Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A Conte-kabinet újra elbukott - Itália válsága az Európai Unió egészét fenyegeti?!
No menu items!

A Conte-kabinet újra elbukott – Itália válsága az Európai Unió egészét fenyegeti?!

A kormánypártok ezúttal el akarják kerülni az előrehozott választásokat – írja  a német lap, DW  az olasz kormány bukását követő helyzetről. Kép / Forrás: Deutsche Welle

A Conte-kabinet belebukott az EU helyreállítási alapja körüli vitákba. Rómában az uniós pénzek elvesztése, Brüsszelben az EU harmadik legnagyobb országának gazdasági összeomlása miatt aggódnak. Az olasz sajtó több politikai forgatókönyvet felvázolt. Ami biztos: minden bizonytalan.

„Az olasz szituáció félelemmel tölti el Brüsszelt.”

Hetek óta tartó koalíciós vita után lemondott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Brüsszelben, Berlinben és Párizsban legalább annyira aggódnak, mint Itália gazdasági fővárosában, Milánóban.

A COVID-19 tavalyi kitörése óta több mint 85 000 ember halt meg Olaszországban, és a miniszterek is tűz alatt állnak az EU oltási rendszerének lassú bevezetése miatt – írja a Deutsche Welle a bukásról beszámoló cikkében.

A válság akkor következett be, amikor Brüsszelben elfogadás előtt állnak a koronajárvány-válságalapot, a ’Recovery Fund’-ot tartalommal kitöltő programok. Rómának pedig a pénzek elosztásának nemzeti kritériumáról és eljárása szabályairól kellene döntenie, valamint meg kell határoznia a programból finanszírozott állami projekteket. Az idő sürget. Az EU számára, mert több, a korona-krízis által megtépázott tagállamnak égető szüksége van a segítségre. Itália számára pedig, mert 2020-ban különösen mély válságba került: 12,8 százalékos gazdasági visszaesés, 10 százalékkal növekvő államadósság, amely 2.600 milliárd euróval túllépte a GDP 150 százalékát!

Brüsszel a tagállamok strukturális reformja nélkül nem nyitja meg a források. „Ezek elfogásához felelős politikusok kellenek” – írja a ’Recovery Fund’-ról a Repubblica. Hozzátéve, hogy „ilyen politikusokból nem sokat látni az olasz parlamentben”.

„Az olasz szituáció félelemmel tölti el Brüsszelt” – idézi a napilap Romano Prodit. A volt olasz kormányfő és az Európai Bizottság egykori elnöke így írta le a hangulatot, miután uniós döntéshozókkal beszélést az olasz helyzetről. Attól tartanak, hogy a római politikusok többsége, nem érti, mi a tét: A 209 milliárd eurónyi uniós támogatás elvesztése és ezzel az Itália gazdasági összeomlása.

Conte aligha vezethetné az új kabinetet – vélik elemzők.

Két bukás két év alatt

A jogászprofesszorból lett miniszterelnök, Giuseppe Conte 2019-ben szállt be a politikába. Ekkor kezdett a jobboldali-populista Lega és a baloldali-populista ’5 Csillag Mozgalom’ (M5S) koalíciójának miniszterelnökeként kormányozni. Sergio Mattarella köztársasági elnök javasolta, miután a két párt hónapokig nem tudott megállapodni a kormányfő személyéről. A koalíció 14 hónap után megbukott. De Conte megőrizte posztját. 16 hónapon keresztül a szociáldemokraták (Pd) és az M5S koalícióját vezette.

Matteo Renzi

A bukását a Pd-ből kilépő és ’Italia Viva’ néven új pártot alapító volt miniszterelnök, Matteo Renzi okozta, miután nem tudott egyezségre jutni Contével a ’Recovery Fund’ forrásainak elosztásáról. Visszahívta pártja két miniszterét a kormányból.

Az ’Italia Viva’ nélkül parlamenti kisebbségbe kerülő Conte abban bízva nyújtotta be legutóbb lemondását, hogy reményét valóra válthatja és egy új többséget alkothat, amely élén tovább maradhat Olaszország kormányának élén. A balliberális Repubblica kevés esélyt lát erre.

Régi koalíció új kormányfővel?

„A legdemokratikusabb megoldás az előrehozott választás lenne” – írja a Corriere della Sera. Hozzátéve, hogy ezt „nem engedhetjük meg magunknak”. Ez a liberális szellemiségű lap szerint több hónapos cselekvőképtelenséghez és durva kampányhoz vezetne, amelynek középpontjában az Európa-ellenes Lega elnöke, Matteo Salvini állna. (A közvélemény kutatások azt mutatják a voksoláson Salvinival alakulhatna új kabinet Olaszországban – a szerk.)

A baloldali Repubblica két szcenáriót emleget. Az egyik szerint Conte hivatalosan Renzi pártja nélkül, de  képviselői többségének támogatására számítva kisebbségi kormányt alakít.

Nicola Zingaretti, a Pd vezetője a Conte – vagy új választások mellett tört lándzsát

A másik szerint az államfő ajánl egy új, az eddig kormányzó pártok számára elfogadható kormányfőt. A Repubblica információi szerint Sergio Matarella államfő erre fog kísérletet tenni a pártokkal kezdődő tárgyalásain. Nem bízik abban, hogy egy Conte kisebbségi kormánya hosszú életű lenne és kitartana a 2023-as rendes választásokig.

A stabil kormány azért is fontos, mert 2022 januárjában lejár a köztársasági elnök megbízatása és az alkotmány értelmében az ezt megelőző 6 hónapban nem írhat ki új parlamenti választást. Tehát, ha nyáron ismét megbukna Conte, Olaszország legalább egy évig kormány nélkül maradna!

Nehezíti a helyzet, hogy Nicola Zingaretti, a Pd elnöke már a tárgyalások előtt kijelentette: „Conte vagy új választás”.

Berlusconi – baloldali remények…

Berlusconi államfő akar lenni a baloldal segítségével?

A Corriere egy harmadik utat emleget a legvalószínűbbnek: a ’Forza Italia’ (FI), Silvio Berlusconi pártjának bevonását a Pd-M5S-koalícióba egy új miniszterelnök vezetése alatt.  A lap szerint

ez nem lenne az olaszokat erősen polarizáló, de kétségtelenül Európa-párti Berlusconi ellenére.”

A legnagyobb példányszámú napilap szerint a 84 éves többszörös miniszterelnök komoly politikai terveket kovácsol. Az újság „római pletykákra” hivatkozva azt írja, hogy Berlusconi államfő akar lenni. Beszállna a Pd-M5S-koalícióba, ha a két párt ígéretet tenne jövő januári megválasztására. Itáliában ugyanis a parlament hatásköre az államfőválasztás. Az új koalíció útjában a ’Forza Italia’ a régiókban a Legával együtt kormányzó politikusai állnak. Hogy működjenek együtt helyi szinten a jobboldali Legával, ha országosan a baloldallal kormányoznak? – teszik fel a kérdést.

 

…vagy új választás?

A Lega, az ellenzék fő erejének elnöke új választást akar. A közvélemény-kutatások ugyanis a populista Salvini pártját látják ennek várható győzteseként. „Nem sok jót jelentene Olaszországnak” – írja a liberális szellemiségű Corriere Salvini közelmúltbeli megszólalását idézve:

Választásokon Salvini pártját tartják az esélyes győztesnek

„Nem kérünk a brüsszeli zsarolásból. A ’Recovery Fund’ helyett, olcsó piaci hitelekből fogjuk a gazdaság talpra állítását finanszírozni.”

A Corriere szerint a ’Forza Italia’ regionális politikusainak ellenállása nem komoly akadály. “A vezérelvű pártban az történik, amit Berlusconi akar” – indokolja véleményét a milánói napilap.

Szerkesztőségi cikke szerint egy új miniszterelnökhöz meg lehetne nyerni Renzi támogatást is. Az világos, hogy a koalíció felrúgása után pártja nem fogja egy új, Conte vezette koalícióba beszállni. Viszont Renzi nem zárta ki a további együttműködést az eddigi koalíciós partnerekkel.

„Sürgős megoldás kell!”

Az olaszok hozzá vannak szokva a politikai válságokhoz. A világháború óta eltelt 75 évben 66 kormánya volt Itáliának!  „A helyzet azonban most más, mert az olasz krízis európai válságot okoz” – írja a sürgős megoldást követelő Repubblica szerkesztőségi cikkében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

Elemzők: jól kezdte a kiskereskedelem a negyedik negyedévet

A kiskereskedelmi forgalom várakozásokat meghaladó októberi növekedése biztató kezdetet jelez a negyedik negyedévi GDP-növekedés szempontjából, a szolgáltatószektor mellett továbbra is ez az egyedüli terület, amely érdemi pozitív növekedési hozzájárulást hozhat - kommentálták elemzők a friss kiskereskedelmi adatokat.

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Hírek

Áder János kinevezte a médiahatóság új elnökét

A köztársasági elnök Koltay András jogászt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének.

Idén drágább lesz a karácsonyi halászlé

A kedvezőtlen körülmények ellenére nem csökkent jelentősen a tógazdaságok halhozama, így lesz elég hazai hal karácsonyra. Ugyanakkor a halak ára a tavalyihoz képest a takarmányárak növekedését követve várhatóan kis mértékben emelkedni fog - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kormányinfó: a kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

Az infláció elleni küzdelemben a kormány egyik legfontosabb eszköze a rezsicsökkentés fenntartása, és kiterjesztése a kisvállalkozói és az önkormányzati szektorra is - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

480 forint alá csökkenthet az üzemanyagok ára a benzinkutakon

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 11 forinttal csökken - közölte a holtankoljak.hu portál.

Nem működött az IKEA online céges felülete – az adatok a kibertámadás után is biztonságban vannak

Olvasóink tegnap jelezték, hogy még este sem működik az IKEA internetes felülete a céges vásárlóknak. Kérdésünkre a cég reagált.

Vezetőváltás a HungaroControlnál

Távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. Feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át.

Emelkedő gázárak. Két tényező áll a drágulás mögött

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Új elnök-vezérigazgató a Magyar Bankholding élén

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése: Vida Józseftől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait. Az eddigi igazgatósági elnök a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot.

Gazdaság

MNB: a magyar bankrendszer továbbra is stabil

A magyar bankrendszer a koronavírus-járvány második évében is stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik - ismertette a jegybank decemberi Pénzügyi stabilitási jelentését Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője.

30 milliós bírságot kapott a Signal Biztosító

A kárrendezési folyamatoknál és a befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál feltárt, illetve egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírságot szabott ki a Signal Biztosítóra. A jogsértések nem érintik a társaság megbízható működését - közölte a jegybank.

Újabb 20 bázisponttal nőtt az egyhetes betét kamata

Az MNB 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét, vagyis az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton.

Megugrott az amerikai bankok nyeresége

Jelentősen, 35,9 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor elmaradt a második negyedévvel összevetve.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom