Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bocsánatot kért a bankelnök a svájci gigabank bukásáért
No menu items!

Bocsánatot kért a bankelnök a svájci gigabank bukásáért

Fotó: Bigstock

A Credit Suisse utolsó részvényesi gyűlése számvetéssé alakult a kényszereladás miatt. Az igazgatótanács elnöke, Axel Lehmann bocsánatot kért, de szerinte a bukás elkerülhetetlen volt. Mint mondta, a bankot már nem lehetett megmenteni.

A bajba jutott Credit Suisse utolsó közgyűlése kedden az igazgatótanács elnökének bocsánatkérésével kezdődött. “Minden erőnkkel a jó irányba akartuk fordítani a kereket” – mondta Axel Lehmann a részvényesek előtt Zürichben a Spiegel beszámolója szerint.

Az, hogy erre nem volt meg az idő, és hogy terveinket meghiúsították a márciusi végzetes hét után, fáj nekem, és őszintén sajnálom. Elnézést kérek, amiért nem tudtam megállítani az évek során felgyülemlett bizalomvesztést, amiért csalódást okoztam mindannyiuknak” – jelentette ki.

A svájci kormány március közepén rendezte meg a Credit Suisse sürgősségi átvételét a rivális UBS által, miután egy banki vihar a 167 éves intézményt a fizetésképtelenség szélére sodorta. “A végzetes hét kezdetéig hittem a sikeres fordulatban” – folytatta Lehmann. De a kamatemelések, az infláció és a bizalomvesztés, valamint az amerikai bankok problémái tűzvészt okoztak – mondta. “A bank menthetetlen volt“. Ez volt az első alkalom, hogy Lehmann elnök és Ulrich Körner, a csoport vezérigazgatója nyilvánosan beszélt a részvényesek előtt a felvásárlás óta.

Az igazgatótanács öt régóta hivatalban lévő tagja, Shan Li, Seraina Macia, Blythe Masters, Richard Meddings és Ana Paula Pessoa bejelentette, hogy nem indulnak újra a posztjukért. Korábban a befolyásos norvég állami vagyonalap elutasította újraválasztásukat, akárcsak Lehmannét.

Az, hogy a hagyományokkal rendelkező bank egyáltalán idáig juthatott, a botrányok és kudarcok hosszú sorára vezethető vissza, amelyek a Credit Suisse-t az európai bankok legnagyobb problémás gyermekévé tették. Csak a legutóbbi üzleti évben a bank 7,3 milliárd svájci frank veszteséget termelt.

Az Ethos tanácsadó cég szerint nem sikerült “megakadályozni, hogy a svájci gazdaság egyik zászlóshajója eltűnjön a vezetők kapzsisága és hozzá nem értése miatt“. A részvényesek hatalmas összeget veszítettek, és több ezer munkahely forgott kockán.

A 2023-as közgyűlés a bank gyalázatos végét jelenti, amelyet Alfred Escher vállalkozó alapított a svájci vasúthálózat és a Szent Gotthárd-hágón átvezető alagút építésének finanszírozására. A részvényesi gyűlésnek otthont adó rendezvényterem előtt tüntetők is megjelentek, és egy felborult hajót állítottak fel a bank vesztét jelképezve.

Körner szerint az UBS által hárommilliárd frankért történő átvételi bejelentése azonnal stabilitást teremtett, és most lehetővé teszi a rendezett átmenetet. Mint mondta, “mindent megtesz annak érdekében, hogy ez az egyesülés végbemenjen, és a két bankban rejlő nagyszerű lehetőségek teljes mértékben kiaknázódjanak“. Az üzlet bejelentésekor az UBS azt helyezte kilátásba, hogy az ügyletet néhány héten vagy hónapon belül lezárják.

A menedzsment nem kap bónuszokat

A részvényesek keserűségüket fejezték ki a fejlemény miatt, és következményeket követeltek. “Cefetül érzem magam részvényesként” – mondta az egyik részvényes. Nem utolsósorban a bank felügyelete során súlyos hibákat követtek el.

Lehmann bejelentette, hogy a közgyűlés tervezett szavazását az ügyvezető igazgatóság bónuszáról visszavonják. “Ezt a különleges javadalmazást tehát nem fogják kifizetni“.

Lehmann és Körner csak 2022 óta van hivatalban. Saját bevallásuk szerint mindketten megpróbálták megfordítani a botrányoktól sújtott banknál a dolgok menetét. Az első sikereket ezen az úton azonban a márciusi drámai események teljesen megsemmisítették. Több amerikai bank problémái felerősítették a globális bankválságtól való félelmet, és különösen a Credit Suisse-t sújtották.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Legyenek óvatosak, javasolja az MNB az OTP Banknak oroszországi működésénél

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...