Kezdőlap Világgazdaság Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj
No menu items!

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

A Barátság kőolajvezeték magyarországi csatlakozási pontja. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését – közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

A Barátság kőolajvezeték északi szakaszát – amely Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba és Németországba vezet – a Transznyefty közlése szerint nem érinti a leállás – írja a Bloomberg.

Oroszország már korábban is a nemzetközi szankciókat okolta az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Európába irányuló földgázáramlás visszafogásáért. A kőolajáramlás hasonló megszakadása tovább mélyítené a régió energiaválságát, ami fokozná az inflációs nyomást és felerősítené a recesszió kockázatát.

Az Ukrtransznafta – amely Ukrajna olajvezeték-hálózatát üzemelteti és felügyeli a nyersolaj tranzitját a Barátság vezeték déli szakaszán keresztül – augusztus 4-én “leállította a területén keresztül történő olajszállítási szolgáltatások nyújtását” – közölte a Transznyefty.

Az Ukrtransznafta részéről egyelőre nem érkezett kommentár az ügyben.

A Transznyefyt és az Ukrtransznafta közötti szerződés 100 százalékos előleget ír elő a tranzitforgalomért. Az orosz csővezeték-üzemeltető közölte, július 22-én ki is fizette az augusztusi tranzitdíjat, de a pénzt július 28-án visszakapta.

A Transznyefty szerint a tranzakcióban részt vevő európai bankok a szankciók miatt nem jogosultak saját maguk dönteni az Oroszországból érkező határon átnyúló kifizetésekről, és szükségük van a nemzeti szabályozó hatóságaik jóváhagyására.

Az orosz csővezeték-üzemeltető közölte, hogy “egy felhatalmazott bankhoz fordult az információk további továbbítása érdekében az európai szabályozó hatósághoz, hogy engedélyt kapjon az Ukrtransznaftával kötött megállapodás szerinti elszámolások lebonyolítására“. A cég – mint közölte – a pénzátutalás alternatív módjait is vizsgálja.

A legjobb esetben is az a forgatókönyv, hogy a pénzügyi vita napokon belül megoldódik – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője. Ha viszont a vita elhúzódik, a Mol finomítónak néhány hétre elegendő üzemanyagtartaléka van, ezen túl az országnak a stratégiai olajtartalékát kellene megcsapolnia – mondta. A Mol részvényei 5 százalékkal estek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

A kormány december végéig hosszabbít

A kormány december végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást, valamint a betéti kamatsapkát és a jegybanki kötvény vásárlásának tilalmát

Dr. Fábián Ágnes a Henkel ügyvezető igazgatója csapatközpontú, célorientált vezető

A Henkel ereje abban rejlik, hogy miközben az alapító Fritz Henkel még családi vállalkozásként indította útjára a céget, az az elmúlt százötven évben olyan szervezeti rendszert kialakítva vált globális cégcsoporttá, amely mindig képes az adott helyzethez alkalmazkodva növekedni

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.