Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság COVID-vakcina: Szabadalom blokkolja a gyártást?
No menu items!

COVID-vakcina: Szabadalom blokkolja a gyártást?

A védőoltás körüli szabadalmi vitában a nyolcadik egyeztetés után sincs megállapodás a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagjai között. 100 ország a szabadalmi védettség ellenére engedélyezni akarja, hogy bárki gyárthassa a szérumot. Civil szervezetek sokasága a vakcina igazságosabb elosztását követeli.

Egyetértettek, hogy nincs egyetértés

A WTO bekéltető tanácskozásán csak arról sikerült megegyezni, hogy áprilisban tovább folytatják az októberben kezdődött tárgyalást. A vita középpontjában a szellemi alkotásokat védő TRIPS-egyezmény áll. A WTO az egyezmény rendelkezéseinek alkalmazását akarja elérni a korona-vakcinákkal összefüggésben, mind a 164 tagállamában.

Az eljárást a vakcina szabad gyárthatósága érdekében India és Dél-Afrika kezdeményezte. „A fejlett államok, ahol a szabadalmakat bejelentő gyógyszergyártók többsége honos, olyan mennyiségben rendeltek vakcinát, hogy a világ legtöbb országának nem jut – áll az indítvány indokolásában.

„Minden kompromisszumra nyitottak vagyok, amely biztosítja, hogy a világ népességének nagy része belátható időn belül vakcinához jusson, nem csak az ipari országokban élők” – nyilatkozta a sikertelen tárgyalási forduló után Dél-Afrika képviselője.

„A gyógyszergyártók minden lehetségest megtesznek a termelés gyorsítása érdekében” – reagált Svájc képviselője az ipari országok nevében, akik ragaszkodnak a szabadalom tiszteletben tartásához.

Az EU ígéretet tett, hogy az európai gyógyszergyártók újabb szerződéseket írnak alá, amelyek lehetővé teszik az oltóanyagok legális gyártását a fejlődő országokban is. Az USA képviselője is segítséget ígért a harmadik világnak, anélkül, hogy ennek részleteibe belement volna.

A WTO és a WHO vezetői is kritizálják a nyugatot

Ngozi Okonjo-Iweala: a nyugatiak felverik a vakcinák árát

A WTO elnöke, Ngozi Okonjo-Iweala kritikával illette a nyugati államokat, amiért százmilliós darabszámú megrendeléseikkel felverik a vakcinák árát. Egyúttal felszólította a COVID-védőoltás gyártóit, hogy növeljék a gyártókapacitásukat a fejlődő országokban található üzemeikben és a szerződések megkötését gyorsabban kövesse a termelés elindítása.

Hasonlókat mondott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke, Tedros Ghebreyesus is, amikor a nagy gyógyszergyáratok képviselőivel tárgyalt kedden.

A szabadalak feloldása nem hozna több vakcinát?

A Pfizer, az AstraZeneca és társaik a licenccel védekeznek. Szerintük a gyártás világszerte biztosított lenne ezzel. A szabadalak feloldása nem hozna több vakcinát, mert a fejlődő világ kisebb gyártói az oltások összetételének ismerétében sem lennének képesek a gyártásukra. Hiányoznak a technikai és szakmai feltételek – vélik a vakcinát kifejlesztett gyógyszergyártóknál.

India képviselője ellentmondott a gyógyszergyártóknak a WTO ülésén. Szerinte vannak szabad kapacitások, illetve újakat lehet létrehozni. „Még, ha igaz is lenne a gyártók érvelésével, mi szerint új gyárakat évekig tartana üzembe helyezni, a már meglévőket néhány hónap alatt alkalmassá lehetne tenni a szérumok gyártására” – mondta az indiai diplomata.

Véleményét Okonjo-Iweala túl optimistának tartja. „6-8 hónapig tartana, amíg egy átlagos gyógyszergyárban kialakítanák a szükséges higiéniai és biztonsági feltételeke” – mondta az ülésen a WTO elnöke.

Civilek az igazságos vakcina elosztásért

Pontosan egy évvel azt követően, hogy a WHO világjárványnak nyilvánított a SARS-CoV-2-pandémiát az Amnesty International (AI) nemzetközi kampányt indított az oltóanyagok technológiájának megosztásáért. Az 1961 óta működő emberi jogi szervezet felszólított a fejlett országok kormányait, valamint az AstraZenecát, a Pfizert-BioNTechet és a Modernát, hogy osszák meg know-how-jukat annak érdekében, hogy „az életmentő oltást világszerte gyártani lehessen és ne csak a fejlett országok polgárai juthassanak hozzá, akik a világ népességének mindössze 16 százalékát teszik ki”.

Ausztriából kiinduló kezdeményezésre civil szervezetek és szakszervezetek tucatjai fordultak közös petícióval Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez az Amnesty Internationaléhez hasonló céllal. „Az EU-nak végre el kell hárítania a jogi akadályokat, amelyek miatt a világ népességének döntő többsége számára a korona tesztek, védőoltások és gyógyszerek sem elérhetők” – áll a nyílt levélben.

Christos Christou: a gyártók a nyereségük maximalizálják

Az állásfoglalásból kiderül, hogy a nyugati országok a vakcinák több mint felét elővételben felvásárolták, amelyeket az AstraZeneca, a Pfizer- BioNTech és a Moderna a tervek szerint idén le tud gyártani. „Ez szűklátókörűségről tanúskodik” – vélik a civilek, hozzátéve, hogy „egy világjárvány csak akkor győzhető le, ha az emberek világszerte hozzáférnek az oltáshoz”.

Az Orvosok Határok Nélkül elnöke, Christos Christou monopóliumról beszél. A világ legnagyobb egészségügyi civil szervezetének vezetője szerint a profit nem szabadna, hogy fontosabb legyen a világjárvány leküzdésénél. „Jelenleg ez a helyzet. A nyugati gyártók a nyereségük maximalizálása érdekében emberek százmillióinak életét és egészségét teszik naponta kockára.”

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom