Hirdetés
Kezdőlap Bank Az MNB felügyeleti alelnöke vezeti a közép-európai bankfelügyelők szervezetét
No menu items!

Az MNB felügyeleti alelnöke vezeti a közép-európai bankfelügyelők szervezetét

Kandrács Csaba

A 24 állam 25 bankfelügyeleti hatóságát képviselő Közép- és Kelet-Európai Bankfelügyelők Csoportjának (KKBCS) tagjai Kandrács Csabát, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnökét választották meg a szervezet soros elnökének, kinevezése egy évre, 2024. december 15-ig szól – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az új elnök a szervezet tagjainak küldött üdvözlő levelében a digitalizációt, az ügyfelekkel szembeni csalási kísérletek számának növekedését, a kamatkockázat elleni harcot, az energiahatékonyság iránti növekvő igény kielégítését állította elnöki periódusa fókuszába.

A KKBCS 1991-ben alakult 6 alapító taggal Budapesten. A szervezet célja a tapasztalatcsere, információ- és tudásmegosztás, a képzés, az együttműködés erősítése, konferenciák, szakmai megbeszélések szervezése, az európai bankfelügyeleti rendszerbe való integrálódás elősegítése, valamint a régió, országcsoport képviselete a világ egyik legfontosabb pénzügyi szabályozó testületében, a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottságban.

A KKBCS állandó titkársága Varsóban, a lengyel pénzügyi felügyeleten (KNF) működik. Az MNB eddig két alkalommal, 2002-ben és 2016-ban látta el a KKBCS soros elnökségét.

A jegybank közleményében hangsúlyozza, a közép- és kelet-európai bankfelügyelők döntése rövid időn belül a második jelentős európai elismerés az MNB számára, miután az idén júliusban az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) választotta igazgatótanácsi tagjának Kandrács Csabát.

A KKBCS irányításának időszaka részben egybeesik az Európai Unió Tanácsa 2024. július 1-jén kezdődő soros magyar elnökségével, mindez még inkább ráirányíthatja a figyelmet Magyarországra – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megújította együttműködését a VOSZ és a GÉMOSZ

Új együttműködési szerződést kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) .

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Az AutoWallis megkapta a cseh versenyhatóság engedélyét a cseh autókiskereskedelmi piacra lépéshez

Az AutoWallis eddigi tevékenységi területe, a magyar és a szlovén mellett a cseh autókiskereskedelmi piacon is jelen lesz.

Búzaszentelő Ünnepséggel indult a Magyarok Kenyere Program Kaplonyban

A Magyarok Kenyere összefogás a magyar gazdák önzetlen adományainak köszönhetően ma már több mint 100 000 gyermek és rászoruló éves ellátását biztosítja Kárpát-medencében.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.