Hirdetés
Kezdőlap Budapest ÁSZ: a fővárosi forrásmegosztás előkészítése nem volt szabályszerű, de az elszámolás igen
No menu items!

ÁSZ: a fővárosi forrásmegosztás előkészítése nem volt szabályszerű, de az elszámolás igen

Nem volt szabályszerű a fővárosi önkormányzat múlt évi forrásmegosztási rendeletalkotásának előkészítési folyamata, ugyanakkor a 2021. évi forrásmegosztásnál figyelembe vett bevételek és kiadások megállapítása és elszámolása szabályszerű volt – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésében.

A 2021. évi forrásmegosztási rendeletalkotás előkészítési folyamata a Főpolgármesteri Hivatalnál nem volt szabályozott, ezáltal nem volt szabályszerű – áll az aszhirportal.hu oldalon közzétett jelentésről szóló összefoglalóban, amelyben az olvasható, hogy a jövő évi forrásmegosztás során korrekció érvényesítése nem indokolt.

Mint írták, a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek körét és a részesedési arányokat a forrásmegosztási törvény határozza meg. Ennek értelmében a fővárosi önkormányzat által kivetett helyi iparűzési adóból származó bevételből, valamint a hozzá kapcsolódóan kiszabott pótlékból és bírságból származó bevételekből a fővárosi önkormányzat részesedése 54 százalék, míg a kerületi önkormányzatok együttes részesedése 46 százalék.

A kerületi önkormányzatok a bevételből való részesedésük arányában kötelesek hozzájárulni a fővárosi önkormányzati adóhatóság helyi adóztatással kapcsolatban felmerülő kiadásaihoz.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Főpolgármesteri Hivatalban nem alakítottak ki a forrásmegosztási rendelet szabályozott és szabályszerű megalkotása előkészítési folyamatához a 2020. november 1-jétől hatályba lépett szervezeti és működési szabályzatban előírtakkal összhangban lévő, a világos szervezeti struktúrát, a folyamatok átláthatóságát biztosító belső szabályzatokat.

A főjegyző a forrásmegosztási rendeletalkotás előkészítésében részt vevő költségvetési tervezési és felügyeleti főosztály részére a jogszabályban előírtak ellenére az ellenőrzési nyomvonalat nem készítette el és a szervezeti és működési szabályzatban előírtak ellenére nem hagyta jóvá, valamint nem határozta meg ügyrendjét.

Ezáltal a forrásmegosztási rendeletalkotás előkészítési folyamata a Főpolgármesteri Hivatalban nem volt szabályozott és szabályszerű – olvasható.

A jelentés szerint a 2021-ben megosztandó bevételek és kiadások pénzügyi elszámolása szabályszerű volt. Az ÁSZ ellenőrzése a 2021. évi forrásmegosztási rendelet felülvizsgálata során nem tárt fel jogosulatlanul igénybe vett vagy a jogszerűen megillető forrásnál alacsonyabb összegű részesedést, ezért a 2022. évi forrásmegosztás során korrekció érvényesítését nem tartja indokoltnak – írták.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés

Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért.

A pénzügyi bűnözés elleni rugalmas kockázatértékelés kell

A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...