Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Beruházási hullám indul Németországban - erre számít a német gazdasági miniszter
No menu items!

Beruházási hullám indul Németországban – erre számít a német gazdasági miniszter

Több tízmilliárd eurót megmozgató beruházási hullám indul Németországban a következő időszakban Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint.

A Zöldek politikusa a Berliner Morgenpost című lap keddi számában közölt összeállításban kiemelte, hogy a német gazdaság ugyan “kihívásokkal” szembesül, a többi között a munkaerőhiány és az energiaválság következményei miatt, de van ok bizakodásra.

A középvállalati szektor ugyanis erős, a munkavállalók magasan képzettek és jó néhány vállalatnak vannak előremutató, újító tervei. “A gyógyszeripartól az akkumulátorgyártásig, a félvezetőipartól a hidrogéntermelésig egy sokszínű biotópot hoztunk létre nagy beruházási hajlandósággal, és ez a következő években termőre fordul és segít megújítani a jólétet” – mondta a miniszter.

“Mintegy két tucat vállalat tervez nagyberuházásokat Németországban, nagyjából 80 milliárd euró értékben” – ismertette.

Ezek a vállalatok “itt akarnak befektetni, és itt teremtenek értéket és munkahelyeket” – húzta alá Robert Habeck. Mint mondta, a tervek lépésről lépésre formálódnak.

A gazdasági minisztérium meghatározása szerint a 100 millió eurót meghaladó projektek számítanak nagyberuházásnak.

Az eddig ismertté vált tervek szerint az egyik súlypont a félvezetőgyártás lesz, az ágazat számos meghatározó szereplője készül milliárd eurós nagyságrendű beruházásokra, köztük az amerikai Intel és a tajvani TSMC.

A német gazdaság az év elején úgynevezett technikai recesszióba került, mert a hazai össztermék (GDP) egymás után két negyedévben – 2022 utolsó és 2023 első három hónapjában is – csökkent. A második negyedévben megállt a csökkenés, az Európai Unió legnagyobb gazdasága stagnált az április-júniusi időszakban. (MTI)

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Erősödött kedd reggelre a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Aggasztó a brit gazdaság gyenge növekedési potenciálja

A brit gazdaság potenciális növekedési üteme jelenleg alacsonyabb, mint az ő szakmai pályafutásának eddigi legnagyobb részében.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.