Kezdőlap Címkék 2020 december

2020 december

KSH jelentés. A nettó átlagkereset tavaly 268 400 forint volt

A teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete tavaly decemberben 449 400 forint volt, 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2020-ban a bruttó átlagkereset 403 600, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 268 400 forintot ért el, mindkettő 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: az építőipar közel 10 százalékkal zsugorodott tavaly

Tavaly decemberben az építőipari termelés 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az előző havi 4,0 százalékos növekedés után. 2020-ban az építőipar termelése 9,1 százalékkal maradt el az előző évitől, amikor 20,4 százalékos növekedést mért a KSH.

KSH: decemberben újra lenullázódott a turizmus

Tavaly decemberben a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 94,7 százalékkal, a vendégéjszakáké 92,7 százalékkal esett vissza - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: nőtt a külkereskedelmi többlet decemberben

Tavaly decemberben az export euróban számított értéke 11,8 százalékkal, az importé 9,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 211 millió...

KSH: több mint 6 százalékot zuhant tavaly az ipar

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amivel 2019 októbere óta a legnagyobb éves növekedést érte el. 2020-ban a termelés volumene 6,1 százalékkal kisebb volt, mint 2019-ben, amikor 5,6 százalékos volt a növekedés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: alig csökkent a boltok forgalma tavaly

Az elmúlt évben 0,2 százalékkal maradt el a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző évitől, amikor 6,3 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH jelentés. Az ipari infláció 4,2 százalék volt tavaly

Tavaly decemberben az ipar belföldi értékesítési árai 2,6 százalékkal, az exportértékesítési árak 9,0 százalékkal, a termelői árak összességében 6,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. 2020-ban az ipari termelői árak 4,2 százalékkal voltak magasabbak, mint 2019-ben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Eurostat: 16 millió munkanélküli van az Európai Unióban

Decemberben stagnált a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban és az euróövezetben - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

KSH: nőtt a munkanélküliek száma decemberben

Tavaly decemberben a munkanélküliek száma egy hónap alatt 10 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest 59 ezerrel, 200 ezerre emelkedett. A 4,3 százalékos munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal volt magasabb a novemberinél és 1,2 százalékponttal az egy évvel korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Uniós infláció – december: csak a lengyel nagyobb a magyarnál

Tavaly decemberben az Európai Unióban 0,3 százalékkal emelkedtek, az euróövezetben viszont sorban az ötödik hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves bázison - jelentette az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat.

Új csúcsra nőtt a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon decemberben 3 százalékkal, 203 milliárd forinttal nőtt. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6893 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami új csúcs.

MNB: a dohányáruk drágulása húzta fel a maginflációt

Tavaly decemberben a maginfláció 0,1 százalékponttal emelkedett, aminek hátterében az alkohol és dohánytermékek magasabb áremelkedése áll - kommentálta a decemberi inflációs adatokat a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: 3,3 százalék volt az infláció 2020-ban

Tavaly decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál és 0,3 százalékkal az előző havinál. 2020-ban az előző évhez képest átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Amerika. Öt éve a legkisebb inflációt mérték tavaly

Decemberben a vártnál nagyobb inflációt mértek az Egyesült Államokban. A tavalyi egész éves átlagos áremelkedés viszont elmaradt a 2019-estől, öt éve a legkisebb lett - jelentette a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete.

Gazdasági hangulat. Uniós átlag felett javult a magyar

A vártnál nagyobb mértékben emelkedett az euróövezet és az Európai Unió gazdasági hangulatindexe decemberben. Érezhetően nőtt a bizalom a feldolgozóiparban és a fogyasztók körében, kisebb mértékben pedig az építőiparban. A magyar mutató több mint négy ponttal javult.

Eurózóna. Csak öt tagállamban emelkedtek az árak

Decemberben már az ötödik egymást követő hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben az euróövezetben. A tizenkilenc tagállam közül mindössze ötben mértek áremelkedést - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Hetedik hónapja drágulnak az élelmiszerek

Decemberben már a hetedik hónapja emelkedtek folyamatosan a világpiaci élelmiszerárak - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Amerika – oda a lendület?

A koronavírus-járvány fellángolásának következtében érezhetően veszített lendületéből az Egyesült Államok gazdasága decemberben, a közeljövő kilátásai pedig romlottak - áll az IHS Markit felmérésében.

Németország. A vártnál kevésbé nőttek a fogyasztói árak

A vártnál gyengébb volt a havi infláció Németországban decemberben. Éves összevetésben azonban továbbra is alacsonyabb a fogyasztói árszínvonal a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlat következményeként.

BÉT – December: magára talált az OTP és a Mol

A Budapesti Értéktőzsdén a részvények decemberi összforgalma elérte a 249 milliárd forintot, ami a napi átlaggal számolva kevesebb a novemberinél, de jelentős emelkedés az azt megelőző 4 hónaphoz képest.

Friss

Máltai Tűzijáték Fesztivál

A fesztivál feleleveníti Málta gazdag tűzijáték művészeti történetét és hagyományait, ami a szigeteken egészen a XVI. századig nyúlik vissza.

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A tananyagok leckéi egymásra épülnek, amelyek mögött plusz extra nyelvtani vagy épp kulturális háttértartalmakat is adunk a felhasználóknak.

Kinek kell a lakásbiztosítást megkötnie bérlet esetén?

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a bérlő számára azt is kikötik, hogy kössön felelősségbiztosítást arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva az ingatlanban kárt okozna. A

Stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody’s

A hitelminősítő kiemeli, hogy az OTP finanszírozása stabil, és mindenekelőtt a betétállományra épül.

Hírek

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel.

Elemző: átlag feletti forgalomban emelkedett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 462 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 65 450,33 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe,

NAV: már elérhetők az adóbevallási tervezetek

A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A részvénypiac forgalma 28,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Gazdaság

Stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody’s

A hitelminősítő kiemeli, hogy az OTP finanszírozása stabil, és mindenekelőtt a betétállományra épül.

Az MBH Bank lett a Fundamenta többségi tulajdonosa

A Fundamenta ezentúl az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önállóan működik tovább

A költségvetés biztosította a forrásokat a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez

A költségvetés a válságokban is helytállt, a rendkívüli kiadások mellett is biztosította a forrásokat a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához.