Kezdőlap Mozaik Auditorok az élelmiszerbiztonságért
No menu items!

Auditorok az élelmiszerbiztonságért

A XXI. század egyik legnagyobb kihívása az élelmiszer biztonság, ami különösen a koronavírushoz kötődő időszakban válik létfontosságúvá, amikor is kiemelt figyelmet kell szentelni az élelmiszerbiztonsági kifogásoktól mentes élelmiszer ellátásra. A TÜV Rheinland InteCert Kft.  szakemberei szerint ezen a területen nincs helye egy esetleges hibázásnak.

Az élelmiszerbiztonsági szabvány tanúsító szolgáltatások területén a TÜV Rheinland InterCert  Kft., a németországi központú cégcsoport magyar leányvállalata tanúsító szervezetként egyszerre több területen is kötődik az élelmiszerbiztonsághoz, és egyre szélesebb körben igyekszik kiszolgálni ügyfeleit a teljes élelmiszer ellátási lánc területén (mezőgazdaság, élelmiszeripar, közétkeztetés/vendéglátás).

Papp Attila

Papp Attila a rendszertanúsítás üzletág egyik auditora ezzel kapcsolatban kiemeli: “a TÜV Rheinland InterCert  Kft. az élelmiszerbiztonság terén is szerteágazóan foglalkozik a rendszertanúsítással. Felülvizsgáló szakembereink az egyes területekhez kötődő különféle – elsősorban IFS  BRC és FSSC 22000  -, rendszerszabványok szerint ellenőrzik a vállalatoknál , a termékek biztonságos előállításához vezető folyamatot.

A TÜV Rheinland InterCert Kft  sokrétű rendszertanúsítási szolgáltatást végez, például minőségirányítási, élelmiszerbiztonság-irányítási, környezetirányítási és energiairányítási rendszerek szabvány szerinti tanúsítását. A téma összetettségét mutatja, hogy még ezek mellett is vannak olyan területek – például a munkaegészség-biztonság, az IT informatikai rendszer biztonság -, amelyek akár több területen is kapcsolódhatnak az élelmiszerbiztonsághoz.

A szakember hozzátette: „munkatársaink az előbb említett élelmiszerbiztonsági szabványokon kívül ISO 9001 minőségirányítási rendszer szabvány szerinti tanúsítást is végeznek élelmiszeripari és vendéglátóipari vállalatoknál. Emellett a különböző rendszerek szabványai eltérőek, a tanúsításhoz vezető protokoll is más és másfajta eljárás szerinti munkát követel meg.

A kérdésre, hogy az auditorok felelőssége már csak azért is nagy, mert munkájuk végső kihatása az élelmiszerek biztonságára terjed ki. A szakember azt mondja: nem véletlen, hogy a szabványtulajdonosok az élelmiszerbiztonság területén is szigorú feltételekhez kötik azt, hogy valaki élelmiszer-biztonsági rendszerauditot végezhessen. Az elvárások komolyságát jelzi, hogy ehhez a munkához az alapvégzettség – élelmiszeripari mérnöki, diploma – mellett az adott iparágban eltöltött gyakorlati időre és az adott szabványhoz kötődő írásbeli és szóbeli vizsgára is szükség van.

Ha ez megvan, következhetnek a próbaauditok, amelyek célja az auditori képességek fejlesztése egy tapasztalt auditor segítségével. A próba-auditokon a gyakornok auditor gyakorlati munkájának megfelelőségét ellenőrzik a munkakörhöz kapcsolódó követelmények szerint.

Papp Attila ezzel kapcsolatban kifejtette: önmagában még nem elegendő a szakmai végzettség. Ahhoz, hogy valaki hosszú távon is megbízható munkát végezzen, szükség van a feladat iránti elkötelezettségre rátermettségre is, amit később a gyakorlat és a tapasztalat csiszolhat tökélyre. Az auditorok ugyanis olyan felelősségteljes munkát végeznek, ahol minden hiba lehetőséget a minimálisra kell csökkenteni: nincs helye egy esetleges hibázásnak.

Vegyünk példának egy sütőipari vállalatot, ahol hűtött és gyorsfagyasztott töltött termékeket, mondjuk, szilvalekváros derelyét gyártanak – magyarázza a szakember. –Ebben az esetben egy adott gyártási tétel ellenőrzésére kerül sor. Ez nemcsak abból áll, hogy évente egyszer elmegyünk, és a teljes termelési folyamathoz kapcsolódó összes dokumentációt leellenőrizzük. A munkánk másik része, hogy az audit napján az audit során ellenőrzendő  összes helyiséget (ami esetünkben például  érinti a gyorfagyasztott   szilvalekváros derelye gyártást) bejárjuk, és minden olyan követelmény meglétét, betartását ellenőrizzük, amit a szabvány előír: az épület szerkezetétől elkezdve a személyi és a tárgyi feltételeken át egészen a gyártási folyamat dokumentálásáig.

A precizitás azért is elengedhetetlen, mert a szabványok többsége – például az élelmiszerbiztonság tekintetében a meghatározók közé tartozó IFS és a BRC –, konkrét követelményeket fogalmaznak meg. Az auditorra azért is nagy felelősség hárul, mert az audit során a működést úgynevezett mintavételes technikával kell ellenőrizni. Ilyenkor a legnagyobb veszélyeket rejtő, bonyolultabb késztermékek közül kell kiválasztani egy olyan gyártási tételt, aminek ellenőrzésével reprezentatívan lehet értékelni a vállalat tevékenységét a tanúsításhoz. (Például egy már legyártott és kiszállított késztermék tétel nyomom követése útján, ami  azt jelenti, hogy visszafelé a teljes gyártási folyamatot le kell ellenőrizni – a beszerzést, a gyártósort, a támogató folyamatokat, az alapanyag-vizsgálatot egészen a személyi higiéniáig – beleértve természetesen a késztermék minőségét is.)

Felfüggeszthetik a beszállítói szerepet

Papp Attila hozzátette: “egy  sikeres audithoz mind a két érdekelt fél elkötelezett munkájára szükség van. Az auditor mellett az auditált félnek – aki fogadja az auditort -, is felelősséget kell vállalnia a saját tevékenységéért. Már csak azért is, mert az auditorok évente csak igen korlátozott napszámban ellenőrzik az adott cég napi tevékenységét. Az ilyen, mintavételes technológia pedig nagyon behatárolja a lehetőségeket. Erre mondom azt, hogy a nagyobb felelősség a vállalatok  vállára nehezedik, mert amíg a TÜV Rheinland InterCert Kft.  a gyártáshoz kapcsolódó munkafolyamatokat auditálja, ezek napi szintű betartása a partner felelőssége. Ez garantálja ugyanis az elvárt maximális élelmiszerbiztonságot. Ami azért is kulcskérdés, mert a kiskereskedelmi láncok, ahol az auditált fél a beszállító, a saját érdekükben – szúrópróbaszerűen -, napi szinten is ellenőrzik a beérkező áruk minőségét. Ennek az a célja hogy elkerüljék az élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható élelmiszerek áruházi polcokon való megjelenését és az esetleges termékvisszahívásokat, ami a gyártónak presztizsveszteséget  okozhat, és a beszállítói pozíció elvesztéséhez is vezethet.

A gyártók felelőssége az élelmiszerbiztonság kapcsán azonban már az audit előtt megkezdődik. 2002. január 1-től – mindenféle szabványtól teljesen függetlenül -, kötelező érvénnyel, jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek  gyártóinak, be kell vezetniük és be kell tartaniuk a szigorú élelmiszerbiztonsági előírásokat tartalmazó HACCP rendszert. Ami többek között előírja, hogy élelmiszereket a higiéniai előírások maximális betartása mellett lehet csak gyártani. A HACCP tanúsítvány nélkül ma már nem is működhetnek  cégek. Ha pedig a működésük során végzett ellenőrzések kapcsán derül fény a hiányosságokra, nemcsak komoly bírságot szabhat ki a hatóság, de akár be is zárathatja az üzemet.

A tanúsító testület, az auditor – például a TÜV Rheinland InterCert Kft.  – ugyan nem szab ki bírságot, de ha olyan rendellenességeket talál a szabványban előírt követelményekhez képest, amelyek veszélyeztetik az élelmiszerbiztonságot, akkor megtagadja a tanúsítvány kiállítását, ami az adott vállalat beszállítói kilistázásához is vezethet. Ez pedig óriási veszteséggel járhat.

A szakember fontosnak tartotta kiemelni: miközben semelyik auditor cég, így a TÜV Rheinland InterCert Kft. tanúsítványa sem feltétlenül kötelező, a megléte nagyban erősíti a termék iránti bizalmat. Nem véletlen, hogy a kereskedelmi láncok például kötelezően elvárják beszállítóiktól a magasabb szintű követelmények szerinti tanúsítványt (IFS szabvány, Lidl) ami ezáltal a beszállítói pozíció elnyerésének és fenntartásának alapfeltételét is jelenti.

A kérdésre, hogy miként lehet megvilágítani a különbséget a tanúsító testület – például a TÜV Rheiland InterCert  -, és az élelmiszerbiztonsági  szabványokat megalkotó testületek között, az auditor szakember kifejtette: “az auditálás folyamata a mi esetünkben úgy néz ki, hogy TÜV Rheinland InterCert  Magyarország, mint leányvállalat,  a németországi TÜV Rheinland központ tanúsító testületeként tevékenykedik.  Az élelmiszer-biztonsági és minőségirányítási rendszerekből felépült szabványt pedig az IFS, vagyis a Német Kiskereskedelmi Szövetség szabványügyi hivatala birtokolja és tanúsíttatja. Ez azt jelenti, hogy kiadja egy tanúsító testületnek, a vevőtől független harmadik félnek  – amilyen például a TÜV Rheinland InterCert Kft., akinek az auditorai pedig az IFS által jóváhagyott – például IFS Food  vagy IFS Logistic  – szabványok alapján végzik el a tanúsító auditot, és sikeres teljesítmény esetén kiállíthatják  az IFS szabvány szerinti megfelelőségről szóló tanúsítványt.

Oktatással az élelmiszerbiztonságért és a minőségért

A TÜV Rheinland InterCert Kft.  azonban nemcsak felülvizsgálatokkal, vagyis tanúsítási oldalról célozza meg az élelmiszer-biztonságot. Vannak olyan tevékenységeink, amelyek a kívánt cél közös elérésében segítenek. Ezek közé tartoznak azok az általunk élemiszerbiztonsági témakörben szervezett oktatások, tanfolyamok, amelyeken a TÜV Rheinland InterCert Kft.  auditor szakemberei az élelmiszeripari  vállalatok minőségbiztosításban érintett munkatársainak tartanak. Törekvésünk az, hogy minél szélesebb körű hallgatóság számára szervezzük ezeket a tanfolyamokat, nemcsak  ott, ahol a cégünk auditál, hanem minden olyan vállalatnál, ahol a munkánk iránt potenciális megrendelőként érdeklődnek. A célunk ilyenkor az, hogy a szabványügyi értelmezés tekintetében minden lehetséges tudást átadjunk a partnereinknek”- magyarázza.

Az oktatás ráadásul nemcsak budapesti helyszíneken zajlik. Az élelmiszerbiztonság, minőségirányítás területéhez tartozó tanfolyamokat, képzéseket igény szerint akár a megrendelő bázisán is megszervezi a TÜV Rheinland InterCert Kft.

“Az  élelmiszerbiztonsági oktatások, tanfolyamok  azért lehetnek különösen hasznosak, mert nem elméleti szakemberek, hanem olyan auditorok tartják a gyakorlatorientált  tanfolyamokat, akik a pályán eltöltött évek során már komoly gyakorlati tapasztalatokat szereztek és a termelő cégeknél tapasztalt jó és rossz példákat egyaránt meg tudják osztani a résztvevőkkel” – fejezi be a szakember.

Kulcskérdés a higiénia

Az élelmiszerbiztonság sokrétűségét mutatja az is, hogy a nyomástartó edények, csővezetékek, csővezetéki rendszerek és az élelmiszeripari tartályok anyagvizsgálata, műszaki felügyelete is beletartozik a TÜV Rheinland InterCert  Kft. tevékenységébe.

Geszti Sándor,

Geszti Sándor, a TÜV Rheinland InterCert Kft.  ipari szolgáltatások üzletágának vezetője kifejtette: ”miközben az élelmiszeriparban használt nyomástartó tartályok egy kívülálló számára egyszerű szerkezetnek számítanak, az élelmiszerbiztonság szempontjából ezen a területen is akadnak komoly kihívások. Amellett, hogy a gyártási technológiák sokat változtak az elmúlt évek alatt, a nagy hengeres tartályok a jogszabályi előírások betartásával, ma is rozsdamentes acélból készülnek, amelyeknél példaképpen – különösen az élelmiszeriparban és a gyógyszeriparban -, kulcsfontosságú a hegesztési varratok simára csiszolása.”

A feladat azért jelentős, mert az élelmiszeripart tekintve igen széles a felhasználás köre. Még a malom és keveréktakarmány iparban is használnak ilyen tartályokat, de a tejiparban és a borászatban jelent komoly kihívást a fémtartályok hegesztési varratának simára csiszolása. Ha a felület nem tükörsima, hanem kicsit is rücskös marad, olyan kórokozók tudnak ott megtelepedni, amelyek az újratöltésnél  teljesen megronthatják, tönkre tehetik  a következő tej, vagy bor szállítmányt. A termék innen eladhatatlan, komoly veszteséget jelent, egyszerűen meg kell semmisíteni.

Ezért is fontos, hogy az élelmiszeriparban használatos tartályokat – beleértve a tartályautók tartályait is -, a szerkezeti vizsgálat során a jogszabályi és a vevői előírások veszélyességi  kategóriáját is figyelembe véve, még a nyomáspróba előtt, szigorúan ellenőrizzék. Ugyanez vonatkozik a csővezetékek minőségére is, amit különböző endoszkópokkal végzett vizsgálatok megfelelő eredménye alapján fogadhatnak el a TÜV szakemberei.

0Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ismét lesz Ősök Napja Bugacon

Idén nyáron Bugac ad otthont Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényének. Augusztus 8–10 között a VIII. Ősök Napja ünnepen felépül a világ legnagyobb jurtája, több mint 50 hagyományőrző- és sportesemény, tudományos kiállítás, előadás, valamint több tucat koncert várja a történelem rajongóit.

Útimorzsák Japánból 2    Rakétavonat és céghűség

Japán alapító tagja a G7 csoportnak és a szervezet megalakulása után röviddel csatlakozott a párizsi székhelyű OECD-hez is.

NAV: július 5-től változik néhány adószabály

Július 5-től változik az alkalmazottjukat be nem jelentők és a hiánypótlási felhívást semmibe vevő cégekre vonatkozó néhány adószabály.

Egyharmad Balatonnak megfelelő öntözővíz-készlet áll rendelkezésre

A rendkívüli aszály és a csapadékhiány ellenére minden öntözési igényt ki tudunk elégíteni – közölte Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Hozzátette, a gazdáknak ingyenesen biztosított öntözővíz az aszállyal szembeni védekezés kulcsfontosságú eleme.
Hirdetés

Hírek

NAV: július 5-től változik néhány adószabály

Július 5-től változik az alkalmazottjukat be nem jelentők és a hiánypótlási felhívást semmibe vevő cégekre vonatkozó néhány adószabály.

Több mint 100 világváros vezetője találkozik Bécsben

Július 2. és 4. között több mint száz városvezető és döntéshozó érkezik több mint 50 városból, hogy részt vegyen a bécsi Városházán megrendezett World Cities Summit elnevezésű világvárosi csúcstalálkozó 14. főpolgármesteri konferenciáján. A eseményen a résztvevők a közösen vitatják meg a városokat érintő aktuális kihívásokat és osztják meg egymással gyakorlati, innovatív megoldásaikat.

KSH: májusban 2,6 százalékkal elmaradt az ipari termelés az egy évvel korábbitól

2025 májusában az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 1,3 százalékkal kisebb volt a 2025. áprilisinál.

Otthon Start programmal nagyon nagyot léphet előre a fiatalok otthonteremtése

Az Otthon Start programmal a kormány egy olyan terméket alkotott, amire évtizedek óta nem volt példa és általa nagyon nagyot léphet előre a fiatalok otthonteremtése.

Magyarországnak is jön a zöld pénz. 3,66 milliárd eurót oszt szét az EU.

Fotó:wikipedia Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank ma...

10 év, tripla új lakás négyzetméter ár. Az ÉVOSZ elnök most mégis lát reményt.

Az építőipar és a hazai építőanyag gyártás számára is...

Société Générale pert nyert Horvátországgal szemben a devizahitelesek ügyében

A Société Générale francia bank megnyerte azt pert, amelyet a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) indított Horvátország ellen Washingtonban a svájci frank alapú jelzáloghitelek ügyében

A vendégek messziről elkerülik azokat az éttermeket, ahol rossz a mosdók állapota

A Tork nemzetközi felmérésében a válaszadók 73%-a arról számolt be, hogy a kellemetlen mosdóélmények alapvetően befolyásolják döntésüket, hogy visszatérő vendégek lesznek-e1 a vendéglátóhelyeken
Hirdetés

Gazdaság

Még Angliában is jól pörgött a Raiffeisen Bank zöld kötvénye

Több mint 3,6-szoros túljegyzést regisztrált zöld kötvényére a Raiffeisen Bank Zrt., melyet 300 millió euró összegben bocsátott ki, megerősítve ezzel a fenntartható finanszírozás iránti...

Elfogadta az Országgyűlés az új adószabályokat: változások nem csak 2026-ra, de már az idei évre is!

A magyar gazdaság szereplői és a lakosság számára is jelentős változásokat hoz a napokban kihirdetett, új adócsomag.

Itt a kormány új készpénzes szabálya

A Magyar Közlönyben megjelentek a a részletszabályok arról, hogy hogyan kell a vállalkozásoknak készpénzhasználatot biztosítani.,

Többlettel zárt a központi költségvetés májusban

Májusban többlettel zárt a központi költségvetés: ebben a hónapban 213,5 milliárd forint összegű MVM osztalék-befizetés érkezett a költségvetésbe.