Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A Conte-kabinet újra elbukott - Itália válsága az Európai Unió egészét fenyegeti?!
No menu items!

A Conte-kabinet újra elbukott – Itália válsága az Európai Unió egészét fenyegeti?!

A kormánypártok ezúttal el akarják kerülni az előrehozott választásokat – írja  a német lap, DW  az olasz kormány bukását követő helyzetről. Kép / Forrás: Deutsche Welle

A Conte-kabinet belebukott az EU helyreállítási alapja körüli vitákba. Rómában az uniós pénzek elvesztése, Brüsszelben az EU harmadik legnagyobb országának gazdasági összeomlása miatt aggódnak. Az olasz sajtó több politikai forgatókönyvet felvázolt. Ami biztos: minden bizonytalan.

„Az olasz szituáció félelemmel tölti el Brüsszelt.”

Hetek óta tartó koalíciós vita után lemondott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Brüsszelben, Berlinben és Párizsban legalább annyira aggódnak, mint Itália gazdasági fővárosában, Milánóban.

A COVID-19 tavalyi kitörése óta több mint 85 000 ember halt meg Olaszországban, és a miniszterek is tűz alatt állnak az EU oltási rendszerének lassú bevezetése miatt – írja a Deutsche Welle a bukásról beszámoló cikkében.

A válság akkor következett be, amikor Brüsszelben elfogadás előtt állnak a koronajárvány-válságalapot, a ’Recovery Fund’-ot tartalommal kitöltő programok. Rómának pedig a pénzek elosztásának nemzeti kritériumáról és eljárása szabályairól kellene döntenie, valamint meg kell határoznia a programból finanszírozott állami projekteket. Az idő sürget. Az EU számára, mert több, a korona-krízis által megtépázott tagállamnak égető szüksége van a segítségre. Itália számára pedig, mert 2020-ban különösen mély válságba került: 12,8 százalékos gazdasági visszaesés, 10 százalékkal növekvő államadósság, amely 2.600 milliárd euróval túllépte a GDP 150 százalékát!

Brüsszel a tagállamok strukturális reformja nélkül nem nyitja meg a források. „Ezek elfogásához felelős politikusok kellenek” – írja a ’Recovery Fund’-ról a Repubblica. Hozzátéve, hogy „ilyen politikusokból nem sokat látni az olasz parlamentben”.

„Az olasz szituáció félelemmel tölti el Brüsszelt” – idézi a napilap Romano Prodit. A volt olasz kormányfő és az Európai Bizottság egykori elnöke így írta le a hangulatot, miután uniós döntéshozókkal beszélést az olasz helyzetről. Attól tartanak, hogy a római politikusok többsége, nem érti, mi a tét: A 209 milliárd eurónyi uniós támogatás elvesztése és ezzel az Itália gazdasági összeomlása.

Conte aligha vezethetné az új kabinetet – vélik elemzők.

Két bukás két év alatt

A jogászprofesszorból lett miniszterelnök, Giuseppe Conte 2019-ben szállt be a politikába. Ekkor kezdett a jobboldali-populista Lega és a baloldali-populista ’5 Csillag Mozgalom’ (M5S) koalíciójának miniszterelnökeként kormányozni. Sergio Mattarella köztársasági elnök javasolta, miután a két párt hónapokig nem tudott megállapodni a kormányfő személyéről. A koalíció 14 hónap után megbukott. De Conte megőrizte posztját. 16 hónapon keresztül a szociáldemokraták (Pd) és az M5S koalícióját vezette.

Matteo Renzi

A bukását a Pd-ből kilépő és ’Italia Viva’ néven új pártot alapító volt miniszterelnök, Matteo Renzi okozta, miután nem tudott egyezségre jutni Contével a ’Recovery Fund’ forrásainak elosztásáról. Visszahívta pártja két miniszterét a kormányból.

Az ’Italia Viva’ nélkül parlamenti kisebbségbe kerülő Conte abban bízva nyújtotta be legutóbb lemondását, hogy reményét valóra válthatja és egy új többséget alkothat, amely élén tovább maradhat Olaszország kormányának élén. A balliberális Repubblica kevés esélyt lát erre.

Régi koalíció új kormányfővel?

„A legdemokratikusabb megoldás az előrehozott választás lenne” – írja a Corriere della Sera. Hozzátéve, hogy ezt „nem engedhetjük meg magunknak”. Ez a liberális szellemiségű lap szerint több hónapos cselekvőképtelenséghez és durva kampányhoz vezetne, amelynek középpontjában az Európa-ellenes Lega elnöke, Matteo Salvini állna. (A közvélemény kutatások azt mutatják a voksoláson Salvinival alakulhatna új kabinet Olaszországban – a szerk.)

A baloldali Repubblica két szcenáriót emleget. Az egyik szerint Conte hivatalosan Renzi pártja nélkül, de  képviselői többségének támogatására számítva kisebbségi kormányt alakít.

Nicola Zingaretti, a Pd vezetője a Conte – vagy új választások mellett tört lándzsát

A másik szerint az államfő ajánl egy új, az eddig kormányzó pártok számára elfogadható kormányfőt. A Repubblica információi szerint Sergio Matarella államfő erre fog kísérletet tenni a pártokkal kezdődő tárgyalásain. Nem bízik abban, hogy egy Conte kisebbségi kormánya hosszú életű lenne és kitartana a 2023-as rendes választásokig.

A stabil kormány azért is fontos, mert 2022 januárjában lejár a köztársasági elnök megbízatása és az alkotmány értelmében az ezt megelőző 6 hónapban nem írhat ki új parlamenti választást. Tehát, ha nyáron ismét megbukna Conte, Olaszország legalább egy évig kormány nélkül maradna!

Nehezíti a helyzet, hogy Nicola Zingaretti, a Pd elnöke már a tárgyalások előtt kijelentette: „Conte vagy új választás”.

Berlusconi – baloldali remények…

Berlusconi államfő akar lenni a baloldal segítségével?

A Corriere egy harmadik utat emleget a legvalószínűbbnek: a ’Forza Italia’ (FI), Silvio Berlusconi pártjának bevonását a Pd-M5S-koalícióba egy új miniszterelnök vezetése alatt.  A lap szerint

ez nem lenne az olaszokat erősen polarizáló, de kétségtelenül Európa-párti Berlusconi ellenére.”

A legnagyobb példányszámú napilap szerint a 84 éves többszörös miniszterelnök komoly politikai terveket kovácsol. Az újság „római pletykákra” hivatkozva azt írja, hogy Berlusconi államfő akar lenni. Beszállna a Pd-M5S-koalícióba, ha a két párt ígéretet tenne jövő januári megválasztására. Itáliában ugyanis a parlament hatásköre az államfőválasztás. Az új koalíció útjában a ’Forza Italia’ a régiókban a Legával együtt kormányzó politikusai állnak. Hogy működjenek együtt helyi szinten a jobboldali Legával, ha országosan a baloldallal kormányoznak? – teszik fel a kérdést.

 

…vagy új választás?

A Lega, az ellenzék fő erejének elnöke új választást akar. A közvélemény-kutatások ugyanis a populista Salvini pártját látják ennek várható győzteseként. „Nem sok jót jelentene Olaszországnak” – írja a liberális szellemiségű Corriere Salvini közelmúltbeli megszólalását idézve:

Választásokon Salvini pártját tartják az esélyes győztesnek

„Nem kérünk a brüsszeli zsarolásból. A ’Recovery Fund’ helyett, olcsó piaci hitelekből fogjuk a gazdaság talpra állítását finanszírozni.”

A Corriere szerint a ’Forza Italia’ regionális politikusainak ellenállása nem komoly akadály. “A vezérelvű pártban az történik, amit Berlusconi akar” – indokolja véleményét a milánói napilap.

Szerkesztőségi cikke szerint egy új miniszterelnökhöz meg lehetne nyerni Renzi támogatást is. Az világos, hogy a koalíció felrúgása után pártja nem fogja egy új, Conte vezette koalícióba beszállni. Viszont Renzi nem zárta ki a további együttműködést az eddigi koalíciós partnerekkel.

„Sürgős megoldás kell!”

Az olaszok hozzá vannak szokva a politikai válságokhoz. A világháború óta eltelt 75 évben 66 kormánya volt Itáliának!  „A helyzet azonban most más, mert az olasz krízis európai válságot okoz” – írja a sürgős megoldást követelő Repubblica szerkesztőségi cikkében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Csökkenéssel nyitott New York

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán. A vártnál gyengébb foglalkoztatottsági adatok letörték a befektetők lelkesedését, miszerint a felgyorsított oltási program gyors és erőteljes gazdasági fellendülést eredményez.  

Felmérés: a magyarok a legelhízottabbak Európában

Magyarországon a felnőtt lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több, ezzel Magyarország rendelkezik a legrosszabb mutatókkal Európában - derült ki a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság és a Novo Nordisk kérésére készült reprezentatív kutatásból.

Megkapta a használatbavételi engedélyt az Etele Plaza

Megszerezte a használatbavételi engedélyt az Etele Plaza, így a bérlők megkezdhetik új üzleteik kialakítását Buda legnagyobb bevásárlóközpontjában - közölte a Futureal-csoport, a pláza fejlesztője.

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Hírek

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Történelmi mélyponton a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben: szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.

Repülővel jött a tiltott férfierő – tonnányi potencianövelőt foglaltak le

Több mint egy tonna illegális potencianövelőt foglaltak le egy Dubajból érkező légi szállítmányból a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Vírus-hatás. Bevásárlókörúton az olasz maffia

A COVID-válság által térdre kényszerített vállalkozók sokaságát vásárolta fel a maffia Itáliában. 140 ezer cég van a szervezet bűnözés beépülése közvetlen veszélyének kitéve. A maffia vírus, amely legalább olyan veszélyes, mint a pandémia – figyelmeztetett az olasz kormányfő. Petrus Szabolcs a maffia térnyeréséről készített összefoglalója.

Hiba a Paksi Atomerőműben – leterhelték a 2-es blokkot

Ötven százalékkal leterhelték a Paksi Atomerőmű 2. blokkját szerda hajnalban a generátor olajrendszerének hibája miatt - közölte az erőmű.

Lezuhant egy utasszállító Dél-Szudánban – halottak

Lezuhant egy utasszállító kisrepülőgép Dél-Szudán Jonglei térségében. Az állam kormányzójának bejelentése szerint a fedélzeten tartózkodó mind a tíz ember életét vesztette.

Pénteken tovább drágul a benzin

Pénteken a benzin literenkénti átlagára bruttó 3 forinttal emelkedik, a gázolaj ára viszont nem változik.

Magyar alelnöke lett az ENSZ statisztikai bizottságának

Az ENSZ statisztikai bizottsága az idei, 52. ülésszakot megelőző tisztújítása során Vukovich Gabriella címzetes egyetemi tanárt, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét egyhangúlag a bizottság alelnökévé választotta.
Támogatott tartalom

Kinek éri meg leginkább a Babakötvény?

Szerencsére egyre több szülő gondolja úgy, hogy gyermekét támogatja a felnőtté válás kezdetét, komoly kiadásait. A megtakarítási lehetőségek közül talán a legtöbben a Babakötvényről hallottunk, de könnyen tévedésbe eshetünk, ha csupán a közbeszédre hagyatkozunk és egyenlőségjelet teszünk a Babakötvény és a Start-számla közé. Ez a megközelítés megnehezítheti a család céljaihoz leginkább illeszkedő előtakarékossági forma megtalálását.

Felmelegedés. Ha Európa így folytatja, elkerülhetetlen a katasztrófa

Az európai vállalatok szénkibocsátása jelenleg olyan szintű, amely biztossá teszi, hogy a globális hőmérséklet 2,7 Celsius-fokkal fog növekedni 2100-ig - állapította egy meg új tanulmány.

Közúti ellenőrzés hétfőtől – fókuszban az övhasználat

Országos ellenőrzés lesz az utakon március 8. és 14. között - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Szlávik János: szigorítás jöhet a vírusmutánsok megjelenése miatt

A vírusmutánsok egyre több embert fertőznek meg, sokan kerülnek kórházba, ezért a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elképzelhetőnek tartja, hogy szigorítani kell a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseken.

Gazdaság

Zöld pénzügyek – MNB: az irány jó, de van hova fejlődni

A járvány ellenére előrelépés történt a zöld pénzügyekben: számos bank dolgozik zöld hitelek bevezetésén, az állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki. Ugyanakkor a fenntartható fejlődési célok szempontjából van hova fejlődni - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Zöld pénzügyi jelentést ismertetve.

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá

Tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatott a Növekedési Hitelprogram Hajrá - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Új garanciaprogram az MFB-től – jegybanki és piaci hitelekhez

A Magyar Fejlesztési Bank a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására legfeljebb 80 százalékos garanciát biztosít a jegybanki hátterű és a piaci hitelekhez - közölte a pénzintézet.

Azonnali fizetés. Egy év alatt 150 millió tranzakció

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása óta közel 150 millió tranzakció teljesült néhány másodpercen belül, mintegy 30 ezermilliárd forint értékben - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kivonul Magyarországról és több más piacról a Commerzbank

Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta a Handelsblatt című német üzleti lap.A német külkereskedelem mintegy 30...

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom