Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A Conte-kabinet újra elbukott - Itália válsága az Európai Unió egészét fenyegeti?!
No menu items!

A Conte-kabinet újra elbukott – Itália válsága az Európai Unió egészét fenyegeti?!

A kormánypártok ezúttal el akarják kerülni az előrehozott választásokat – írja  a német lap, DW  az olasz kormány bukását követő helyzetről. Kép / Forrás: Deutsche Welle

A Conte-kabinet belebukott az EU helyreállítási alapja körüli vitákba. Rómában az uniós pénzek elvesztése, Brüsszelben az EU harmadik legnagyobb országának gazdasági összeomlása miatt aggódnak. Az olasz sajtó több politikai forgatókönyvet felvázolt. Ami biztos: minden bizonytalan.

„Az olasz szituáció félelemmel tölti el Brüsszelt.”

Hetek óta tartó koalíciós vita után lemondott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Brüsszelben, Berlinben és Párizsban legalább annyira aggódnak, mint Itália gazdasági fővárosában, Milánóban.

A COVID-19 tavalyi kitörése óta több mint 85 000 ember halt meg Olaszországban, és a miniszterek is tűz alatt állnak az EU oltási rendszerének lassú bevezetése miatt – írja a Deutsche Welle a bukásról beszámoló cikkében.

A válság akkor következett be, amikor Brüsszelben elfogadás előtt állnak a koronajárvány-válságalapot, a ’Recovery Fund’-ot tartalommal kitöltő programok. Rómának pedig a pénzek elosztásának nemzeti kritériumáról és eljárása szabályairól kellene döntenie, valamint meg kell határoznia a programból finanszírozott állami projekteket. Az idő sürget. Az EU számára, mert több, a korona-krízis által megtépázott tagállamnak égető szüksége van a segítségre. Itália számára pedig, mert 2020-ban különösen mély válságba került: 12,8 százalékos gazdasági visszaesés, 10 százalékkal növekvő államadósság, amely 2.600 milliárd euróval túllépte a GDP 150 százalékát!

Brüsszel a tagállamok strukturális reformja nélkül nem nyitja meg a források. „Ezek elfogásához felelős politikusok kellenek” – írja a ’Recovery Fund’-ról a Repubblica. Hozzátéve, hogy „ilyen politikusokból nem sokat látni az olasz parlamentben”.

„Az olasz szituáció félelemmel tölti el Brüsszelt” – idézi a napilap Romano Prodit. A volt olasz kormányfő és az Európai Bizottság egykori elnöke így írta le a hangulatot, miután uniós döntéshozókkal beszélést az olasz helyzetről. Attól tartanak, hogy a római politikusok többsége, nem érti, mi a tét: A 209 milliárd eurónyi uniós támogatás elvesztése és ezzel az Itália gazdasági összeomlása.

Conte aligha vezethetné az új kabinetet – vélik elemzők.

Két bukás két év alatt

A jogászprofesszorból lett miniszterelnök, Giuseppe Conte 2019-ben szállt be a politikába. Ekkor kezdett a jobboldali-populista Lega és a baloldali-populista ’5 Csillag Mozgalom’ (M5S) koalíciójának miniszterelnökeként kormányozni. Sergio Mattarella köztársasági elnök javasolta, miután a két párt hónapokig nem tudott megállapodni a kormányfő személyéről. A koalíció 14 hónap után megbukott. De Conte megőrizte posztját. 16 hónapon keresztül a szociáldemokraták (Pd) és az M5S koalícióját vezette.

Matteo Renzi

A bukását a Pd-ből kilépő és ’Italia Viva’ néven új pártot alapító volt miniszterelnök, Matteo Renzi okozta, miután nem tudott egyezségre jutni Contével a ’Recovery Fund’ forrásainak elosztásáról. Visszahívta pártja két miniszterét a kormányból.

Az ’Italia Viva’ nélkül parlamenti kisebbségbe kerülő Conte abban bízva nyújtotta be legutóbb lemondását, hogy reményét valóra válthatja és egy új többséget alkothat, amely élén tovább maradhat Olaszország kormányának élén. A balliberális Repubblica kevés esélyt lát erre.

Régi koalíció új kormányfővel?

„A legdemokratikusabb megoldás az előrehozott választás lenne” – írja a Corriere della Sera. Hozzátéve, hogy ezt „nem engedhetjük meg magunknak”. Ez a liberális szellemiségű lap szerint több hónapos cselekvőképtelenséghez és durva kampányhoz vezetne, amelynek középpontjában az Európa-ellenes Lega elnöke, Matteo Salvini állna. (A közvélemény kutatások azt mutatják a voksoláson Salvinival alakulhatna új kabinet Olaszországban – a szerk.)

A baloldali Repubblica két szcenáriót emleget. Az egyik szerint Conte hivatalosan Renzi pártja nélkül, de  képviselői többségének támogatására számítva kisebbségi kormányt alakít.

Nicola Zingaretti, a Pd vezetője a Conte – vagy új választások mellett tört lándzsát

A másik szerint az államfő ajánl egy új, az eddig kormányzó pártok számára elfogadható kormányfőt. A Repubblica információi szerint Sergio Matarella államfő erre fog kísérletet tenni a pártokkal kezdődő tárgyalásain. Nem bízik abban, hogy egy Conte kisebbségi kormánya hosszú életű lenne és kitartana a 2023-as rendes választásokig.

A stabil kormány azért is fontos, mert 2022 januárjában lejár a köztársasági elnök megbízatása és az alkotmány értelmében az ezt megelőző 6 hónapban nem írhat ki új parlamenti választást. Tehát, ha nyáron ismét megbukna Conte, Olaszország legalább egy évig kormány nélkül maradna!

Nehezíti a helyzet, hogy Nicola Zingaretti, a Pd elnöke már a tárgyalások előtt kijelentette: „Conte vagy új választás”.

Berlusconi – baloldali remények…

Berlusconi államfő akar lenni a baloldal segítségével?

A Corriere egy harmadik utat emleget a legvalószínűbbnek: a ’Forza Italia’ (FI), Silvio Berlusconi pártjának bevonását a Pd-M5S-koalícióba egy új miniszterelnök vezetése alatt.  A lap szerint

ez nem lenne az olaszokat erősen polarizáló, de kétségtelenül Európa-párti Berlusconi ellenére.”

A legnagyobb példányszámú napilap szerint a 84 éves többszörös miniszterelnök komoly politikai terveket kovácsol. Az újság „római pletykákra” hivatkozva azt írja, hogy Berlusconi államfő akar lenni. Beszállna a Pd-M5S-koalícióba, ha a két párt ígéretet tenne jövő januári megválasztására. Itáliában ugyanis a parlament hatásköre az államfőválasztás. Az új koalíció útjában a ’Forza Italia’ a régiókban a Legával együtt kormányzó politikusai állnak. Hogy működjenek együtt helyi szinten a jobboldali Legával, ha országosan a baloldallal kormányoznak? – teszik fel a kérdést.

 

…vagy új választás?

A Lega, az ellenzék fő erejének elnöke új választást akar. A közvélemény-kutatások ugyanis a populista Salvini pártját látják ennek várható győzteseként. „Nem sok jót jelentene Olaszországnak” – írja a liberális szellemiségű Corriere Salvini közelmúltbeli megszólalását idézve:

Választásokon Salvini pártját tartják az esélyes győztesnek

„Nem kérünk a brüsszeli zsarolásból. A ’Recovery Fund’ helyett, olcsó piaci hitelekből fogjuk a gazdaság talpra állítását finanszírozni.”

A Corriere szerint a ’Forza Italia’ regionális politikusainak ellenállása nem komoly akadály. “A vezérelvű pártban az történik, amit Berlusconi akar” – indokolja véleményét a milánói napilap.

Szerkesztőségi cikke szerint egy új miniszterelnökhöz meg lehetne nyerni Renzi támogatást is. Az világos, hogy a koalíció felrúgása után pártja nem fogja egy új, Conte vezette koalícióba beszállni. Viszont Renzi nem zárta ki a további együttműködést az eddigi koalíciós partnerekkel.

„Sürgős megoldás kell!”

Az olaszok hozzá vannak szokva a politikai válságokhoz. A világháború óta eltelt 75 évben 66 kormánya volt Itáliának!  „A helyzet azonban most más, mert az olasz krízis európai válságot okoz” – írja a sürgős megoldást követelő Repubblica szerkesztőségi cikkében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

OTP: napról napra kevesebbet érnek a forintban lévő megtakarítások

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat.

Orbán új minisztere: az önellátó gazdaság a fenntartható felzárkózás alapja

A jelenlegi körülmények között nemcsak önálló gazdaságpolitikára, hanem önellátó gazdaságra is szüksége van az országnak, ez a fenntartható felzárkózás alapja - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, ahol a képviselők többsége támogatta a jelölt miniszteri kinevezését.

Európai szintű létesítménygazdálkodási unikummal jelentkezett a LEO

Európai szinten is egyedülálló szakmai kiadványt jelentetett meg a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége.

Vidéken kezdi az elbocsátásokat a Tungsram

A Tungsram öt telephelyéről körülbelül 1600 embert bocsát el szakaszosan, az első hullám július elejére várható. Elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest.

Hírek

Vidéken kezdi az elbocsátásokat a Tungsram

A Tungsram öt telephelyéről körülbelül 1600 embert bocsát el szakaszosan, az első hullám július elejére várható. Elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest.

Elcsábult a pénz láttán: hotelszéfet fosztott ki egy budapesti karbantartó

Kifosztott egy hotelszéfet egy karbantartó Budapesten: a belvárosi szálloda alkalmazottja a gyanú szerint mintegy 11 millió forint értékű pénzt lopott el egy vendégtől - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Már csak két nap maradt – fontos tudnivalók az szja-bevallásról

Már csak két nap van hátra az szja-bevallás határidejéig, május 20-ig - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Máltán alapít új légitársaságot a Wizz Air

A Wizz Air máltai leányvállalatot alapít - közölte a légitársaság.

Eggyel több minisztérium lesz az új kormányban – itt a hivatalos lista

Az Országgyűlés elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ötödik Orbán-kormányban tizenegy tárca működik majd.

Nagyot erősödött a forint a kedvező GDP-adatra

Nagyot erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: a déli órákra az euró 386,99, a dollár 367,64, a svájci frank pedig 369,16 forintra csökkent.

Végleg kivonul a McDonald’s Oroszországból

A McDonald's gyorsétterem-lánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját - számolt be a McDonald's bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

Miniszterelnöknek választotta Orbánt az Országgyűlés

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.

Gazdaság

OTP: napról napra kevesebbet érnek a forintban lévő megtakarítások

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat.

MNB: folytatódik a monetáris szigor, határozott kamatemelések jönnek

Fokozatos, változatlanul határozott alapkamat-emelési szakasz következik, a reálkamatok további emelése mellett - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferencián.

Nagyot erősödött a forint a kedvező GDP-adatra

Nagyot erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: a déli órákra az euró 386,99, a dollár 367,64, a svájci frank pedig 369,16 forintra csökkent.

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom