Kezdőlap Világgazdaság Amerikai infláció - nagyot drágult az üzemanyag
No menu items!

Amerikai infláció – nagyot drágult az üzemanyag

Elsősorban az energiaárak 24,5 százalékos emelekdése miatt a piaci várakozásokat jócskán meghaladó, 13 éve nem tapasztalt erős ütemben nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban júniusban.

Már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek meglepően erős, 2 százalékot messze meghaladó mértékben az éves összevetésű fogyasztói árak, ami alapvetően abból adódik, hogy a koronavírus-járvány után újrainduló gazdaságban a kínálat nem tud lépést tartani a kereslet fellendülésével.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala kedden közölte, hogy éves összevetésben 5,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júniusban, ami 2008 augusztusa (5,4 százalék) óta a legmagasabb érték.

Elemzők enyhébb ütemre, 4,9 százalékra számítottak a májusban mért 5 százalékos emelkedés után. Januárban még 1,4 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, azóta meredeken gyorsuló ütemben kúsznak felfelé.

Havi összehasonlításban szezonális kiigazítással számolva 0,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júniusban, ami 2008 júniusa (1,0 százalék) óta a legerősebb ütem. Elemzők 0,5 százalékot vártak a májusi 0,6 százalékos emelkedés után.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció tavaly júniushoz képest 4,5 százalékkal nőtt, ami 1991 novembere óta a legerősebb ütem. Elemzők 4 százalékra számítottak a májusi 3,8 százalékos emelkedés után.

Havi összevetésben 0,9 százalékkal nőtt a maginfláció júniusban. Elemzők 0,4 százalékot vártak a májusi 0,7 százalék után.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 2,4 százalékkal, az energiáé pedig 24,5 százalékkal emelkedett, utóbbi kategórián belül az üzemanyagok ára 45,1 százalékkal, a fűtőolajé pedig 44,5 százalékkal ugrott meg.

Havi összehasonlításban az élelmiszerárak 0,8 százalékkal, az energiaárak pedig 1,5 százalékkal nőttek. Ismét kiugró mértékben – havi összehasonlításban 10,5 százalékkal, éves szinten pedig 45,2 százalékkal – drágultak a használt teherautók és személygépkocsik.

Ha az árnyomások nem enyhülnek, az a közeljövőben fékezheti a gazdaság növekedését, és egy hosszabb időszakra elhúzódó magasabb infláció monetáris szigorításhoz vezethet. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve vezetői egyelőre még jórészt azt mondják, hogy átmeneti jelenség az erős infláció, hamarosan enyhülnek az árnyomások, ahogy az amerikai és más nagy gazdaságokban egyre inkább helyre áll a megszokott rend.

A Federal Reserve még tavaly ősszel jelezte, hogy rugalmasabban kezeli a 2 százalékos inflációs célt, és hosszabb távon is eltűrheti majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a járványból kilábaló gazdaság erős lendületét.

A Federal Reserve az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A legutolsó, májusi adatok szerint éves szinten 3,4 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe, ami 1992 decembere (3,5 százalék) óta a legerősebb ütem. Áprilisban 3,1, márciusban 1,9, januárban és februárban pedig egyaránt 1,4 százalékon állt értéke.

A friss inflációs adatsor közzététele után meredeken csökkentek a határidős New York-i tőzsdeindexek. A befektetők egyre inkább attól tartanak, hogy az infláció felerősödése nem egy pár hónapig tartó, átmeneti jelenség lesz majd, és a Federal Reserve arra kényszerülhet, hogy az eddig gondoltnál hamarabb indítsa el a kamatemelési ciklust, és kezdje el a gazdaság ösztönzését szolgáló masszív kötvényvásárlási program kivezetését.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Az első amerikai őslakosok lábnyomait találták meg Új-Mexikóban

Az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi lábnyomait fedezhették fel Új-Mexikóban: a 21-23 ezer éves ősi nyomokat a White Sands nemzeti parkban tárták fel.

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Az előző napi nagy nyereségek negatív korrekciójával indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Hírek

Költségvetési csalás – haditechnikai, lőszergyári központra vettek fel támogatást

Lőszerek gyártására is alkalmas, speciális haditechnikai központ építésének ígéretével, hamis számlákkal igényeltek, és kaptak meg 130 milliós támogatást az EU-s és a hazai költségvetésből. 

Sok a mobilozó autós – sok a büntetés

Egy hét alatt több mint hatszáz esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt.

Szerezz Te is gazdijogsit!

Szerezz Te is gazdijogsit! Minden érdeklődő számára elérhető ingyenes...

KSH: augusztusban mérséklődött a természetes fogyás

Augusztusban 8178 gyermek született és 9678-an haltak meg. Tavaly augusztushoz viszonyítva az élveszületések száma kismértékben nőtt, a halálozásoké pedig csökkent. Eszerint augusztusban mérséklődött, de az év elejétől nézve nőtt a természetes fogyás - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tározóból pótolják a Velencei-tó vizét

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei: vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból.

Felszámolja 3G hálózatát a Telekom – Mi a teendő?

Akik 3G-s szolgáltatási sávot használtak, át kell, hogy térjenek más sávra, vagyis készüléket is cserélhetnek, amennyibe a most használt nem alkalmas a 2G vagy a 4G üzemmódra. A Magyar Telekom ugyanis lekapcsolja a 3G-s hálózatát. Mit kell tennie?

Új elnök a Magyar Fürdőszövetség élén

Új elnököt választott a Magyar Fürdőszövetség: a tagság a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetőjének, Kántás Zoltánnak szavazott bizalmat.

Egységes töltők – új uniós szabályozás jöhet

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom