Kezdőlap Hírek Árrés. „Legyen maszk akár a föld alól is!" - Kína a fő...
No menu items!

Árrés. „Legyen maszk akár a föld alól is!” – Kína a fő szállító

A világjárvány kitörésekor hirtelen több milliárdos darabszámban lett igény maszkokra. A kereslet és a kínálat egyensúlya felborult. 500 százalékos árréssel lehetett maszkot gyártani! Sok mással foglalkozó cég is a termelésükbe kezdett. Egy bajor autóipari beszállító menedzsere elárulja az átállás és a maszkpiac kulisszatitkait.

Tömeges kereslet a semmiből

A világjárvány előtt néhány ázsiai országot leszámítva az átlagember nem akarta eltakarni a száját és az orrát. Csak az egészségügyi intézmények és munkavédelmi okból a termelőüzemek egy része vásárolt rendszeresen maszkot. Márciusban hírtelen világszerte több milliárd ember akart.

A kevés maszkgyártással foglalkozó cég nem tudta egyik napról a másikra sokszorosára növelni a termelési kapacitását. Ráadásul hamar alapanyaghiány is fellépett. A maszkhoz elengedhetetlen szivacs beszerzési ára a megszokott hússzorosára emelkedett.

A korlátozások bevezetése után a gazdaságok számos területe gyakorlatilag leállt. Vállalatok, termelőüzemek sokasága maradt megrendelés és bevétel nélkül.  Több üzem, jobb híján megpróbált maszkgyártásra átállni.

500 százalékos haszon!

A hirtelen maszkgyártásba kezdeni akarók fő motivációja a hiány miatti árrobbanás volt. A világjárvány előtt a nagykereskedelemben körülbelül 40 centet kellett fizetni egy eldobható maszkért. Amíg a COVID csak Ázsiában pusztított a többségében kínai gyártók bírták termelési kapacitással, ezért az árak stabilok maradtak.

Március végén, amikor a vírus hirtelen világszerte megjelent, 2 euróra ugrott az eldobható és a textilmaszkok nagykereskedelmi ára. „És ez körülbelül 30 centes gyártási költség mellett” – meséli egy bajor autóipari beszállító menedzsere, aki 2-3 hét alatt maszkgyártásra állította át a megrendelés nélkül maradt cégét, leállt üzemeit.

Még többet lehetett keresni az FFP maszkkal. Március elején néhány nap alatt olyan hiány alakult ki, hogy gyakorlatilag csak másodkézből, sokszoros 500 szoros áron lehetett hozzájutni. A hiányt azért volt a textil maszkoknál fellépettnél is nagyobb és tartott tovább, mert a gyártására jóval kevesebben tudtak átállni. Egyrészt, mert jóval bonyolultabb. Másrészt, mert az FFP legfontosabb részéből, a szűrőből is hiány volt. Harmadrészt, mert egy maszkot csak szakhatósági gyártási engedély birtokában szabad FFP-ként forgalmazni. Ezt pedig nem lehet egyik napról a másikra megszerezni.

Maszk Kép/Forrás/astlifehacks.com

„A kormányok cserbenhagyták a cégeket”

Sok cég a megszokott megrendelések elmaradása miatt gazdasági kényszerből, de önként kezdett maszkgyártásba.  Átallás történt azonban politikai nyomásra is. Ennek legismertebb példája a Fehér Ház és a legnagyobb amerikai autógyártó, a GM esete. A sokig a világ legnagyobb gépjárműgyártójának számító mamutcégnek először maszkokat, majd lélegeztető gépeket is kellett gyártani a hiány leküzdése érdekében.

„Nyomás Berlinből és Münchenből is volt” – árulja el a bajor menedzser. „Legyen maszk akár a föld alól is!” – hangzott a bajor miniszterelnök elhíresült követelése a német ipar felé március közepén. „Aztán a politika cserbenhagyta a cégeket” – panaszolja. A kormányok, önkormányzatok, közintézmények a hazai gyártók helyett a kínaiaktól vásároltak. Miután a korábban is maszkgyártással foglalkozó kínai üzemek növelték a kapacitást, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben kínálták a termékeiket – meséli a menedzser. A legnagyobb európai és amerikai reptereken valóságos maszkbazár alakult ki áprilisban: politikusok licitáltak a kínai szállítmányokra, majd kamerák előtt vették át a maszkokat.

Európa Ázsiára hagyatkozott – a felvételen látható: megérkezett a Kínai maszk – segítség Kép/Forrás/euractiv.com

„Országok, sőt, városok és tartományok licitáltak egymásra ugyanazon az országon belül. A politikusoknak az volt a fontos, hogy minél nagyobb szállítmányokkal fényképezkedhessenek. A pénz és az amúgy is nehéz helyzetben lévő hazai cégek támogatása nem volt szempont.

A piaci egyensúly visszaáll

Ahogy egyre több cég ráállt a maszkgyártásra, és a korábban is ezzel foglalkozók vállalatok növelték a kapacitásukat, elkezdett esni az ár: április végére 1,50 euróra, május közepére visszaesett 1-re, majd a hónap végére a válság előtti 40 centre esett a nagykereskedelmi ár.

A kínálat jóval meghaladta a keresletet. „Május végén már nem tudtak annyit venni az országok és a városok, amennyit a gyártók ne lettek volna képesek szállítani” – érzékelteti a kínálati oldal változását a bajor középvezető. Egyidejűleg hellyel-közel újraindul a gazdaság. Így a spontán maszkgyártásba kezdők leálltak a termeléssel. A maszkgyártás azóta ismét, mint a világjárványi előtt is, kvázi kínai monopólium.

A maszkgyártással foglalkozó cégek nyugodtan hátra dőlhetnek, az üzlet magától is menni fog. Szakértők szerint a maszkpiacon tartósan évi 6 milliárd euró bevétellel lehet számolni. Így a kínai BYD vezetőinek sincs okuk aggodalomra. A vállalat, amelynek a Hongkong közeli Sencsenben van a központja a legnagyobb kapacitással rendelkező cég: napi 5 millió maszk és 300 ezer üvegfertőtlenítő hagyja el az üzemcsarnokait.

Egy üzem kulisszái mögött

A bajor menedzser elárul néhány kulisszatitkot is. Az ő ötlete volt az átállás, miután a cég egyik napról a másikra megrendelés nélkül maradt és hamar kifogyott a készpénzből. Szűk 3 hét és körülbelül 10 ezer euró kiadás után két gyárukban, Lengyelországban és Mexikóban indult meg a maszktermelést! „Ez persze nem lett volna lehetséges, ha a gépsorokat nem textíliák feldolgozására használtuk volna korábban is” – ismeri el. Cége többek között üléseket készít az autógyártók megrendelésére. Az átállásnál nehezebb volt az alapanyag-beszerzés. „Nagy kreativitást igényelt” – emlékszik vissza. „Jobb híján a célra alig alkalmas textíliákkal kellett dolgoznunk.”

Március végi starttól a május közepi leállásig 250 ezer textilmaszkot gyártottak. Utána már nem érte meg anyagilag és elindult az autóipar is. Hála az autóiparban megszokott 10 százalékos árrés sokszorosának körülbelül 100 ezer euró nyereséget értek el a másfél hónap alatt. Ezzel megoldódtak a cég cash flow gondjai. Ennél azonban fontosabbnak tartja, hogy a maszkoknak köszönhetően sok száz munkahelyet sikerült megmenteni a termelésben. „Ezt személyes sikeremnek tartom. Erre büszke vagyok.”

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Klímaváltozás – Az ausztráliai bozóttüzek hűtötték a Földet

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hírek

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hétvége – Van ahol marad a kánikula és a hőségriadó

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Müller Cecília országos tisztifőorvos....

Öt népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg az NVB

Öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak.

Jön az új rendszámtábla – a régi áron

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre.

Késedelmi költség-könyvtár. Ötven év után küldték vissza a szakácskönyvet

A lejárati idő után több mint ötven évvel juttattak vissza egy kikölcsönzött szakácskönyvet egy skóciai könyvtárnak.

Koronavírus. Az EU a kezelésre kifejlesztett gyógyszerre írt alá szerződést

Az Európai Bizottság keretszerződést írt alá a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari céggel 220 ezer Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó, jelenleg uniós vizsgálat alatt álló gyógyszer beszerzéséről - közölte az uniós bizottság.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom