Kezdőlap Fókuszban "Békét akarsz vagy légkondit?" - Így fordított hátat régi barátja Oroszországnak
No menu items!

“Békét akarsz vagy légkondit?” – Így fordított hátat régi barátja Oroszországnak

Kevesebb mint egy héttel azelőtt, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, az olasz miniszterelnök moszkvai utazást tervezett és a gázszállítások növeléséről tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. A háború kitörése óta azonban gyökeresen megváltozott Mario Draghi hozzáállása: most Washingtonba utazik és határozottan támogatja a szankciókat. Annak ellenére is, hogy országa függ az orosz energiától.

Miközben a 74 éves volt jegybankár arra készül, hogy kedden Joe Biden amerikai elnökkel találkozzon a Fehér Házban, az Európai Uniót az orosz olajimport betiltására szólítja fel, és azon fáradozik, hogy Olaszország megszüntesse az orosz energiától való függőségét. Támogatja továbbá nehézfegyverek küldését Ukrajnába, annak ellenére, hogy kormánykoalíciója nagy része ellenzi ezt, és országának történelmileg erősek a kapcsolatai Oroszországgal.

Mario Draghi

Ezzel Draghi felsorakozik az olyan országok mellé, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, amelyek megfogadták, hogy továbbra is elszigetelik és egyre keményebb büntetésekkel nyomást gyakorolnak Moszkvára, és lényegében arra ösztönzik a tétovább nemzeteket – mint például Németország -, hogy fokozzák a saját pressziójukat.

Ami megváltoztatta Draghi gondolkodását, az a háború egyre brutálisabbá válása. Egy, a gondolkodását jól ismerő személy szerint különösen elborzasztották őt az állítólagos háborús bűnökről készült képek Bucsában és más, orosz csapatok által megszállt ukrajnai területeken.

A kritika is megviselte. A február 24-i invázió éjszakáján Brüsszelben tartott csúcstalálkozón Draghi ellenezte, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT nemzetközi banki fizetési rendszerből. Másnap reggel Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi vezetője azt tweetelte, hogy Olaszország azon három ország közé tartozik, amelyek “szégyent hoztak magukra” azzal, hogy blokkolták a határozottabb szankciókat.

Ezt követően Draghi kormánytisztviselőket küldött ki, hogy új megállapodásokat kössenek olyan országokkal, mint Angola, Kongó, Algéria és Egyiptom. Így biztosítva, hogy Olaszország soha többé ne függjön ennyire egyetlen beszállítótól.

“Békét akarsz vagy légkondit?”

– kérdezett vissza Draghi egy április 6-i sajtótájékoztatón, amikor arról faggatták, milyen következményekkel járna, ha megbüntetnék Oroszországot az agressziója miatt.

Határozott maradt, még akkor is, amikor Roberto Cingolani energiaügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy ha leállítják a gázszállításokat, Olaszországnak nehéz lesz átvészelnie a következő telet.

Draghi washingtoni útjára éppen a G7-ek és a NATO júniusi csúcstalálkozója előtt kerül sor. Ukrajna lesz a napirendi pontok között, és a fogadtatás várhatóan meleg lesz. “Tudomásul vettük az általuk és a vezetésük által tett erőfeszítéseket és a Putyin elnökkel szembeni kiállást” – mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára a múlt héten.

Olaszország hosszú évtizedekre visszanyúló jó kapcsolata Oroszországgal azonban kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet tartós a váltás. Az általános választások 2023 tavaszára esedékesek, és Draghi nem lesz jelölt.

Más pártvezetők már most is a befolyásért küzdenek, köztük a Liga vezetője, Matteo Salvini, aki korábban egy Putyin képével ellátott pólót viselt, és az Öt Csillag korábbi miniszterelnöke, Giuseppe Conte, aki olyan alkut kötött, amelynek keretében Moszkva katonai orvosokat és lélegeztetőgépeket küldött Olaszországba a koronavírus-járvány idején.

Giuseppe Conte

Salvini és Conte is szkeptikusan nyilatkozik az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokkal kapcsolatban, és ehelyett a Putyinnal folytatott béketárgyalások felújítására szólít fel.

Az Oroszországgal szembeni olasz vonakodás a hidegháború idején kialakult erős kötelékre vezethető vissza, amikor Olaszországban volt Európa legerősebb kommunista pártja.

A kapcsolatok Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök alatt erősödtek meg, aki gyakran büszkélkedett a Putyinnal való szoros barátságával. Kapcsolatuk azután is folytatódott, hogy a médiamogul elvesztette hatalmát. Berlusconi támogatta a Krím 2014-es orosz annektálását, később pedig a Corriere della Sera című legnagyobb olasz napilapban írt egy véleménycikket, amelyben “rövidlátó” döntésnek minősítette az orosz ünnepségek nyugati vezetők általi bojkottját, amely szerinte a tisztelet hiányát jelzi.

Az oroszbarát érzelmek mélyen gyökereznek az olasz elitben és a tudományos életben is. Egy korábban ismeretlen egyetemi professzor azonnal televíziós hírességgé vált a NATO és az európai Ukrajna-politika heves bírálatával. A szenátus külügyi bizottságának vezetője nem sokkal április 25-e előtt egy tweetet tett közzé, amelyben “boldog felszabadulás napját” kívánt az olaszoknak, az orosz inváziót jelképező “Z” betűt használva.

Nemrégiben pedig egy Berlusconi tulajdonában lévő tévécsatorna adott platformot Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, hogy Oroszország narratíváját sugározza a háborúról. Állításai, miszerint a bucsai mészárlások megrendezettek voltak, és nácik irányítják Ukrajnát, megcáfolhatatlanok maradtak. Azt is mondta, hogy “meglepte” Olaszország jelenlegi álláspontja.

Draghi Lavrov szavait “aberráltnak és obszcénnek” nevezte. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a BÉT-en

Kisebb pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor szenior elemzője szerint, a hangulat azonban továbbra is törékeny.

Devizapiac – Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Tőzsde – Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

61. Közgazdász-vándorgyűlés: a pénzromlást meg kell fékezni

A 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben történt. Három vélemény.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Visszavonták az ONEY pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélyét

Az ONEY így nem rendelkezett az ügyfelekkel szembeni követelésekkel, illetve pénzügyi szolgáltatásból eredő egyéb kötelezettséggel az engedély visszavonása és a végelszámolás időpontjában.