Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj
No menu items!

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

A Barátság kőolajvezeték magyarországi csatlakozási pontja. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését – közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

A Barátság kőolajvezeték északi szakaszát – amely Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba és Németországba vezet – a Transznyefty közlése szerint nem érinti a leállás – írja a Bloomberg.

Oroszország már korábban is a nemzetközi szankciókat okolta az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Európába irányuló földgázáramlás visszafogásáért. A kőolajáramlás hasonló megszakadása tovább mélyítené a régió energiaválságát, ami fokozná az inflációs nyomást és felerősítené a recesszió kockázatát.

Az Ukrtransznafta – amely Ukrajna olajvezeték-hálózatát üzemelteti és felügyeli a nyersolaj tranzitját a Barátság vezeték déli szakaszán keresztül – augusztus 4-én “leállította a területén keresztül történő olajszállítási szolgáltatások nyújtását” – közölte a Transznyefty.

Az Ukrtransznafta részéről egyelőre nem érkezett kommentár az ügyben.

A Transznyefyt és az Ukrtransznafta közötti szerződés 100 százalékos előleget ír elő a tranzitforgalomért. Az orosz csővezeték-üzemeltető közölte, július 22-én ki is fizette az augusztusi tranzitdíjat, de a pénzt július 28-án visszakapta.

A Transznyefty szerint a tranzakcióban részt vevő európai bankok a szankciók miatt nem jogosultak saját maguk dönteni az Oroszországból érkező határon átnyúló kifizetésekről, és szükségük van a nemzeti szabályozó hatóságaik jóváhagyására.

Az orosz csővezeték-üzemeltető közölte, hogy “egy felhatalmazott bankhoz fordult az információk további továbbítása érdekében az európai szabályozó hatósághoz, hogy engedélyt kapjon az Ukrtransznaftával kötött megállapodás szerinti elszámolások lebonyolítására“. A cég – mint közölte – a pénzátutalás alternatív módjait is vizsgálja.

A legjobb esetben is az a forgatókönyv, hogy a pénzügyi vita napokon belül megoldódik – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője. Ha viszont a vita elhúzódik, a Mol finomítónak néhány hétre elegendő üzemanyagtartaléka van, ezen túl az országnak a stratégiai olajtartalékát kellene megcsapolnia – mondta. A Mol részvényei 5 százalékkal estek.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.