Kezdőlap Tech Apple-társalapító: a mesterséges intelligencia a rosszfiúknak segít a hírhamisításban
No menu items!

Apple-társalapító: a mesterséges intelligencia a rosszfiúknak segít a hírhamisításban

Steve Wozniak. Fotó: Bigstock

A mesterséges intelligencia (MI) megnehezítheti az átverések és a félretájékoztatás kiszűrését – figyelmeztetett Steve Wozniak, az Apple társalapítója.

Wozniak attól tart, hogy a technológiát a “rossz szereplők” fogják kihasználni. A BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tartalmakat egyértelműen fel kell címkézni, és az ágazatban szabályozásra van szükség.

A számítástechnika úttörője márciusban Elon Muskkal együtt aláírt egy levelet, amelyben a legerősebb MI-modellek fejlesztésének szüneteltetésére szólított fel.

Wozniak, akit a technológiai világban inkább Wozként ismernek, a Szilícium-völgy veteránja, aki Steve Jobs-szal együtt alapította az Apple-t, és feltalálta az első Apple számítógépet.

A BBC-nek a következőket mondta: “Az MI annyira intelligens, hogy nyitott a rossz szereplők előtt, azok előtt, akik be akarnak csapni minket azzal kapcsolatban, hogy kik is ők valójában“.

A mesterséges intelligencia kifejezés olyan számítógépes rendszereket takar, amelyek képesek olyan feladatok elvégzésére, amelyekhez normális esetben emberi intelligencia szükséges. Ide tartoznak a chatbotok – amelyek képesek megérteni a kérdéseket és emberhez hasonló válaszokat adni -, valamint a tárgyak képeken való felismerésére képes rendszerek.

Wozniak nem hisz abban, hogy a mesterséges intelligencia felváltja majd az embereket, mert nincsenek érzelmeik, de figyelmeztetett arra, hogy véleménye szerint a “rossz szereplőket” még meggyőzőbbé teszi, mert a ChatGPT-hez hasonló programok olyan szöveget tudnak létrehozni, amely “intelligensnek hangzik“.

“Az embernek kell vállalnia a felelősséget”

Úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia által létrehozott, majd a nyilvánosság elé tárt dolgokért annak kell viselnie a felelősséget, aki azt közzéteszi: “Az embernek kell vállalnia a felelősséget azért, amit a mesterséges intelligencia generál” – mondta.

Azt szeretné, ha a szabályozás felelősségre vonná a nagy technológiai cégeket, amelyek “úgy érzik, hogy bármit megúszhatnak“.

De szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy a szabályozók helyesen járnának el: “Azt hiszem, hogy általában a pénzhajhász erők győznek, ami elég szomorú.

“Nem tudjuk megállítani a technológiát”

Wozniak a számítástechnika úttörője volt, és azt mondja, hogy az internet születésekor elszalasztott lehetőségek tanulságokkal szolgálnak a mesterséges intelligencia mai tervezői számára. Úgy véli, “nem tudjuk megállítani a technológiát“, de felkészíthetjük az embereket, hogy jobban felismerjék a csalást és a személyes adatok megszerzésére irányuló rosszindulatú kísérleteket.

Az Apple jelenlegi főnöke, Tim Cook a múlt héten azt mondta a befektetőknek, hogy fontos, hogy “megfontoltan és átgondoltan” közelítsünk az MI-hez: “Az MI-t hatalmas dolognak tekintjük, és továbbra is nagyon átgondoltan fogjuk beleszőni a termékeinkbe” – jelentette ki.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Három hónapra árat fagyaszt a SPAR

Az áruházlánc a SPAR szupermarketekben összességében több mint 900, az INTERSPAR hipermarketekben több mint 1 000 akciós ajánlattal várja vásárlóit október 1-től.

A cégkapura érkezik a fizetési meghagyás az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek körébe tartoznak például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, valamint az ügyvédek, jogi képviselők.

Tőzsde – Indexcsökkenéssel zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után egy százalék körüli indexveszteséggel fejeződött be a tőzsdei kereskedés hétfőn Európában.

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

A cégkapura érkezik a fizetési meghagyás az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek körébe tartoznak például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, valamint az ügyvédek, jogi képviselők.

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.