Kezdőlap Világgazdaság COVID-vakcina: Szabadalom blokkolja a gyártást?
No menu items!

COVID-vakcina: Szabadalom blokkolja a gyártást?

A védőoltás körüli szabadalmi vitában a nyolcadik egyeztetés után sincs megállapodás a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagjai között. 100 ország a szabadalmi védettség ellenére engedélyezni akarja, hogy bárki gyárthassa a szérumot. Civil szervezetek sokasága a vakcina igazságosabb elosztását követeli.

Egyetértettek, hogy nincs egyetértés

A WTO bekéltető tanácskozásán csak arról sikerült megegyezni, hogy áprilisban tovább folytatják az októberben kezdődött tárgyalást. A vita középpontjában a szellemi alkotásokat védő TRIPS-egyezmény áll. A WTO az egyezmény rendelkezéseinek alkalmazását akarja elérni a korona-vakcinákkal összefüggésben, mind a 164 tagállamában.

Az eljárást a vakcina szabad gyárthatósága érdekében India és Dél-Afrika kezdeményezte. „A fejlett államok, ahol a szabadalmakat bejelentő gyógyszergyártók többsége honos, olyan mennyiségben rendeltek vakcinát, hogy a világ legtöbb országának nem jut – áll az indítvány indokolásában.

„Minden kompromisszumra nyitottak vagyok, amely biztosítja, hogy a világ népességének nagy része belátható időn belül vakcinához jusson, nem csak az ipari országokban élők” – nyilatkozta a sikertelen tárgyalási forduló után Dél-Afrika képviselője.

„A gyógyszergyártók minden lehetségest megtesznek a termelés gyorsítása érdekében” – reagált Svájc képviselője az ipari országok nevében, akik ragaszkodnak a szabadalom tiszteletben tartásához.

Az EU ígéretet tett, hogy az európai gyógyszergyártók újabb szerződéseket írnak alá, amelyek lehetővé teszik az oltóanyagok legális gyártását a fejlődő országokban is. Az USA képviselője is segítséget ígért a harmadik világnak, anélkül, hogy ennek részleteibe belement volna.

A WTO és a WHO vezetői is kritizálják a nyugatot

Ngozi Okonjo-Iweala: a nyugatiak felverik a vakcinák árát

A WTO elnöke, Ngozi Okonjo-Iweala kritikával illette a nyugati államokat, amiért százmilliós darabszámú megrendeléseikkel felverik a vakcinák árát. Egyúttal felszólította a COVID-védőoltás gyártóit, hogy növeljék a gyártókapacitásukat a fejlődő országokban található üzemeikben és a szerződések megkötését gyorsabban kövesse a termelés elindítása.

Hasonlókat mondott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke, Tedros Ghebreyesus is, amikor a nagy gyógyszergyáratok képviselőivel tárgyalt kedden.

A szabadalak feloldása nem hozna több vakcinát?

A Pfizer, az AstraZeneca és társaik a licenccel védekeznek. Szerintük a gyártás világszerte biztosított lenne ezzel. A szabadalak feloldása nem hozna több vakcinát, mert a fejlődő világ kisebb gyártói az oltások összetételének ismerétében sem lennének képesek a gyártásukra. Hiányoznak a technikai és szakmai feltételek – vélik a vakcinát kifejlesztett gyógyszergyártóknál.

India képviselője ellentmondott a gyógyszergyártóknak a WTO ülésén. Szerinte vannak szabad kapacitások, illetve újakat lehet létrehozni. „Még, ha igaz is lenne a gyártók érvelésével, mi szerint új gyárakat évekig tartana üzembe helyezni, a már meglévőket néhány hónap alatt alkalmassá lehetne tenni a szérumok gyártására” – mondta az indiai diplomata.

Véleményét Okonjo-Iweala túl optimistának tartja. „6-8 hónapig tartana, amíg egy átlagos gyógyszergyárban kialakítanák a szükséges higiéniai és biztonsági feltételeke” – mondta az ülésen a WTO elnöke.

Civilek az igazságos vakcina elosztásért

Pontosan egy évvel azt követően, hogy a WHO világjárványnak nyilvánított a SARS-CoV-2-pandémiát az Amnesty International (AI) nemzetközi kampányt indított az oltóanyagok technológiájának megosztásáért. Az 1961 óta működő emberi jogi szervezet felszólított a fejlett országok kormányait, valamint az AstraZenecát, a Pfizert-BioNTechet és a Modernát, hogy osszák meg know-how-jukat annak érdekében, hogy „az életmentő oltást világszerte gyártani lehessen és ne csak a fejlett országok polgárai juthassanak hozzá, akik a világ népességének mindössze 16 százalékát teszik ki”.

Ausztriából kiinduló kezdeményezésre civil szervezetek és szakszervezetek tucatjai fordultak közös petícióval Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez az Amnesty Internationaléhez hasonló céllal. „Az EU-nak végre el kell hárítania a jogi akadályokat, amelyek miatt a világ népességének döntő többsége számára a korona tesztek, védőoltások és gyógyszerek sem elérhetők” – áll a nyílt levélben.

Christos Christou: a gyártók a nyereségük maximalizálják

Az állásfoglalásból kiderül, hogy a nyugati országok a vakcinák több mint felét elővételben felvásárolták, amelyeket az AstraZeneca, a Pfizer- BioNTech és a Moderna a tervek szerint idén le tud gyártani. „Ez szűklátókörűségről tanúskodik” – vélik a civilek, hozzátéve, hogy „egy világjárvány csak akkor győzhető le, ha az emberek világszerte hozzáférnek az oltáshoz”.

Az Orvosok Határok Nélkül elnöke, Christos Christou monopóliumról beszél. A világ legnagyobb egészségügyi civil szervezetének vezetője szerint a profit nem szabadna, hogy fontosabb legyen a világjárvány leküzdésénél. „Jelenleg ez a helyzet. A nyugati gyártók a nyereségük maximalizálása érdekében emberek százmillióinak életét és egészségét teszik naponta kockára.”

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.