reserve az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A legutolsó, májusi adatok szerint éves szinten 3,4 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe, ami 1992 decembere (3,5 százalék) óta a legerősebb ütem. Áprilisban 3,1, márciusban 1,9, januárban és februárban pedig egyaránt 1,4 százalékon állt értéke.

A friss inflációs adatsor közzététele után meredeken csökkentek a határidős New York-i tőzsdeindexek. A befektetők egyre inkább attól tartanak, hogy az infláció felerősödése nem egy pár hónapig tartó, átmeneti jelenség lesz majd, és a Federal Reserve arra kényszerülhet, hogy az eddig gondoltnál hamarabb indítsa el a kamatemelési ciklust, és kezdje el a gazdaság ösztönzését szolgáló masszív kötvényvásárlási program kivezetését.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.