Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Európa téli gázellátása három ázsiai országtól is függ
No menu items!

Európa téli gázellátása három ázsiai országtól is függ

“Ha nagyon hideg tél lesz, Japánnak és Dél-Koreának további szállítmányokra lesz szüksége, és ebben az esetben valószínűleg versenyezni tudnak az európai vevőkkel.” Illusztráció: Bigstock

Miközben Európa leválóban van az orosz tüzelőanyagokról, és igyekszik elegendő földgázt és szenet biztosítani a télre, erőfeszítéseinek sikere nagyban függ a világ másik felén található három országtól: Japántól, Dél-Koreától és Kínától.

Ezek az ázsiai országok – amelyek mindegyike a világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz- (LNG) és tengeri szénimportőrei közé tartozik – a téli fűtési csúcsidőszakban osztoznak Európával. A meteorológusok számára még túl korai lenne pontos előrejelzéseket készíteni az előttünk álló tél időjárásáról, de a három országban a hőmérséklet meredek csökkenését jelző előrejelzések intenzívebb küzdelmet indíthatnak el a szállítmányokért.

A nemzetközi verseny az tüzelőanyagokért fokozódott, mióta Oroszország ukrajnai inváziója felborította a globális kereskedelmi forgalmat, és hozzájárult ahhoz, hogy a szén és a földgáz ára rekordokat döntött. Európában a nyomás csak fokozódni fog. Az Európai Bizottság a jövő héttől teljes tilalmat vezet be az orosz szénre, a Gazprom pedig csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat. Oroszország történelmileg az Európai Unió legnagyobb gázszállítója volt, a kereslet mintegy 40 százalékát fedezte.

“Az időjárás természetesen egy joker, különösen Japán és Korea számára. Egy átlagosnál hidegebb tél felpörgetheti az árakat, ha az Európába irányuló orosz szállítások alacsonyak maradnak, mivel nagyon nehéz lesz további szállítmányokat találni”

– mondta Abhishek Rohatgi, a BloombergNEF elemzője.

Az európai nemzetek versenyt futnak a télre való felkészüléssel, csökkentik a gázfogyasztást és növelik az LNG-importot a tárolók feltöltése érdekében, valamint újraindítják a leállított szénerőműveket. Eddig Ázsiából kaptak segítő kezet: Kína csökkentette a szén- és LNG-importot, miután növelte a hazai termelést, és a Covid-lezárások miatt is gazdasági lassulást szenved.

Mindhárom ázsiai ország több energiát termelt megújuló forrásokból is. Japán és Dél-Korea májusban rekordot döntött a napenergia tekintetében, míg Kína az év első felében kevesebb szenet égetett el, mivel a tiszta energiaforrások – például a vízenergia – fellendültek.

Az Európából történő további vásárlások azonban még így is rekordszintre emelték az LNG és a szén árait az idén. Az olyan fejlődő országok, mint Banglades és Pakisztán már most is napi áramszünetekkel küzdenek, mert nem tudják kifizetni azokat a szállítmányokat, amelyekkel a villanyt égve tarthatnák.

A tél beköszöntével a verseny még élesebbé válhat. Amint Japán és Dél-Korea megkezdi gázkészleteinek feltöltését, a BloombergNEF szerint az LNG-piacon több vásárlást láthatunk ezekből az országokból. A japán szénkészletek is rendkívül alacsonyak, és a két országnak az év vége felé növelnie kell az erőművi tüzelőanyag vásárlását.

Japánban az áramellátás várhatóan szűkös lesz ezen a télen, ami arra késztette a kormányt, hogy megkérje a közműszolgáltatókat, hogy indítsanak újra néhány leállt hőerőművet, és gondoskodjanak azok megfelelő karbantartásáról és tüzelőanyag-készletéről.

“A szénszállítmányok – különösen a magas energiatartalmú szénszállítmányok, amelyeket Japán és Korea használ – nagy keresletnek örvendenek. Vagyis Japán és Korea Európával fog harcolni a legtöbb rakományért”

– mondta Ali Asghar, a BloombergNEF elemzője.

Kína kényelmesebb helyzetben van. A rekordszintű széntermelés és a visszafogott villamosenergia-kereslet együttesen az év közepén minden idők legmagasabb szintjén tartották a készleteket. És még ha Oroszország csökkenti is az Európába irányuló vezetékes gázszállításokat, növeli a kelet-kínai gázszállítást egy új vezetéken, ami az LNG-import csökkenése ellenére is segít bőségesen fenntartani a készleteket.

Ha nagyon hideg tél lesz, Japánnak és Dél-Koreának további szállítmányokra lesz szüksége, és ebben az esetben valószínűleg versenyezni tudnak az európai vevőkkel. Kína viszont valószínűleg több hazai szénhez nyúlna” – mondta Xizhou Zhou, az IHS Markit globális energiával és megújuló energiaforrásokkal foglalkozó részlegének vezetője. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom