Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bank of England: tíz százalék felett tetőzhet a brit infláció
No menu items!

Bank of England: tíz százalék felett tetőzhet a brit infláció

Márciusban 7 százalékkal emelkedett éves összevetésben a fogyasztói árindex Nagy-Britanniában. Illusztráció: Bigstock

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, az eddigi 0,75 százalékról 1,00 százalékra, tizenhárom évi csúcsra emelte alapkamatát a Bank of England. A brit jegybank monetáris tanácsa a kamatdöntés bejelentésével egy időben ismertetett, felülvizsgált előrejelzésében az infláció 10 százalék feletti tetőzésének és a brit gazdaság jövő évi visszaesésének lehetőségére figyelmeztetett.

A kilenctagú testület 6-3 arányban voksolt a 25 bázispontos emelésre; három tanácstag arra szavazott, hogy az alapkamat 50 bázisponttal 1,25 százalékra emelkedjen.

A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos mélységi rekordról.

A csütörtökön bejelentett negyedik kamatemeléssel a brit jegybanki alapkamat 2009 februárja óta először érte el az 1,00 százalékot.

A szigorítási ciklus fő hajtóereje az évtizedek óta nem tapasztalt ütemű infláció. Márciusban 7 százalékkal emelkedett éves összevetésben a fogyasztói árindex Nagy-Britanniában; ez volt az utóbbi 30 év legmagasabb tizenkét havi brit inflációja.

A Bank of England monetáris tanácsa a kamatdöntés bejelentésével egy időben kiadott új pénzügypolitikai jelentésében közölte: felülvizsgált előrejelzése azt valószínűsíti, hogy

az éves összevetésű infláció átlagos üteme az idei második negyedévben valamivel meghaladhatja a 9 százalékot, és 2022 negyedik negyedévében kevéssel 10 százalék felett tetőzik.

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.

A monetáris testület csütörtöki jelentésében hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió súlyos ellátási oldali ársokkot okozott: a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti árfolyama a Bank of England februárban kiadott előző monetáris jelentése óta 25 százalékkal emelkedett.

A háztartási energiaárak emelkedése áprilisban valószínűleg 1,5 százalékponttal emelte az infláció ütemét, és októberre várhatóan még ugyanennyivel emeli tovább – áll a Bank of England jelentésében.

A brit jegybank várakozása szerint az elkölthető jövedelmekre nehezedő inflációs nyomás környezetében a brit hazai össztermék (GDP) a jövő év egészében 0,25 százalékkal csökken. A Bank of England eddigi előrejelzésében 1,25 százalékos brit GDP-növekedés szerepelt 2023-ra.

Londoni pénzügyi elemzők előrejelzése szerint az évtizedek óta nem mért ütemű infláció és a várhatóan meredeken lassuló brit gazdasági növekedés kettős környezetében a Bank of England óvatos további szigorításokkal próbálja megtalálni a kényes egyensúlyt az infláció megfékezése és a gazdasági lendület még további fékezésének elkerülése között.

Samuel Tombs

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a Bank of England kamatdöntésének bejelentése utáni helyzetértékelésében közölte: a ház azzal számol, hogy a brit jegybanki alapkamat a jövő havi monetáris ülésen nem változik, augusztusban viszont 1,25 százalékra emelkedik, és 2023 jelentős részében is ezen a szinten marad.

Tombs hangsúlyozta, hogy az árazásokból következtethetően a piaci szereplők 2,25 százalékra emelkedő jegybanki alapkamatot várnak 2022 végéig, ez a várakozás azonban a szakértő szerint nem illeszkedik a monetáris tanács jelentéséből kiolvasható óvatos hangvételhez.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

A szakember hangsúlyozta, hogy a feszes munkaerőpiac miatt a hazai gazdaságnak várhatóan hosszú távon is szüksége lesz vendégmunkásokra.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

A támogatási kérelmeket a vali.hu honlapnján keresztül, a program oldalán lehet benyújtani május 2-án 12 órától.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.