Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Tech Boldog születésnapot walkman!

Boldog születésnapot walkman!

Zenét hallgatni bárhol, bármikor – ami sokáig álom volt, 40 éve realitássá vált. 1979-ben szabadalmaztatta a japán szórakoztató elektronikai óriás, a Sony a walkmant. Az akkor még nem is olyan apró szerkezetet, amely zenekedvelők milliói életébe vitt nagy örömöt, egy tokiói szakmai kiállításon ismerte meg a világ.

A walkman atyja anno… Forrás: wikipedia

A konszern központjának Tokió Ginza városrészében egy látogatóközpont is része. Az érdeklődök megismerhetik a Sony büszkeségeit és a nagymultú cég történetét. A walkman, a világ első hordozható kazettalejátszója fő helyet kapott az interaktív múzeumban.

Az első walkman

A fiatalabb látogatóknak már el kell magyarázni, a kazetta mibenlétét és a walkman működését. Az érdeklődőket kalauzoló középkorú hölgynek viszont személyes emlékek vannak:

„Mindenhova magammal vittem. A fülemen volt a fejhallgatói otthon, sportolás közben és az utcán, függetlenül attól, hogy futottam, bevásárolni vagy az iskolába mentem.“

Ichiro Yamaguchi A 80-asévekben Beatlest hallgatott Walkmanen – mára maga is sztár

Szinte minden japánnak vannak személyes emlékei. A prominensekét az interaktív kiállítás látogatói is megismerhetik. A szigetországban rendkívül népszerű rockzenész, Ichiro Yamaguchi rajongói meglepetésére legtöbbet Beatles slágereket hallgatott a ’80-as években, miután 10. születésnapjára megkapta az akkoriban szenzációs technikai újításnak számító és ezért busás áru szerkezetet.

Nagyon büszke voltam rá. Akkoriban az én korosztályokban a walkman az egyik legfontosabb státuszszimbólum volt.

A kiállításon a Sony 239 modelljén keresztül tudja meg a látogató, hogy lett egyre kisebb és kapott egyre több funkciót a walkman. Tekerni eleinte csak előre lehetett, újbóli lejátszáshoz és visszatekeréshez meg kellett fordítani a kazettát.

Később lehetett már visszafelé is pörgetni a szalagot, majd felvenni és rádiót hallgatni a walkmannel. Aztán CD, majd mp3-at raktározó memóriakártya váltotta a kazettát.

A walkman megálmodója  Nobutoshi Kihara  hatvanadik születésnapján Kép/ Forrás:TSUNO/AFP/Getty)

A hordozható lejátszó aranybánya volt a Sonynak. Különösen ameddig egyedül volt a piacon. Később mások is megszerezték a know-how-t, de a Sonynak máig kizárólagos joga van a ‘walkman‘ kifejezés használatára.

Ennél fontosabb, hogy modelljei a kazettát a legjobb hangminőségben lejátszók hírében álltak. 335 milliót adott el belőlük a tokiói világkonszern.

A Sony, amely az ’50-es években a tranzisztoros rádióval is első volt a piacon, a ’70-esben pedig egy új, a három alapszínnel dolgozó képcső kifejlesztésének köszönhető évtizedekre piacvezető lett a tévégyártók között, ma már csak árnyéka egykori önmagának.

A ’80-as években még évi 500 új modellje, az utóbbi időben zsugorodó bevétele, veszteséget mutató mérlege és csökkenő piaci részesedése okán kerül be a sajtóba.

A lejtmenet elindulásában sokak szerint szerepet játszott a walkman is. A siker elkényelmesítette a cégvezetést. Túl kevés energiát és pénzt fektettek a fejlesztésbe.

Friss

Ideiglenes vezérigazgató az NN Biztosító élén

Szabályozói jóváhagyás esetén Baranyai Dávidot nevezhetik ki az NN Biztosító megbízott vezérigazgatójának - közölte a társaság.

Szijjártó: azeri gáz is érkezhet Magyarországra

Azerbajdzsánból is érkezhet földgáz Magyarországra 2023-tól, évente 1-2 milliárd köbméternyi - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Uniós első a magyar negyedéves növekedés

Előző becsléséhez képest lefelé, hatéves mélypontra módosította az euróövezet negyedik negyedévi éves GDP-növekedési ütemét az Eurostat. Az EU-ban - a rendelkezésre álló adatok alapján - a magyar gazdaság nőtt a legnagyobb éves ütemben a negyedik negyedévben.

Légi utasok kártérítése: küszöbön a szigorítás

Jelentősen szigorítaná az Európai Unió a légi utasok kártérítéséről szóló irányelvet. A javaslat szerint az utasoknak nehezebb lesz kompenzációt kérni a légitársaságoktól járatkésés vagy -törlés esetén.

Hírek

Lottóláz. Több mint ötmillió szelvény van versenyben

Csaknem ötmilliárd forint az ötöslottó fődíja, ami miatt jelentősen nőtt a játékosok száma - mondta Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója.

Olvad az Antarktisz – 20 fok fölötti meleget mértek

Az időjárási feljegyzések kezdete óta először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon. A Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fokot a kutatók hihetetlennek és abnormálisnak nevezték.

Elárverezik Gagarin ZIL-jét – Hruscsov is ült benne

Elárverezik azt a ZIL-111V típusú limuzint, amelyen Jurij Gagarin történelmi űrutazása után bevonult a szovjet fővárosba 1961. április 14-én felesége és a szovjet vezető, Nyikita Hruscsov társaságában.

Influenza – lassabban terjed a járvány

Lassan, de terjed az influenza az országban: az előző héten 35 ezer ember, az előző hetinél 16,3 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Kutatás: így változtatta meg az ember a természetet

A véltnél jóval korábban, legalább háromezer évvel ezelőtt is jelentős változtatásokat hajtott végre természeti környezetén az ember - állapították meg kutatók.

Japán nyugdíjas a világ legidősebb férfija

A nevetésben látja a hosszú élet titkát a 112 éves japán férfi, akit a világ legidősebb élő férfijaként ismertek el.

Olcsóbban tankolhatunk benzint péntektől

Pénteken literenként bruttó 2 forinttal csökken a benzin ára, a gázolajé viszont változatlan marad.

Erős marad a szél, jég is esett

A vihar-riasztást megújította kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat; a viharos szél veszélye miatt adták ki ismét a másodfokú riasztást: 65-90 kilométer/órás szelet prognosztizáltak, egyes területeken jég is esett. Jelentős károkat okozott a hétfői vihar.

A Ciara megbillentette a Balatont

Elérte a Balaton térségét is a Ciara nevű ciklon. A helyenként óránkénti 100 kilométeres szél megbillentette a tó víztükrét: a legmagasabb, 154 centiméteres vízszintet Balatonfűzfőn mérték, a legalacsonyabb, 63 centimétereset Keszthelyen.

Zalaegerszeg. Ingyenes wifi és okospadok a belvárosban

A Smart City program első elemeként ingyenesen használható wifi-hálózatot alakítottak ki Zalaegerszeg belvárosában. Később telefontöltésre alkalmas okospadokat és digitális infótornyokat is kihelyeznek.

Közúti ellenőrzés: fókuszban a buszok és a teherautók

Elsősorban a teherautók és a buszok műszaki állapotát és tachográfjait vizsgálják az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkatársai az év első, kedden kezdődő háromnapos akciójában.

Megtolta a Ciara – 80 perccel előbb célba ért a repülő

A Ciara névre keresztelt téli viharnak köszönhetően rekordidő alatt, a menetrendben szereplőnél nyolcvan perccel gyorsabban tette meg a New York és London közötti utat egy Boeing 747-436-os utasszállító repülőgép.

Gazdaság

A Tesla részvénye többet ér, mint a német autógyártóké

Az amerikai e-autó gyártó története első nyereséges negyedévét zárta. A hírre a részvény árfolyama egy nap alatt 20 százalékkal emelkedett, drágább lett egyetlen papírja, mint  a német autógyártóké együtt! Miért lehetséges ez? Csak tőzsdei spekuláció eredménye lenne a részvény hirtelen szökkenése? 

Az MNB a kriptovalutákról – nem mind arany, ami fénylik

Kockázatos lehet kriptovalutákba fektetni, ugyanis árfolyamuk kiszámíthatatlan, bűncselekmények elkövetésére is felhasználhatják ezeket, ráadásul a hozzájuk kötődő kereskedelmi ügyleteket a Magyar Nemzeti Bank sem felügyeli - hívta fel a figyelmet a jegybank.

Megszólalt a jegybank alelnöke – erősödött a forint

Erősödött a forint délelőtt. Szakemberek szerint ebben nagy szerepet játszanak az MNB-alelnök Nagy Márton egy háttérbeszélgetésen elhangzott mondatai.

Marad az alapkamat. Egyhangúlag döntött a monetáris tanács

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek januárban arról, hogy 0,9 százalék maradjon az alapkamat, és mínusz 0,05 százalék az egynapos jegybanki betéti kamat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a január 28-i kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

Csökkent a devizatartalék, adósságot fizetett ki az MNB

Mintegy kétmilliárd euró értékű kötvénytartozás visszafizetése nyomán 1,545 milliárd euróval 26,840 milliárd euróra csökkentek januárban Magyarország nemzetközi tartalékai.

Az MNB zöldebb magyar bankokat akar

A Magyar Nemzeti Bank támogatóként aláírja az ENSZ felelős banki működést előmozdító irányelveit, hogy ösztönözze: a hazai hitelintézetek tegyenek konkrét, nyilvános és számonkérhető vállalásokat a fenntartható, zöld gazdaság finanszírozásában.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom