Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Olaszország: Vegyen házat 1 euróért!
No menu items!

Olaszország: Vegyen házat 1 euróért!

Az olasz ötlete rabul ejtő. 1 eurós érmével, körülbelül 350 forinttal ingatlantulajdonossá válni a napfényes Itáliában. Mielőtt azonban fejest ugrunk a projektbe, nem árt megismerni a szabályokat. A költségek ugyanis az 1 eurós vételárnál jóval magasabbak.

Álomház nem csak gazdagoknak?

A pandémia-korlátozások és utazási nehézség miatt sokan szeretnének véglegesen szebb környezetben élni. Az elmúlt másfél év azt is megmutatta, hogy a tervek pillanatok alatt semmivé válhatnak. Sokan gyorsan a tettek mezejére lépnének.

A napfényes Itália álom. Az 1 eurós házak jóvoltából pedig nem csak vagyonosok engedhetnek meg maguknak egy házat egy középkori faluban vagy tengeri panorámával ott, ahova a többség csak turistaként jut el.

Valakinek rémálom, másnak álom

Az ’1 € házak’ egy szövetség, amely elvándorlással és üresen álló ingatlanok sokaságával küzdő önkormányzatokat tömörít. Üresen álló, rossz állapotú ingatlanokat kínálnak a jelképes összegért. Így próbálják újraéleszteni a kihalás fenyegette településeket. A falvak és városkák hasonló problémákkal küzdenek: a munkalehetőségek hiánya, kevés vásárlási és szórakozási lehetőség, nincs iskola, rossz vagy egyáltalán nincs helyközi tömegközlekedés, a fiatalok elköltöznek, az idősek pedig kihalnak.

A sokszor festői környezetben fekvő települések a problémák ellenére ideálisak nyaraló helyül, falusi turizmus céljára vagy lakhelyül nyugdíjasoknak, esetleg tartósan home office-ban dolgozóknak.

Az ingatlanok többségét az elvándorolt tulajdonos vagy örökösök ajándékozták az önkormányzatnak, hogy megszabaduljanak a fölösleges házuk fenntartási költségeitől. A helyhatóság pedig jelképes áron kínálja az ingatlanpiacon eladhatatlannak számító házakat. Legtöbbjük dél-itáliai kistelepüléseken található, de van ház 1 euróért a turistacentrumokban borsos ingatlanárairól ismert Elba szigetén, Szardínián, a Garda-tónál és Toszkánában is.

Speciális előírások

A legjobb információforrás a szövetség hivatalos weboldala. Itt érhető el a kínálat, az általános szabályok és a településenként változó speciális előírások.

A legfontosabb: 1 euróval nem lehet belevágni az üzletbe. A jelképes vételárra számos költség rakódik: átírási és tulajdonszerzési illeték az államnak, az adásvételi szerződés elkészítésének díja a közjegyzőnek és kaució letétele az önkormányzatnak. Utóbbi általában 5 ezer euró. Célja, hogy a vásárló az előírásoknak megfelelően hasznosítsa új ingatlanát.

Az igazán jelnetős tétel azonban a felújítás. A legtöbb helyhatóság 1 éves határidőt szab, amelynek végéig renoválni kell a gyakorlatilag ingyen megvásárolt ingatlant. A legtöbb helyen azt is megkövetelik, hogy a vásárlástól számított 2 hónapon belül induljon meg a munka. Ennek nem teljesítése esetén a kaució elveszik, a tulajdon pedig visszaszáll az önkormányzatra.

A felújítási kiadásokat csökkentheti, hogy Itáliában ingatlanfelújításhoz, elsősorban energetikai átalakításra és nyílászárócserére támogatást lehet igényelni az államtól, a régióktól, illetve az önkormányzatoktól.

Olasz tudás híján megkerülhetetlen egy külföldiekkel gyakran kapcsolatban álló közvetítőiroda, amelyikek persze viszonylag nagy jutalékért dolgoznak. Meg kell érteni a vásárlás feltételeit, kapcsolatba kell lépni az önkormányzattal, a közjegyzővel, valamint a tervező és a kivitelező céggel.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az ingatlan méretétől és állapotától függően 50-100 ezer eurós befektetéssel kell számolni.

Nagy a választék

Jelenleg körülbelül 50 település kínál 1 eurós ingatlant. Háztulajdonosok lehetünk például a szicíliai Deliában. Az ingatlanok azonnali felújításra szorulnak és ezt a vásárlás után egyből meg kell kezdeni. További megkötés, hogy a házakat saját lakhelyként, turisztikai szálláshelyként vagy üzlet céljára kell használni. Tehát nem lehet pusztán befektetési célból vásárolni és a házat üresen hagyni.

Az alpesi tájakat kedvelőknek lehet csábító a 200 lelkes Oyace. Az Itália legkisebb tartományában, Val d’Aostában fekvő település előnye, hogy a tartomány székhelye, a 35 ezres Aosta autóval 20 perc. A legközelebbi metropolisz, Torinó 150 kilométer. További előny, hogy van élelmiszerbolt és étterem, ami nem magától érthetődön az 1 eurós házakat kínáló falvakban.

Oyace t eurós házait azzal hirdetik: a tartomány székhelyhez közel autóval 20 percre található és élelmiszerbolt is van a településen. Kép/Forrás/wikipedia

Az elhagyatott házak részben a falu központjában, részben attól távolabb, a hegyekben felszenek. Utóbbiakat falusi turizmus céljára tartja igazán alkalmasnak a településvezetés, tekintettel a környéken virágzó hegyi turizmusra. Az ajánlatok április meghirdetése óta több, mint 50 érdeklődő látogatott el Oyacebe, 6 ház pedig elkelt.

Az olasz csizma sarkában fekvő Pugliában többek között Biccarinból van kínálat. Az új lakókat, a településünk gazdaságát és szociális életének felpezsdülését remélik. Biccarin 3 ezres középkori hangulatú kisváros tucatnyi üzlettel és vendéglátóipari egységgel.  A legközelebbi város, a 150 ezres Foggia 35 kilométer, a tenger 75-re van, de nincs tömegközlekedési kapcsolat.

Üzletek vannak a szintén középkori architektúrájú Castropignanoban is. A 900 lelkes településen közel 100 ingatlan áll üresen, mert Castropignano mindentől távol, az olasz csizma közepén fekszik, a hegyvidéki Molise tartományban. Viszont a székhely, az 50 ezres Campobasso csak 20 kilométer és van távolsági busz is!

Castropignano mindentől távol, az olasz csizma közepén

Hegyek között fekszik a 4 ezer lelkes Rose is, az olasz csizma orrában, Calabriában. Az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek és szolgáltatások helyben is megtalálhatok, de a legközelebbi városba, a 70 ezres, 20 kilométerre fekvő Cosenzába nincs tömegközlekedés. A vásárlóknak 1 évük van a hasznosítási terv bemutatására, amelyek végrehajtását 3 hónapon belül meg kell kezdeniük. A megvalósításra a szerződéskötéstől számított 3 év áll rendelkezésre. 2020-ban 2 ház is gazdára talált Roséban.

2021-ben elsőként egy nagyváros is kínál üresen álló ingatlanokat. A 200 ezres Taranto Puglia második legnagyobb városa. A szebb napokat látott település az Antik Görögország legfontosabb dél-itáliai gyarmatváros volt és a XIX. század vége óta az olasz haditengerészet egyik központja. A ’50-es években kiépült acéliparnak köszönhetően a XX. száza második felében is virágzott. A ’80-as évektől átalakuló világpiaci viszonyok miatt az acélüzem, a térség korábban legnagyobb munkaadója sok éve a csőd szélén táncol és folyamatosan csökkenti az alkalmazottai számát.

A szerkezeti változással megküzdeni máig nem tudó városban magánszemélyek és cégek is vásárolhatlak ingatlant 1 euróért: 9 romos és 50 lakható szerepel a kínálatban. Már a szerződés aláírása előtt be kell mutatni az önkormányzatnak a hasznosítási tervet.

Ajánlat van Szardínián is: a mindössze 500 lakosú Montrestából és az ezer lelkes Ollolaiból. Közös a településekben az elhagyatott házak nagy száma mellett az is, hogy a hegyekben fekszenek. Üzletek és éttermek ugyan mindkét faluban vannak, de a turisztikai hasznosítást nehezíti, hogy a tenger kocsival is csak közel 1 óra alatt érhető el.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negyven éve nem történt olyan Nagy-Britanniában, mint most

Negyven év óta először mértek Nagy-Britanniában tíz százalék fölötti éves inflációt: a brit statisztikai hivatal (ONS) beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) júliusban 10,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

A szuperszonikus, fenntartható repülésre voksol az American Airlines

Az American Airlines megállapodott a Boom Supersonic 20 szuperszonikus Overture repülőgépének megvásárlásáról - jelentették be a vállalatok.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Hírek

Jászai Gellért új pozícióból irányítja tovább a 4iG-t

A 4iG Nyrt.-nél szétválik a stratégiai és az operatív irányítás és ezzel az elnöki, valamint a vezérigazgatói pozíció: Jászai Gellért a csoport többségi részvényese, az igazgatóság elnökeként irányítja tovább a vállalatcsoport stratégiáját - közölte a társaság.

Hiába a kedvező GDP-adat, tovább gyengült a forint

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon szerda délig kora reggelhez képest.

Figyelmeztet a NAV: adózni kell a lakáskiadás után

A kiadó ingatlanok piacának augusztus-szeptemberi csúcsszezonja előtt a hosszú távú lakáskiadás és bérlés adózási szabályaira és egyéb részleteire hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Drágább lesz a bliccelés a BKK járatain szeptembertől

Növekednek a pótdíjösszegek szeptember 1-től, ugyanakkor új kedvezményrendszert is bevezetnek a fővárosi közösségi közlekedésben - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Válságálló a bécsi vízellátás

Miközben ősziesen hulló sárga falevelek és kiégett mezők csúfítják el a nyári tájat Európa-szerte, az osztrák főváros mégsem aggódik a vízellátás miatt. Mégpedig azért, mert miközben a bécsi víz jó minőségű, a város klímatanácsnoka, Jürgen Czernohorszky szerint egyben válságbiztos is. A város célja, hogy különböző intézkedésekkel legalább 2050-ig szavatolja a városlakók biztonságos vízellátását.

Újabb támogatást kapnak a benzinkutasok

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el - jelentette be az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Nagyot gyengült a forint, jóval 400 felett jár az euró

Nagyot gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az eurót a déli órákban 404,08 forinton jegyezték a kora reggeli 398,43 forint után.

Olcsóbb lett a tankolás Horvátországban

Horvátországban tovább csökkent az üzemanyagok ára. Az új árszabás az ország összes kiskereskedelmi töltőállomására vonatkozik - közölte a horvát kormány.

Gazdaság

Augusztusban folyamatos volt a banki hitelkamat-emelés

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Kéthetes mélyponton a forint – megvannak az okai

Kedden tovább növelte veszteségeit a magyar fizetőeszköz, amely ezzel kéthetes mélypontra zuhanva alulteljesítette régiós társait, amelyek mérsékeltebb esést mutattak.

Fizetési mérleg. 806 millió eurós hiány júniusban

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom