Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Tech Boldog születésnapot walkman!

Boldog születésnapot walkman!

Zenét hallgatni bárhol, bármikor – ami sokáig álom volt, 40 éve realitássá vált. 1979-ben szabadalmaztatta a japán szórakoztató elektronikai óriás, a Sony a walkmant. Az akkor még nem is olyan apró szerkezetet, amely zenekedvelők milliói életébe vitt nagy örömöt, egy tokiói szakmai kiállításon ismerte meg a világ.

A walkman atyja anno… Forrás: wikipedia

A konszern központjának Tokió Ginza városrészében egy látogatóközpont is része. Az érdeklődök megismerhetik a Sony büszkeségeit és a nagymultú cég történetét. A walkman, a világ első hordozható kazettalejátszója fő helyet kapott az interaktív múzeumban.

Az első walkman

A fiatalabb látogatóknak már el kell magyarázni, a kazetta mibenlétét és a walkman működését. Az érdeklődőket kalauzoló középkorú hölgynek viszont személyes emlékek vannak:

„Mindenhova magammal vittem. A fülemen volt a fejhallgatói otthon, sportolás közben és az utcán, függetlenül attól, hogy futottam, bevásárolni vagy az iskolába mentem.“

Ichiro Yamaguchi A 80-asévekben Beatlest hallgatott Walkmanen – mára maga is sztár

Szinte minden japánnak vannak személyes emlékei. A prominensekét az interaktív kiállítás látogatói is megismerhetik. A szigetországban rendkívül népszerű rockzenész, Ichiro Yamaguchi rajongói meglepetésére legtöbbet Beatles slágereket hallgatott a ’80-as években, miután 10. születésnapjára megkapta az akkoriban szenzációs technikai újításnak számító és ezért busás áru szerkezetet.

Nagyon büszke voltam rá. Akkoriban az én korosztályokban a walkman az egyik legfontosabb státuszszimbólum volt.

A kiállításon a Sony 239 modelljén keresztül tudja meg a látogató, hogy lett egyre kisebb és kapott egyre több funkciót a walkman. Tekerni eleinte csak előre lehetett, újbóli lejátszáshoz és visszatekeréshez meg kellett fordítani a kazettát.

Később lehetett már visszafelé is pörgetni a szalagot, majd felvenni és rádiót hallgatni a walkmannel. Aztán CD, majd mp3-at raktározó memóriakártya váltotta a kazettát.

A walkman megálmodója  Nobutoshi Kihara  hatvanadik születésnapján Kép/ Forrás:TSUNO/AFP/Getty)

A hordozható lejátszó aranybánya volt a Sonynak. Különösen ameddig egyedül volt a piacon. Később mások is megszerezték a know-how-t, de a Sonynak máig kizárólagos joga van a ‘walkman‘ kifejezés használatára.

Ennél fontosabb, hogy modelljei a kazettát a legjobb hangminőségben lejátszók hírében álltak. 335 milliót adott el belőlük a tokiói világkonszern.

A Sony, amely az ’50-es években a tranzisztoros rádióval is első volt a piacon, a ’70-esben pedig egy új, a három alapszínnel dolgozó képcső kifejlesztésének köszönhető évtizedekre piacvezető lett a tévégyártók között, ma már csak árnyéka egykori önmagának.

A ’80-as években még évi 500 új modellje, az utóbbi időben zsugorodó bevétele, veszteséget mutató mérlege és csökkenő piaci részesedése okán kerül be a sajtóba.

A lejtmenet elindulásában sokak szerint szerepet játszott a walkman is. A siker elkényelmesítette a cégvezetést. Túl kevés energiát és pénzt fektettek a fejlesztésbe.

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitott New York

Enyhe emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei pénteken.

Túlzott húsfogyasztás. Amikor az antibiotikum is csődöt mond

Különösen azokban a fejlődő és gyorsan fejlődő országokban növekszik a haszonállatok gyógyszerekkel szembeni ellenálló-képessége, ahol robbanásszerűen nőtt a húsfogyasztás mértéke - állapították meg zürichi kutatók.

Exportra termel a kisvárdai éticsiga üzem

Megnyitotta élő éticsiga feldolgozó üzemét a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. Kisvárdán. A kizárólag exportra termelő gyár 6,5 milliárd forintból épült fel.

Ezreknél kopogtat a KSH – megkérdezik, mit eszünk

Öt év elteltével újra felmérik a magyarok táplálkozási szokásait az európai lakossági egészségfelmérés részeként - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főosztályvezetője.

Hírek

Túlzott húsfogyasztás. Amikor az antibiotikum is csődöt mond

Különösen azokban a fejlődő és gyorsan fejlődő országokban növekszik a haszonállatok gyógyszerekkel szembeni ellenálló-képessége, ahol robbanásszerűen nőtt a húsfogyasztás mértéke - állapították meg zürichi kutatók.

Ezreknél kopogtat a KSH – megkérdezik, mit eszünk

Öt év elteltével újra felmérik a magyarok táplálkozási szokásait az európai lakossági egészségfelmérés részeként - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főosztályvezetője.

Országos sztrájkot tartanak a közszolgák

Október 10-én folytatja a márciusban felfüggesztett országos sztrájkot a köztisztviselők és a szociális dolgozók szakszervezete, mondván a kormány nem tartotta be ígéreteit és becsapta a szociális ágazatban dolgozókat.

Az internetről tárgyalt Trump és Zuckerberg

Donald Trump amerikai elnök és a Facebook első embere, Mark Zuckerberg a Fehér Házban találkozott. Megbeszélésük egyik fő témája az internet szabályozása volt.

Horrorkaravánok. A bírság sem visszatartó erő

Átlagosan havonta száz horrorkaravánt, vagyis szabálytalan járműszerelvényt fogtak el idén az utakon. A szabálytalan sofőrökre kiszabható helyszíni bírság legmagasabb összege 150 ezer forint.

Kanyaró – hét megbetegedés Horvátországban

Két hét alatt hét kanyarós megbetegedést regisztráltak Zágrábban. Szakemberek szerint aggasztó, hogy a betegek nem voltak semmilyen kapcsolatban egymással.

Felfegyverzik az űrhajósokat Oroszországban

Űrhajósoknak szánt fegyvert tesztelnek Oroszországban: az asztronauták vadállattámadások kivédésére használhatják, ha eldugott térségben érnek földet.

Fukusima. Felmentették az atomerőmű üzemeltetőit

Felmentették a fukusimai atomerőművet működtető vállalat, a TEPCO három volt igazgatóját. Azzal vádolták őket, hogy nem tettek meg mindent a nukleáris katasztrófa elkerüléséért.

Hőség Japánban – ezrek kerültek kórházba

Japánban négyezer ember került kórházba a nagy hőség miatt, többségük idős - közölte a katasztrófavédelem és a mentők feladatait is ellátó tűzoltóság.

Új-Zélandon forog a Gyűrűk Ura-sorozat

Akárcsak a filmtrilógiában, az Amazon új Gyűrűk Ura-sorozatában is Új-Zéland lesz Középfölde - erősítette meg a filmstúdió a produkcióról, amely a valaha készült legdrágább tévészéria lesz.

Pécs. Másfél milliárdot csaltak el munkaerő-közvetítéssel

Több száz dolgozó után nem fizette be a közterheket és a forgalmi adóval is trükközött egy pécsi központú munkaerő-kölcsönző cégháló. A költségvetésnek okozott kár meghaladja a másfél milliárd forintot.

A mentolos e-cigaretta a legrákkeltőbb

Nagy mennyiségű rákkeltő anyagot tartalmaznak a mentolos és a mentás ízesítésű elektromos cigaretták - derült ki egy amerikai kutatásból.
Hirdetés

Gazdaság

Lagarde: a politikai beavatkozás káros a jegybankokra

A globális gazdaság törékeny és veszélyben van - jelentette ki egy interjúban az Európai Központi Bank soron következő elnöke, aki szerint káros, ha a politikusok beavatkoznak a jegybankok működésébe.

Tiltott széfezés miatt fizet a Hársfa Gold

Engedély nélküli széfszolgáltatás miatt újabb, 15 millió forintos bírságot szabott ki a fővárosi Hársfa Gold Szolgáltató Kft.-re a Magyar Nemzeti Bank.

Folyó fizetési mérleg – deficit a második negyedévben

Az idei második negyedévben 121,5 millió euró hiányt mutatott a folyó fizetési mérleg, ezzel az elmúlt egy évben harmadszor zárt deficittel. Az idei első negyedévben 56 millió euró, a tavalyi második negyedévben 298,7 millió euró volt a folyó fizetési mérleg többlete.

Cseh vita az NBB-ről: orosz érdekeket szolgál?

A cseh parlamenti felsőház külügyi bizottsága azt javasolja, Csehország lépjen ki a Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB), amelyet 1970-ben hoztak létre Moszkvában. A testület zárt ülésen foglalkozott az NBB Budapestre települését ismertető kormányjelentéssel.

Növekedési kötvényprogram – elkezdte a vásárlást az MNB

A Magyar Nemzeti Bank megvásárolta az első vállalati kötvényt a növekedési kötvényprogramban (nkp), amelybe eddig közel százötven hazai székhellyel rendelkező vállalat regisztrált.

Történelmi mélypont. 334 forint fölé szökött az euró

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, röviddel 13 óra után az euró 334,28 forintot ért, miután 331,66 forinton indította a napot.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom