Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban "Békét akarsz vagy légkondit?" - Így fordított hátat régi barátja Oroszországnak
No menu items!

“Békét akarsz vagy légkondit?” – Így fordított hátat régi barátja Oroszországnak

Kevesebb mint egy héttel azelőtt, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, az olasz miniszterelnök moszkvai utazást tervezett és a gázszállítások növeléséről tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. A háború kitörése óta azonban gyökeresen megváltozott Mario Draghi hozzáállása: most Washingtonba utazik és határozottan támogatja a szankciókat. Annak ellenére is, hogy országa függ az orosz energiától.

Miközben a 74 éves volt jegybankár arra készül, hogy kedden Joe Biden amerikai elnökkel találkozzon a Fehér Házban, az Európai Uniót az orosz olajimport betiltására szólítja fel, és azon fáradozik, hogy Olaszország megszüntesse az orosz energiától való függőségét. Támogatja továbbá nehézfegyverek küldését Ukrajnába, annak ellenére, hogy kormánykoalíciója nagy része ellenzi ezt, és országának történelmileg erősek a kapcsolatai Oroszországgal.

Mario Draghi

Ezzel Draghi felsorakozik az olyan országok mellé, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, amelyek megfogadták, hogy továbbra is elszigetelik és egyre keményebb büntetésekkel nyomást gyakorolnak Moszkvára, és lényegében arra ösztönzik a tétovább nemzeteket – mint például Németország -, hogy fokozzák a saját pressziójukat.

Ami megváltoztatta Draghi gondolkodását, az a háború egyre brutálisabbá válása. Egy, a gondolkodását jól ismerő személy szerint különösen elborzasztották őt az állítólagos háborús bűnökről készült képek Bucsában és más, orosz csapatok által megszállt ukrajnai területeken.

A kritika is megviselte. A február 24-i invázió éjszakáján Brüsszelben tartott csúcstalálkozón Draghi ellenezte, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT nemzetközi banki fizetési rendszerből. Másnap reggel Donald Tusk, az Európai Tanács korábbi vezetője azt tweetelte, hogy Olaszország azon három ország közé tartozik, amelyek “szégyent hoztak magukra” azzal, hogy blokkolták a határozottabb szankciókat.

Ezt követően Draghi kormánytisztviselőket küldött ki, hogy új megállapodásokat kössenek olyan országokkal, mint Angola, Kongó, Algéria és Egyiptom. Így biztosítva, hogy Olaszország soha többé ne függjön ennyire egyetlen beszállítótól.

“Békét akarsz vagy légkondit?”

– kérdezett vissza Draghi egy április 6-i sajtótájékoztatón, amikor arról faggatták, milyen következményekkel járna, ha megbüntetnék Oroszországot az agressziója miatt.

Határozott maradt, még akkor is, amikor Roberto Cingolani energiaügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy ha leállítják a gázszállításokat, Olaszországnak nehéz lesz átvészelnie a következő telet.

Draghi washingtoni útjára éppen a G7-ek és a NATO júniusi csúcstalálkozója előtt kerül sor. Ukrajna lesz a napirendi pontok között, és a fogadtatás várhatóan meleg lesz. “Tudomásul vettük az általuk és a vezetésük által tett erőfeszítéseket és a Putyin elnökkel szembeni kiállást” – mondta Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára a múlt héten.

Olaszország hosszú évtizedekre visszanyúló jó kapcsolata Oroszországgal azonban kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire lehet tartós a váltás. Az általános választások 2023 tavaszára esedékesek, és Draghi nem lesz jelölt.

Más pártvezetők már most is a befolyásért küzdenek, köztük a Liga vezetője, Matteo Salvini, aki korábban egy Putyin képével ellátott pólót viselt, és az Öt Csillag korábbi miniszterelnöke, Giuseppe Conte, aki olyan alkut kötött, amelynek keretében Moszkva katonai orvosokat és lélegeztetőgépeket küldött Olaszországba a koronavírus-járvány idején.

Giuseppe Conte

Salvini és Conte is szkeptikusan nyilatkozik az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokkal kapcsolatban, és ehelyett a Putyinnal folytatott béketárgyalások felújítására szólít fel.

Az Oroszországgal szembeni olasz vonakodás a hidegháború idején kialakult erős kötelékre vezethető vissza, amikor Olaszországban volt Európa legerősebb kommunista pártja.

A kapcsolatok Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök alatt erősödtek meg, aki gyakran büszkélkedett a Putyinnal való szoros barátságával. Kapcsolatuk azután is folytatódott, hogy a médiamogul elvesztette hatalmát. Berlusconi támogatta a Krím 2014-es orosz annektálását, később pedig a Corriere della Sera című legnagyobb olasz napilapban írt egy véleménycikket, amelyben “rövidlátó” döntésnek minősítette az orosz ünnepségek nyugati vezetők általi bojkottját, amely szerinte a tisztelet hiányát jelzi.

Az oroszbarát érzelmek mélyen gyökereznek az olasz elitben és a tudományos életben is. Egy korábban ismeretlen egyetemi professzor azonnal televíziós hírességgé vált a NATO és az európai Ukrajna-politika heves bírálatával. A szenátus külügyi bizottságának vezetője nem sokkal április 25-e előtt egy tweetet tett közzé, amelyben “boldog felszabadulás napját” kívánt az olaszoknak, az orosz inváziót jelképező “Z” betűt használva.

Nemrégiben pedig egy Berlusconi tulajdonában lévő tévécsatorna adott platformot Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, hogy Oroszország narratíváját sugározza a háborúról. Állításai, miszerint a bucsai mészárlások megrendezettek voltak, és nácik irányítják Ukrajnát, megcáfolhatatlanok maradtak. Azt is mondta, hogy “meglepte” Olaszország jelenlegi álláspontja.

Draghi Lavrov szavait “aberráltnak és obszcénnek” nevezte. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A kutatók találtak egy növényt, amely megél a holdi talajon

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apollo-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

Hírek

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Észak-Korea lezárt – a párt elismerte, hogy az országban megjelent a koronavírus

Kim Dzsong Un elrendelte az összes észak-koreai város lezárását, miután a kommunista állam először elismerte, hogy a koronavírus megjelent a határain belül.

Ennyibe kerülne péntektől az üzemanyag az ársapka nélkül

Pénteken tovább csökken a gázolaj beszerzési ára, a csökkenés mértéke bruttó 12 forint. A benzin esetében a hét második felében már nem lesz változás.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom