Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Belga gazdaságkutató: Európa orosz gáz nélkül is átvészeli a következő telet
No menu items!

Belga gazdaságkutató: Európa orosz gáz nélkül is átvészeli a következő telet

Illusztráció: Bigstock

Az Európai Unió képes lesz átvészelni a következő telet orosz gázimport nélkül, miközben elkerüli a gazdaságot érő súlyos károkat – áll a belga székhelyű Bruegel gazdasági kutatóintézet friss jelentésében.

A Bloombergen szemlézett kutatás szerint a 27 országból álló blokknak legalább 10-15 százalékkal kellene csökkentenie a keresletét, ha Oroszország az Ukrajnát ért támadást követően teljesen leállítaná a szállításokat.

Ha viszont az orosz exportóriás, a Gazprom továbbra is teljesíti hosszú távú szerződéses kötelezettségeit, akkor Európa kimerült tárolói könnyen feltölthetők a következő fűtési szezon előtt – derül ki a jelentésből.

Vlagyimir Putyin elnök döntése, hogy megszállja Ukrajnát, az EU keleti szomszédját, rávilágít a blokk függőségére az Oroszországból származó gázimporttól. Egyes politikusok és vállalatok ezzel együtt is felszólítottak a gázvásárlások betiltására. Az ellátási zavarok kockázatát az uniós energiaügyi miniszterek a tervek szerint még hétfőn megvitatják egy brüsszeli rendkívüli ülésen.

Simone Tagliapietra

Oroszország ukrajnai inváziója vízválasztó pillanat az EU számára, amely az energiatérképét is újra fogja tervezni. A legfontosabb üzenetünk egyértelmű: ha az EU kénytelen vagy hajlandó viselni a költségeket, akkor az orosz gáz pótlása már a jövő télre is megoldható kell, hogy legyen anélkül, hogy a gazdaság tönkremenne” – mondta Simone Tagliapietra, a jelentés egyik szerzője.

Az EU számára a legnagyobb azonnali kihívást a kimerült gázkészletek feltöltése jelenti. Bár a blokk még mindig növelheti a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalát olyan országokból, mint az Egyesült Államok, az ilyen beszerzések drágábbak lesznek. A tárolók átlagos szintre való feltöltése pedig költséges feladat lesz:

a Bruegel szerint ez a költség a korábbi évek 10 milliárdjával szemben elérheti a 70 milliárd eurót.

Mivel az előrejelzések szerint az árak a nyár folyamán – amikor általában olcsóbb a gázvásárlás – magasak maradnak, a vállalatoknak nem lesz elég ösztönzőjük a tartalékok feltöltésére, és a kormányoktól kockázatmegosztási eszközökre lesz szükségük.

Georg Zachmann

A 22-es csapdájába kerültünk. Ahhoz, hogy felkészüljünk, mostantól kezdve fel kell töltenünk a tárolókat. A kereskedelmi szereplők azonban a jelenlegi árakon visszariadhatnak a gázvásárlástól, mivel attól kell tartaniuk, hogy a Gazprom a piac elárasztásával bármelyik pillanatban az árak összeomlását okozhatja” – mondta Georg Zachmann, a Bruegel-jelentés társszerzője.

Az európai gázárak az elmúlt héten az ukrajnai események kibontakozása és a nyugati kormányok Oroszországgal szemben hozott szankciói után felborultak. Az irányadó határidős jegyzések hétfőn 36 százalékkal ugrottak meg.

A Bruegel kutatói szerint a válságforgatókönyvek sok improvizációt igényelnek majd. Az orosz gáz nélkül való túléléshez az EU-nak több tucatnyi szabályozást kellene felülvizsgálnia, gyorsan sok pénzt költenie és nehéz döntéseket hoznia, elfogadva, hogy sok esetben nem lesz elég ideje a tökéletes megoldásokra.

A jelentés akkor készült, amikor az Európai Bizottság cselekvési tervet dolgoz ki a blokk energiaügyi rugalmasságának fokozására és a fosszilis tüzelőanyagok importjától való függőség csökkentésére. Az uniós végrehajtó testület hangsúlyozta, hogy Európa számára a legjobb megoldás a Green Deal végrehajtásának felgyorsítása. Ez egy olyan átfogó stratégia, amely a tiszta energiára való áttérést és a klímasemlegesség 2050-ig történő elérését célozza.

Boruzs Álmos

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.