Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj
No menu items!

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

A Barátság kőolajvezeték magyarországi csatlakozási pontja. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését – közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

A Barátság kőolajvezeték északi szakaszát – amely Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba és Németországba vezet – a Transznyefty közlése szerint nem érinti a leállás – írja a Bloomberg.

Oroszország már korábban is a nemzetközi szankciókat okolta az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Európába irányuló földgázáramlás visszafogásáért. A kőolajáramlás hasonló megszakadása tovább mélyítené a régió energiaválságát, ami fokozná az inflációs nyomást és felerősítené a recesszió kockázatát.

Az Ukrtransznafta – amely Ukrajna olajvezeték-hálózatát üzemelteti és felügyeli a nyersolaj tranzitját a Barátság vezeték déli szakaszán keresztül – augusztus 4-én “leállította a területén keresztül történő olajszállítási szolgáltatások nyújtását” – közölte a Transznyefty.

Az Ukrtransznafta részéről egyelőre nem érkezett kommentár az ügyben.

A Transznyefyt és az Ukrtransznafta közötti szerződés 100 százalékos előleget ír elő a tranzitforgalomért. Az orosz csővezeték-üzemeltető közölte, július 22-én ki is fizette az augusztusi tranzitdíjat, de a pénzt július 28-án visszakapta.

A Transznyefty szerint a tranzakcióban részt vevő európai bankok a szankciók miatt nem jogosultak saját maguk dönteni az Oroszországból érkező határon átnyúló kifizetésekről, és szükségük van a nemzeti szabályozó hatóságaik jóváhagyására.

Az orosz csővezeték-üzemeltető közölte, hogy “egy felhatalmazott bankhoz fordult az információk további továbbítása érdekében az európai szabályozó hatósághoz, hogy engedélyt kapjon az Ukrtransznaftával kötött megállapodás szerinti elszámolások lebonyolítására“. A cég – mint közölte – a pénzátutalás alternatív módjait is vizsgálja.

A legjobb esetben is az a forgatókönyv, hogy a pénzügyi vita napokon belül megoldódik – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője. Ha viszont a vita elhúzódik, a Mol finomítónak néhány hétre elegendő üzemanyagtartaléka van, ezen túl az országnak a stratégiai olajtartalékát kellene megcsapolnia – mondta. A Mol részvényei 5 százalékkal estek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom