Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Tech Boldog születésnapot walkman!

Boldog születésnapot walkman!

Zenét hallgatni bárhol, bármikor – ami sokáig álom volt, 40 éve realitássá vált. 1979-ben szabadalmaztatta a japán szórakoztató elektronikai óriás, a Sony a walkmant. Az akkor még nem is olyan apró szerkezetet, amely zenekedvelők milliói életébe vitt nagy örömöt, egy tokiói szakmai kiállításon ismerte meg a világ.

A walkman atyja anno… Forrás: wikipedia

A konszern központjának Tokió Ginza városrészében egy látogatóközpont is része. Az érdeklődök megismerhetik a Sony büszkeségeit és a nagymultú cég történetét. A walkman, a világ első hordozható kazettalejátszója fő helyet kapott az interaktív múzeumban.

Az első walkman

A fiatalabb látogatóknak már el kell magyarázni, a kazetta mibenlétét és a walkman működését. Az érdeklődőket kalauzoló középkorú hölgynek viszont személyes emlékek vannak:

„Mindenhova magammal vittem. A fülemen volt a fejhallgatói otthon, sportolás közben és az utcán, függetlenül attól, hogy futottam, bevásárolni vagy az iskolába mentem.“

Ichiro Yamaguchi A 80-asévekben Beatlest hallgatott Walkmanen – mára maga is sztár

Szinte minden japánnak vannak személyes emlékei. A prominensekét az interaktív kiállítás látogatói is megismerhetik. A szigetországban rendkívül népszerű rockzenész, Ichiro Yamaguchi rajongói meglepetésére legtöbbet Beatles slágereket hallgatott a ’80-as években, miután 10. születésnapjára megkapta az akkoriban szenzációs technikai újításnak számító és ezért busás áru szerkezetet.

Nagyon büszke voltam rá. Akkoriban az én korosztályokban a walkman az egyik legfontosabb státuszszimbólum volt.

A kiállításon a Sony 239 modelljén keresztül tudja meg a látogató, hogy lett egyre kisebb és kapott egyre több funkciót a walkman. Tekerni eleinte csak előre lehetett, újbóli lejátszáshoz és visszatekeréshez meg kellett fordítani a kazettát.

Később lehetett már visszafelé is pörgetni a szalagot, majd felvenni és rádiót hallgatni a walkmannel. Aztán CD, majd mp3-at raktározó memóriakártya váltotta a kazettát.

A walkman megálmodója  Nobutoshi Kihara  hatvanadik születésnapján Kép/ Forrás:TSUNO/AFP/Getty)

A hordozható lejátszó aranybánya volt a Sonynak. Különösen ameddig egyedül volt a piacon. Később mások is megszerezték a know-how-t, de a Sonynak máig kizárólagos joga van a ‘walkman‘ kifejezés használatára.

Ennél fontosabb, hogy modelljei a kazettát a legjobb hangminőségben lejátszók hírében álltak. 335 milliót adott el belőlük a tokiói világkonszern.

A Sony, amely az ’50-es években a tranzisztoros rádióval is első volt a piacon, a ’70-esben pedig egy új, a három alapszínnel dolgozó képcső kifejlesztésének köszönhető évtizedekre piacvezető lett a tévégyártók között, ma már csak árnyéka egykori önmagának.

A ’80-as években még évi 500 új modellje, az utóbbi időben zsugorodó bevétele, veszteséget mutató mérlege és csökkenő piaci részesedése okán kerül be a sajtóba.

A lejtmenet elindulásában sokak szerint szerepet játszott a walkman is. A siker elkényelmesítette a cégvezetést. Túl kevés energiát és pénzt fektettek a fejlesztésbe.

Friss

Hárommillió hektoliter bor lesz az idei szüretből

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint a hazai borfogyasztás lehetne egy kicsit nagyobb.

Életfogytiglant kaptak a kegyetlen tatai rablók

Éjjelén törtek be a házaspárhoz, a férfit feszítővassal ütlegelték, a 70 éves asszonyt ököllel arcba vágták. Ékszereket, 660 ezer forintot zsákmányoltak. Az idős férfi életét vesztette, feleség megvakult.

Nő a bírák és az ügyészek fizetése

A kormány három részletben emeli a bírák és az ügyészek illetményét. Az első lépcső 2020 január.

A kínai jegybank mérsékelte a kamatlábakat

Enyhén csökkentette a kínai jegybank a referencia kamatlábakat szerdán annak jeleként, hogy a Peking igyekszik mérsékelni a reálgazdaság finanszírozási költségeit.

Hírek

Életfogytiglant kaptak a kegyetlen tatai rablók

Éjjelén törtek be a házaspárhoz, a férfit feszítővassal ütlegelték, a 70 éves asszonyt ököllel arcba vágták. Ékszereket, 660 ezer forintot zsákmányoltak. Az idős férfi életét vesztette, feleség megvakult.

Nő a bírák és az ügyészek fizetése

A kormány három részletben emeli a bírák és az ügyészek illetményét. Az első lépcső 2020 január.

Kutyatámadás. Várandós nőt martak halálra

Kutyaharapásokba halt bele egy 29 éves nő a franciaországi Villers-Cotterets közelében.

Negyven kilométeres kamionsorok lesznek a cseh határon?

Lanzhotnál december elején akár 40 kilométeres kamionsorok is kialakulhatnak a Cseh határon a regisztráció elmaradása miatt - közölte a CzechToll/SkyToll konzorcium, a rendszer üzemeltetője.

Bányrobbanás Kínában – halottak

Gázrobbanás következtében 15 ember életét vesztette és további 9 megsérült egy szénbányában a Kína északi részén fekvő Sanhszi tartományban - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden.

Pénzmosás miatt vádat emeltek két zalai férfi ellen

Németországból származó, hamis átutalásokkal bukott le egy magyar férfi.

Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki amerikai kutatók

Tíz perc alatt feltölthető lítiumion-akkumulátort fejlesztettek ki elektromos gépkocsik számára a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói, akik a Joule című tudományos folyóiratban mutatták be fejlesztésük eredményét.

12 éves késes rabló Ráckevén

Késsel rabolt ki egy 12 éves fiú egy férfit Ráckevén - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Kaliforniaiban kerti parti résztvevőire lőttek, többen meghaltak

Négy ember meghalt, hat másik megsebesült egy lőfegyveres támadásban vasárnap a kaliforniai Fresnóban. Ismeretlen tettesek egy meccset néző kerti parti résztvevőire rontottak rá.

Súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája Erdélyben

Előadás közben lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája az erdélyi Vajdahunyadon - közölte hétfői számában a Krónika napilap.

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Halálos szelfi. Újabb áldozatot szedett a thaiföldi vízesés

Szelfizés közben vízesésbe csúszott és meghalt egy francia turista a thaiföldi Ko Szamuj szigetén - közölte a helyi rendőrség.
Hirdetés

Gazdaság

Marad az alapkamat – MNB: elsődleges célja az árstabilitás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás, az infláció változékonyan alakul, ezért a tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra - erősítette meg a monetáris tanács keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom