Kezdőlap Világgazdaság Belga gazdaságkutató: Európa orosz gáz nélkül is átvészeli a következő telet
No menu items!

Belga gazdaságkutató: Európa orosz gáz nélkül is átvészeli a következő telet

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió képes lesz átvészelni a következő telet orosz gázimport nélkül, miközben elkerüli a gazdaságot érő súlyos károkat – áll a belga székhelyű Bruegel gazdasági kutatóintézet friss jelentésében.

A Bloombergen szemlézett kutatás szerint a 27 országból álló blokknak legalább 10-15 százalékkal kellene csökkentenie a keresletét, ha Oroszország az Ukrajnát ért támadást követően teljesen leállítaná a szállításokat.

Ha viszont az orosz exportóriás, a Gazprom továbbra is teljesíti hosszú távú szerződéses kötelezettségeit, akkor Európa kimerült tárolói könnyen feltölthetők a következő fűtési szezon előtt – derül ki a jelentésből.

Vlagyimir Putyin elnök döntése, hogy megszállja Ukrajnát, az EU keleti szomszédját, rávilágít a blokk függőségére az Oroszországból származó gázimporttól. Egyes politikusok és vállalatok ezzel együtt is felszólítottak a gázvásárlások betiltására. Az ellátási zavarok kockázatát az uniós energiaügyi miniszterek a tervek szerint még hétfőn megvitatják egy brüsszeli rendkívüli ülésen.

Simone Tagliapietra

Oroszország ukrajnai inváziója vízválasztó pillanat az EU számára, amely az energiatérképét is újra fogja tervezni. A legfontosabb üzenetünk egyértelmű: ha az EU kénytelen vagy hajlandó viselni a költségeket, akkor az orosz gáz pótlása már a jövő télre is megoldható kell, hogy legyen anélkül, hogy a gazdaság tönkremenne” – mondta Simone Tagliapietra, a jelentés egyik szerzője.

Az EU számára a legnagyobb azonnali kihívást a kimerült gázkészletek feltöltése jelenti. Bár a blokk még mindig növelheti a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalát olyan országokból, mint az Egyesült Államok, az ilyen beszerzések drágábbak lesznek. A tárolók átlagos szintre való feltöltése pedig költséges feladat lesz:

a Bruegel szerint ez a költség a korábbi évek 10 milliárdjával szemben elérheti a 70 milliárd eurót.

Mivel az előrejelzések szerint az árak a nyár folyamán – amikor általában olcsóbb a gázvásárlás – magasak maradnak, a vállalatoknak nem lesz elég ösztönzőjük a tartalékok feltöltésére, és a kormányoktól kockázatmegosztási eszközökre lesz szükségük.

Georg Zachmann

A 22-es csapdájába kerültünk. Ahhoz, hogy felkészüljünk, mostantól kezdve fel kell töltenünk a tárolókat. A kereskedelmi szereplők azonban a jelenlegi árakon visszariadhatnak a gázvásárlástól, mivel attól kell tartaniuk, hogy a Gazprom a piac elárasztásával bármelyik pillanatban az árak összeomlását okozhatja” – mondta Georg Zachmann, a Bruegel-jelentés társszerzője.

Az európai gázárak az elmúlt héten az ukrajnai események kibontakozása és a nyugati kormányok Oroszországgal szemben hozott szankciói után felborultak. Az irányadó határidős jegyzések hétfőn 36 százalékkal ugrottak meg.

A Bruegel kutatói szerint a válságforgatókönyvek sok improvizációt igényelnek majd. Az orosz gáz nélkül való túléléshez az EU-nak több tucatnyi szabályozást kellene felülvizsgálnia, gyorsan sok pénzt költenie és nehéz döntéseket hoznia, elfogadva, hogy sok esetben nem lesz elég ideje a tökéletes megoldásokra.

A jelentés akkor készült, amikor az Európai Bizottság cselekvési tervet dolgoz ki a blokk energiaügyi rugalmasságának fokozására és a fosszilis tüzelőanyagok importjától való függőség csökkentésére. Az uniós végrehajtó testület hangsúlyozta, hogy Európa számára a legjobb megoldás a Green Deal végrehajtásának felgyorsítása. Ez egy olyan átfogó stratégia, amely a tiszta energiára való áttérést és a klímasemlegesség 2050-ig történő elérését célozza.

Boruzs Álmos

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT: emelkedő forgalom mellett csökkent a BUX

A befektetői hangulat a bizonytalan nemzetközi kilátások miatt fordult kedvezőtlenre a szakértők szerint.

Heti makronaptár – Kamatdöntő ülést tart az MNB Monetáris Tanácsa

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A jövőt látják benne – Leginkább az ügyfélszolgálati területen nyert teret a mesterséges intelligencia

A cégek 65 százalékánál szerződést is bontottak az AI-megoldást biztosító társasággal, többnyire etikai aggályok miatt - derül ki a kutatásból.

A vizsgálat lezárult, felejtse el?

A GVH Versenytanácsa megállapította, hogy a feltételezett jogsértés egyértelműen nem volt bizonyítható, mivel a fizetési terminálon már nem volt alapértelmezetten beállítva a borravaló mértéke és a fogyasztók maguk dönthetik el, hogy 0 és 20 százalék között mekkora mértékű borravalót adnak.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.