Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság COVID-vakcina: Szabadalom blokkolja a gyártást?
No menu items!

COVID-vakcina: Szabadalom blokkolja a gyártást?

A védőoltás körüli szabadalmi vitában a nyolcadik egyeztetés után sincs megállapodás a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagjai között. 100 ország a szabadalmi védettség ellenére engedélyezni akarja, hogy bárki gyárthassa a szérumot. Civil szervezetek sokasága a vakcina igazságosabb elosztását követeli.

Egyetértettek, hogy nincs egyetértés

A WTO bekéltető tanácskozásán csak arról sikerült megegyezni, hogy áprilisban tovább folytatják az októberben kezdődött tárgyalást. A vita középpontjában a szellemi alkotásokat védő TRIPS-egyezmény áll. A WTO az egyezmény rendelkezéseinek alkalmazását akarja elérni a korona-vakcinákkal összefüggésben, mind a 164 tagállamában.

Az eljárást a vakcina szabad gyárthatósága érdekében India és Dél-Afrika kezdeményezte. „A fejlett államok, ahol a szabadalmakat bejelentő gyógyszergyártók többsége honos, olyan mennyiségben rendeltek vakcinát, hogy a világ legtöbb országának nem jut – áll az indítvány indokolásában.

„Minden kompromisszumra nyitottak vagyok, amely biztosítja, hogy a világ népességének nagy része belátható időn belül vakcinához jusson, nem csak az ipari országokban élők” – nyilatkozta a sikertelen tárgyalási forduló után Dél-Afrika képviselője.

„A gyógyszergyártók minden lehetségest megtesznek a termelés gyorsítása érdekében” – reagált Svájc képviselője az ipari országok nevében, akik ragaszkodnak a szabadalom tiszteletben tartásához.

Az EU ígéretet tett, hogy az európai gyógyszergyártók újabb szerződéseket írnak alá, amelyek lehetővé teszik az oltóanyagok legális gyártását a fejlődő országokban is. Az USA képviselője is segítséget ígért a harmadik világnak, anélkül, hogy ennek részleteibe belement volna.

A WTO és a WHO vezetői is kritizálják a nyugatot

Ngozi Okonjo-Iweala: a nyugatiak felverik a vakcinák árát

A WTO elnöke, Ngozi Okonjo-Iweala kritikával illette a nyugati államokat, amiért százmilliós darabszámú megrendeléseikkel felverik a vakcinák árát. Egyúttal felszólította a COVID-védőoltás gyártóit, hogy növeljék a gyártókapacitásukat a fejlődő országokban található üzemeikben és a szerződések megkötését gyorsabban kövesse a termelés elindítása.

Hasonlókat mondott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke, Tedros Ghebreyesus is, amikor a nagy gyógyszergyáratok képviselőivel tárgyalt kedden.

A szabadalak feloldása nem hozna több vakcinát?

A Pfizer, az AstraZeneca és társaik a licenccel védekeznek. Szerintük a gyártás világszerte biztosított lenne ezzel. A szabadalak feloldása nem hozna több vakcinát, mert a fejlődő világ kisebb gyártói az oltások összetételének ismerétében sem lennének képesek a gyártásukra. Hiányoznak a technikai és szakmai feltételek – vélik a vakcinát kifejlesztett gyógyszergyártóknál.

India képviselője ellentmondott a gyógyszergyártóknak a WTO ülésén. Szerinte vannak szabad kapacitások, illetve újakat lehet létrehozni. „Még, ha igaz is lenne a gyártók érvelésével, mi szerint új gyárakat évekig tartana üzembe helyezni, a már meglévőket néhány hónap alatt alkalmassá lehetne tenni a szérumok gyártására” – mondta az indiai diplomata.

Véleményét Okonjo-Iweala túl optimistának tartja. „6-8 hónapig tartana, amíg egy átlagos gyógyszergyárban kialakítanák a szükséges higiéniai és biztonsági feltételeke” – mondta az ülésen a WTO elnöke.

Civilek az igazságos vakcina elosztásért

Pontosan egy évvel azt követően, hogy a WHO világjárványnak nyilvánított a SARS-CoV-2-pandémiát az Amnesty International (AI) nemzetközi kampányt indított az oltóanyagok technológiájának megosztásáért. Az 1961 óta működő emberi jogi szervezet felszólított a fejlett országok kormányait, valamint az AstraZenecát, a Pfizert-BioNTechet és a Modernát, hogy osszák meg know-how-jukat annak érdekében, hogy „az életmentő oltást világszerte gyártani lehessen és ne csak a fejlett országok polgárai juthassanak hozzá, akik a világ népességének mindössze 16 százalékát teszik ki”.

Ausztriából kiinduló kezdeményezésre civil szervezetek és szakszervezetek tucatjai fordultak közös petícióval Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez az Amnesty Internationaléhez hasonló céllal. „Az EU-nak végre el kell hárítania a jogi akadályokat, amelyek miatt a világ népességének döntő többsége számára a korona tesztek, védőoltások és gyógyszerek sem elérhetők” – áll a nyílt levélben.

Christos Christou: a gyártók a nyereségük maximalizálják

Az állásfoglalásból kiderül, hogy a nyugati országok a vakcinák több mint felét elővételben felvásárolták, amelyeket az AstraZeneca, a Pfizer- BioNTech és a Moderna a tervek szerint idén le tud gyártani. „Ez szűklátókörűségről tanúskodik” – vélik a civilek, hozzátéve, hogy „egy világjárvány csak akkor győzhető le, ha az emberek világszerte hozzáférnek az oltáshoz”.

Az Orvosok Határok Nélkül elnöke, Christos Christou monopóliumról beszél. A világ legnagyobb egészségügyi civil szervezetének vezetője szerint a profit nem szabadna, hogy fontosabb legyen a világjárvány leküzdésénél. „Jelenleg ez a helyzet. A nyugati gyártók a nyereségük maximalizálása érdekében emberek százmillióinak életét és egészségét teszik naponta kockára.”

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom