Hirdetés
Kezdőlap Turizmus A gazdag oroszok most is utaznak, csak Ázsiába
No menu items!

A gazdag oroszok most is utaznak, csak Ázsiába

A repülési szankciók miatt Oroszország kiutazó turisztikai piaca gyakorlatilag elapadt. Illusztráció: Bigstock

A ForwardKeys turisztikai tanácsadócég legfrissebb repülőjegy-forgalmi adataiból kiderül, hogy az orosz kiutazó turizmus, amelyet a világjárvány miatti utazási korlátozások már amúgy is súlyosan hátráltatnak, még tovább csökkent Oroszország ukrajnai katonai műveletei miatt. A tehetős utazók azonban még mindig repülnek, csak nem Európába.

A háború kitörése előtti héten (febr. 18.) az Oroszországból induló nemzetközi repülőjegyek a járvány előtti szint 42%-át tették ki, de a közvetlenül az inváziót követő héten (febr. 25.) a kiadott repülőjegyek száma mindössze 19%-ra esett vissza. Azóta a repülőjegy-foglalások még mélyebbre süllyedtek, és 15% körül mozognak.

A polgári légi közlekedésre vonatkozó háborús szankciók miatt az oroszok nem tudnak repülőjegyet foglalni számos kedvenc nyugati úti céljukra.

Ezért inkább Ázsiába és a Közel-Keletre foglalnak repülőjegyet.

A ForwardKeys által február 24., az invázió kezdete és április 27. között végzett elemzésből kiderül, hogy a május és augusztus közötti utazások első öt célpontja – a rugalmasság sorrendjében – Sri Lanka, a Maldív-szigetek, Kirgizisztán, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek.

A Srí Lankára irányuló foglalások jelenleg 85%-kal haladják meg a járvány előtti szintet, míg a Maldív-szigetek 1%-kal, Kirgizisztán 11%-kal, Törökország 36%-kal, az Egyesült Arab Emírségek pedig 49%-kal marad el.

Meg kell azonban jegyezni, hogy Srí Lanka (ahol jelenleg a jelentős gazdasági krízis okoz feszültséget), listavezető helyezése nem tükrözi a sziget mint úti cél vonzerejét, sokkal inkább a biztonságról szól. Inkább annak a következménye, hogy a terrorista merényletek elriasztották a látogatókat 2019-ben, a pandémiát megelőző referenciaévben” – mondja Olivier Ponti, a ForwardKeys Insights alelnöke.

A cndenglish.com információi szerint a Törökországba és az Egyesült Arab Emírségekbe a közelmúltban kiadott jegyek mélyebb elemzése azt mutatja, hogy jelentős részük jómódú oroszok nyaralni induló utas vásárolta meg. A prémiumkabinos – business, vagy first class – utazások visszatérőben vannak. A prémiumkabinban eladott helyek száma megháromszorozódott 2019-hez képest. Ráadásul a prémium utasok átlagos utazási időtartama Törökországban már 12 éjszaka, az Egyesült Arab Emírségekben pedig 7 éjszaka.

Az Ukrajnával vívott háború és az ebből következő repülési szankciók miatt Oroszország kiutazó turisztikai piaca gyakorlatilag elapadt. Azok az emberek, akik még mindig repülnek, az elit tagjai, akik egy tehetős réteget alkotnak, akik viszont kénytelenek inkább Ázsiában és a Közel-Keleten nyaralni, mint Európában. Meglátjuk, hogyan alakul ez a nyári szezonban” – teszi hozzá Ponti.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Pénzpiaci elemző: az MNB kemény üzenetet küldött a kamatemelés mellé

Az infláció folytatólagos emelkedésére, valamint az elhúzódó inflációs kockázatokra tekintettel a várakozásoknál nagyobb mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetárs Tanácsa. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint nem is annyira az emelés ténye, mint a hozzá társuló üzenet ígér szigorítást.

Lassult az infláció Németországban

Németországban a várt emelkedés helyett lassult az infláció júniusban éves összevetésben - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Hírek

A KSH-tól érkezhet az Állami Számvevőszék új elnöke

Windisch Lászlót, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét javasolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a parlament eseti bizottsága - közölte a testület elnöke.

Drágább lesz a parkolás Budapesten – jön az egységes rendszer

A jelenlegi bonyolult, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, és megemeli a parkolási díjakat is - döntött a Fővárosi Közgyűlés többsége.

Putyin orosz szövetségese szerint Oroszország mindent odadobott a háborúval

Oleg Gyeripaszka milliárdos alumíniumipari mágnás - aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese - kedden helyi újságírókkal beszélgetve az ukrajnai háború ellen emelt szót, és azt sugallta, hogy Oroszország az inváziója után nem lesz nyertes.

Török igen a finn és a svéd NATO-csatlakozásra

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Erőre kapott a forint a vártnál nagyobb kamatemelés hírére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest az MNB vártnál jelentősebb, 185 bázispontos alapkamatemelésére.

Kína enyhített a beutazók karanténkötelezettségén

Kína csökkentette az országba beutazó külföldiek karanténidejét, ami nagy lépés a több mint két éve bevezetett - meglehetősen szigorú - Covid-szabályok lazításában.

Elf Bart is forgalmazó szlovák cégeket vizsgál a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított különböző típusú elektromos cigarettákat, köztük Elf Bart is forgalmazó két szlovák céggel szemben, mivel feltehetően tisztességtelenül hirdetik a termékeket a magyar fogyasztóknak - közölte a hatóság.

Putyin először lépi át a határt, barátokhoz megy

Vlagyimir Putyin az ukrajnai invázió óta először hagyja el Oroszországot: kedden Tádzsikisztánba utazik, majd Türkmenisztánba látogat a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára. Az orosz elnököt a G20-ak novemberi indonéziai csúcsára is meghívták.

Gazdaság

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.

Váratlanul nagyot emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

Hetvenmilliós bírságot és tiltást kapott a Bankmentor Kft.

A Magyar Nemzeti Bank 70 millió forint bírságot szabott ki a kecskeméti Bankmentor Kft.-re és megtiltotta annak működését, mivel a cég engedély nélkül folytatta pénzügyi közvetítői tevékenységét.

Tovább zuhan a kriptovaluták királya

Az értékéből rohamosan vesztő bitcoin árfolyama valószínűleg 13 ezer dollárig fog lezuhanni, ami közel 40 százalékos csökkenést jelent a jelenlegi szinthez képest - állítja egy amerikai pénzügyi szakértő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom