Kezdőlap Ingatlan Olaszország: Vegyen házat 1 euróért!
No menu items!

Olaszország: Vegyen házat 1 euróért!

Az olasz ötlete rabul ejtő. 1 eurós érmével, körülbelül 350 forinttal ingatlantulajdonossá válni a napfényes Itáliában. Mielőtt azonban fejest ugrunk a projektbe, nem árt megismerni a szabályokat. A költségek ugyanis az 1 eurós vételárnál jóval magasabbak.

Álomház nem csak gazdagoknak?

A pandémia-korlátozások és utazási nehézség miatt sokan szeretnének véglegesen szebb környezetben élni. Az elmúlt másfél év azt is megmutatta, hogy a tervek pillanatok alatt semmivé válhatnak. Sokan gyorsan a tettek mezejére lépnének.

A napfényes Itália álom. Az 1 eurós házak jóvoltából pedig nem csak vagyonosok engedhetnek meg maguknak egy házat egy középkori faluban vagy tengeri panorámával ott, ahova a többség csak turistaként jut el.

Valakinek rémálom, másnak álom

Az ’1 € házak’ egy szövetség, amely elvándorlással és üresen álló ingatlanok sokaságával küzdő önkormányzatokat tömörít. Üresen álló, rossz állapotú ingatlanokat kínálnak a jelképes összegért. Így próbálják újraéleszteni a kihalás fenyegette településeket. A falvak és városkák hasonló problémákkal küzdenek: a munkalehetőségek hiánya, kevés vásárlási és szórakozási lehetőség, nincs iskola, rossz vagy egyáltalán nincs helyközi tömegközlekedés, a fiatalok elköltöznek, az idősek pedig kihalnak.

A sokszor festői környezetben fekvő települések a problémák ellenére ideálisak nyaraló helyül, falusi turizmus céljára vagy lakhelyül nyugdíjasoknak, esetleg tartósan home office-ban dolgozóknak.

Az ingatlanok többségét az elvándorolt tulajdonos vagy örökösök ajándékozták az önkormányzatnak, hogy megszabaduljanak a fölösleges házuk fenntartási költségeitől. A helyhatóság pedig jelképes áron kínálja az ingatlanpiacon eladhatatlannak számító házakat. Legtöbbjük dél-itáliai kistelepüléseken található, de van ház 1 euróért a turistacentrumokban borsos ingatlanárairól ismert Elba szigetén, Szardínián, a Garda-tónál és Toszkánában is.

Speciális előírások

A legjobb információforrás a szövetség hivatalos weboldala. Itt érhető el a kínálat, az általános szabályok és a településenként változó speciális előírások.

A legfontosabb: 1 euróval nem lehet belevágni az üzletbe. A jelképes vételárra számos költség rakódik: átírási és tulajdonszerzési illeték az államnak, az adásvételi szerződés elkészítésének díja a közjegyzőnek és kaució letétele az önkormányzatnak. Utóbbi általában 5 ezer euró. Célja, hogy a vásárló az előírásoknak megfelelően hasznosítsa új ingatlanát.

Az igazán jelnetős tétel azonban a felújítás. A legtöbb helyhatóság 1 éves határidőt szab, amelynek végéig renoválni kell a gyakorlatilag ingyen megvásárolt ingatlant. A legtöbb helyen azt is megkövetelik, hogy a vásárlástól számított 2 hónapon belül induljon meg a munka. Ennek nem teljesítése esetén a kaució elveszik, a tulajdon pedig visszaszáll az önkormányzatra.

A felújítási kiadásokat csökkentheti, hogy Itáliában ingatlanfelújításhoz, elsősorban energetikai átalakításra és nyílászárócserére támogatást lehet igényelni az államtól, a régióktól, illetve az önkormányzatoktól.

Olasz tudás híján megkerülhetetlen egy külföldiekkel gyakran kapcsolatban álló közvetítőiroda, amelyikek persze viszonylag nagy jutalékért dolgoznak. Meg kell érteni a vásárlás feltételeit, kapcsolatba kell lépni az önkormányzattal, a közjegyzővel, valamint a tervező és a kivitelező céggel.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az ingatlan méretétől és állapotától függően 50-100 ezer eurós befektetéssel kell számolni.

Nagy a választék

Jelenleg körülbelül 50 település kínál 1 eurós ingatlant. Háztulajdonosok lehetünk például a szicíliai Deliában. Az ingatlanok azonnali felújításra szorulnak és ezt a vásárlás után egyből meg kell kezdeni. További megkötés, hogy a házakat saját lakhelyként, turisztikai szálláshelyként vagy üzlet céljára kell használni. Tehát nem lehet pusztán befektetési célból vásárolni és a házat üresen hagyni.

Az alpesi tájakat kedvelőknek lehet csábító a 200 lelkes Oyace. Az Itália legkisebb tartományában, Val d’Aostában fekvő település előnye, hogy a tartomány székhelye, a 35 ezres Aosta autóval 20 perc. A legközelebbi metropolisz, Torinó 150 kilométer. További előny, hogy van élelmiszerbolt és étterem, ami nem magától érthetődön az 1 eurós házakat kínáló falvakban.

Oyace t eurós házait azzal hirdetik: a tartomány székhelyhez közel autóval 20 percre található és élelmiszerbolt is van a településen. Kép/Forrás/wikipedia

Az elhagyatott házak részben a falu központjában, részben attól távolabb, a hegyekben felszenek. Utóbbiakat falusi turizmus céljára tartja igazán alkalmasnak a településvezetés, tekintettel a környéken virágzó hegyi turizmusra. Az ajánlatok április meghirdetése óta több, mint 50 érdeklődő látogatott el Oyacebe, 6 ház pedig elkelt.

Az olasz csizma sarkában fekvő Pugliában többek között Biccarinból van kínálat. Az új lakókat, a településünk gazdaságát és szociális életének felpezsdülését remélik. Biccarin 3 ezres középkori hangulatú kisváros tucatnyi üzlettel és vendéglátóipari egységgel.  A legközelebbi város, a 150 ezres Foggia 35 kilométer, a tenger 75-re van, de nincs tömegközlekedési kapcsolat.

Üzletek vannak a szintén középkori architektúrájú Castropignanoban is. A 900 lelkes településen közel 100 ingatlan áll üresen, mert Castropignano mindentől távol, az olasz csizma közepén fekszik, a hegyvidéki Molise tartományban. Viszont a székhely, az 50 ezres Campobasso csak 20 kilométer és van távolsági busz is!

Castropignano mindentől távol, az olasz csizma közepén

Hegyek között fekszik a 4 ezer lelkes Rose is, az olasz csizma orrában, Calabriában. Az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek és szolgáltatások helyben is megtalálhatok, de a legközelebbi városba, a 70 ezres, 20 kilométerre fekvő Cosenzába nincs tömegközlekedés. A vásárlóknak 1 évük van a hasznosítási terv bemutatására, amelyek végrehajtását 3 hónapon belül meg kell kezdeniük. A megvalósításra a szerződéskötéstől számított 3 év áll rendelkezésre. 2020-ban 2 ház is gazdára talált Roséban.

2021-ben elsőként egy nagyváros is kínál üresen álló ingatlanokat. A 200 ezres Taranto Puglia második legnagyobb városa. A szebb napokat látott település az Antik Görögország legfontosabb dél-itáliai gyarmatváros volt és a XIX. század vége óta az olasz haditengerészet egyik központja. A ’50-es években kiépült acéliparnak köszönhetően a XX. száza második felében is virágzott. A ’80-as évektől átalakuló világpiaci viszonyok miatt az acélüzem, a térség korábban legnagyobb munkaadója sok éve a csőd szélén táncol és folyamatosan csökkenti az alkalmazottai számát.

A szerkezeti változással megküzdeni máig nem tudó városban magánszemélyek és cégek is vásárolhatlak ingatlant 1 euróért: 9 romos és 50 lakható szerepel a kínálatban. Már a szerződés aláírása előtt be kell mutatni az önkormányzatnak a hasznosítási tervet.

Ajánlat van Szardínián is: a mindössze 500 lakosú Montrestából és az ezer lelkes Ollolaiból. Közös a településekben az elhagyatott házak nagy száma mellett az is, hogy a hegyekben fekszenek. Üzletek és éttermek ugyan mindkét faluban vannak, de a turisztikai hasznosítást nehezíti, hogy a tenger kocsival is csak közel 1 óra alatt érhető el.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Tőzsdére megy a Volvo elektroautó-luxusmárkája a Polestar

A svéd Volvo és kínai anyavállalata, a Geely, a bejelentette, a tőzsdei bevezetés céljából, a pénzügyi befektetési eszközként funkcionáló és tőzsdén jegyzett Gores Guggenheim jogi személlyel fuzionálja a Polestar vállalatot.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hírek

Bocuse d’Or – elsők a franciák, Magyarország a 11. lett

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hároméves csúcsra drágult a Brent olaj

A szűkülő kínálat és a vártnál erősebben élénkülő kereslet miatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Az észak-tengeri Brent hároméves csúcsra, hordónként csaknem 80 dollárra drágult.

Római aranykincset találtak a Földközi-tengerben

A tengerfenéken találtak 53 római kori aranypénzt búvárrégészek a kelet-spanyolországi Xábia város partjainál.

Erdély. Az átlagnyugdíj az átlagkereset felét sem éri el

Erdélyben az átlagnyugdíjak az átlagkeresetek 48,5 százalékát teszik ki - derül ki az Erdélystat.ro statisztikai portál elemzéséből.

Halálos áldozata is van a krétai földrengésnek

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A földmozgás miatt legalább egy ember életét vesztette és kilencen megsérültek.

Földrengés rázta meg Krétát

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A 6,5-ös erősségű földmozgás középpontját Irákliótól 20 kilométeres távolságra teszik.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom