Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban "Békét akarsz vagy légkondit?" - Így fordított hátat régi barátja Oroszországnak
No menu items!

“Békét akarsz vagy légkondit?” – Így fordított hátat régi barátja Oroszországnak

Kevesebb mint egy héttel azelőtt, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, az olasz miniszterelnök moszkvai utazást tervezett és a gázszállítások növeléséről tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. A háború kitörése óta azonban gyökeresen megváltozott Mario Draghi hozzáállása: most Washingtonba utazik és határozottan támogatja a szankciókat. Annak ellenére is, hogy országa függ az orosz energiától.

Miközben a 74 éves volt jegybankár arra készül, hogy kedden Joe Biden amerikai elnökkel találkozzon a Fehér Házban, az Európai Uniót az orosz olajimport betiltására szólítja fel, és azon fáradozik, hogy Olaszország megszüntesse az orosz energiától való függőségét. Támogatja továbbá nehézfegyverek küldését Ukrajnába, annak ellenére, hogy kormánykoalíciója nagy része ellenzi ezt, és országának történelmileg erősek a kapcsolatai Oroszországgal.

Mario Draghi

Ezzel Draghi felsorakozik az olyan országok mellé, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, amelyek megfogadták, hogy továbbra is elszigetelik és egyre keményebb büntetésekkel nyomást gyakorolnak Moszkvára, és lényegében arra ösztönzik a tétovább nemzeteket – mint például Németország -, hogy fokozzák a saját pressziójukat.

Ami megváltoztatta Draghi gondolkodását, az a háború egyre brutálisabbá válása. Egy, a gondolkodását jól ismerő személy szerint különösen elborzasztották őt az állítólagos háborús bűnökről készült képek Bucsában és más, orosz csapatok által megszállt ukrajnai területeken.

A kritika is megviselte. A február 24-i invázió éjszakáján Brüsszelben tartott csúcstalálkozón Draghi ellenezte, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT nemzetközi banki fizetési rendszerből. Másnap reggel Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi vezetője azt tweetelte, hogy Olaszország azon három ország közé tartozik, amelyek “szégyent hoztak magukra” azzal, hogy blokkolták a határozottabb szankciókat.

Ezt követően Draghi kormánytisztviselőket küldött ki, hogy új megállapodásokat kössenek olyan országokkal, mint Angola, Kongó, Algéria és Egyiptom. Így biztosítva, hogy Olaszország soha többé ne függjön ennyire egyetlen beszállítótól.

“Békét akarsz vagy légkondit?”

– kérdezett vissza Draghi egy április 6-i sajtótájékoztatón, amikor arról faggatták, milyen következményekkel járna, ha megbüntetnék Oroszországot az agressziója miatt.

Határozott maradt, még akkor is, amikor Roberto Cingolani energiaügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy ha leállítják a gázszállításokat, Olaszországnak nehéz lesz átvészelnie a következő telet.

Draghi washingtoni útjára éppen a G7-ek és a NATO júniusi csúcstalálkozója előtt kerül sor. Ukrajna lesz a napirendi pontok között, és a fogadtatás várhatóan meleg lesz. “Tudomásul vettük az általuk és a vezetésük által tett erőfeszítéseket és a Putyin elnökkel szembeni kiállást” – mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára a múlt héten.

Olaszország hosszú évtizedekre visszanyúló jó kapcsolata Oroszországgal azonban kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet tartós a váltás. Az általános választások 2023 tavaszára esedékesek, és Draghi nem lesz jelölt.

Más pártvezetők már most is a befolyásért küzdenek, köztük a Liga vezetője, Matteo Salvini, aki korábban egy Putyin képével ellátott pólót viselt, és az Öt Csillag korábbi miniszterelnöke, Giuseppe Conte, aki olyan alkut kötött, amelynek keretében Moszkva katonai orvosokat és lélegeztetőgépeket küldött Olaszországba a koronavírus-járvány idején.

Giuseppe Conte

Salvini és Conte is szkeptikusan nyilatkozik az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokkal kapcsolatban, és ehelyett a Putyinnal folytatott béketárgyalások felújítására szólít fel.

Az Oroszországgal szembeni olasz vonakodás a hidegháború idején kialakult erős kötelékre vezethető vissza, amikor Olaszországban volt Európa legerősebb kommunista pártja.

A kapcsolatok Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök alatt erősödtek meg, aki gyakran büszkélkedett a Putyinnal való szoros barátságával. Kapcsolatuk azután is folytatódott, hogy a médiamogul elvesztette hatalmát. Berlusconi támogatta a Krím 2014-es orosz annektálását, később pedig a Corriere della Sera című legnagyobb olasz napilapban írt egy véleménycikket, amelyben “rövidlátó” döntésnek minősítette az orosz ünnepségek nyugati vezetők általi bojkottját, amely szerinte a tisztelet hiányát jelzi.

Az oroszbarát érzelmek mélyen gyökereznek az olasz elitben és a tudományos életben is. Egy korábban ismeretlen egyetemi professzor azonnal televíziós hírességgé vált a NATO és az európai Ukrajna-politika heves bírálatával. A szenátus külügyi bizottságának vezetője nem sokkal április 25-e előtt egy tweetet tett közzé, amelyben “boldog felszabadulás napját” kívánt az olaszoknak, az orosz inváziót jelképező “Z” betűt használva.

Nemrégiben pedig egy Berlusconi tulajdonában lévő tévécsatorna adott platformot Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, hogy Oroszország narratíváját sugározza a háborúról. Állításai, miszerint a bucsai mészárlások megrendezettek voltak, és nácik irányítják Ukrajnát, megcáfolhatatlanok maradtak. Azt is mondta, hogy “meglepte” Olaszország jelenlegi álláspontja.

Draghi Lavrov szavait “aberráltnak és obszcénnek” nevezte. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom