Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Csúcsmenedzserek szerint csökkenni fog a globális gazdasági növekedés
No menu items!

Csúcsmenedzserek szerint csökkenni fog a globális gazdasági növekedés

Illusztráció: Pixabay

A vezérigazgatók 73 százaléka úgy véli, hogy a globális növekedés a következő évben csökkenni fog, ami 12 éve a legpesszimistább kilátásokat erősíti meg az üzleti vezetők körében – derül ki a PwC könyvvizsgáló cég felméréséből.

Ez azonban nem jelenti a 2008-as és 2009-es gazdasági összeomlás megismétlődését – mondta Bob Moritz, a PwC elnöke a CNBC-nek a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon.

A különbség az, hogy akkor senki sem látta előre, hogy bekövetkezik, és senki sem tudta kiszámítani, meddig fog tartani” – mondta Moritz. Ma a vezérigazgatók “sokkal jobban bíznak a saját képességeikben, hogy átvészeljék ezt a helyzetet” – tette hozzá.

A vezérigazgatók legnagyobb aggodalmát a világgazdaság okozza, a nemzetközi légkörbe vetett bizalom az elmúlt egy év során jelentősen visszaesett.

Az Egyesült Királyságban például a PwC felmérése szerint a vezérigazgatók mindössze 21%-a számít a világgazdaság javulására a következő 12 hónapban, szemben a tavalyi felmérésben szereplő 82%-kal.

A PwC felmérése 105 ország 4410 vezérigazgatója körében készült, és azt mutatta, hogy csaknem 40%-uk úgy véli, hogy a jelenlegi pálya mellett vállalkozásuk egy évtizeden belül nem lesz gazdaságilag életképes.

Az Egyesült Királyságban a vezérigazgatók 22%-a gondolja úgy, hogy vállalkozása jelentős változások nélkül nem lesz gazdaságilag életképes.

Ez a problémák kombinációja, amelyekkel a vezérigazgatók mind tisztában vannak. Ez nem új információ számukra” – mondta Moritz a CNBC-nek.

És bár a világgazdaság lassulásával sok munkáltató a költségek csökkentésére törekszik majd, Moritz szerint a megkérdezett vezérigazgatók 60%-a azt mondta, hogy nem fogja csökkenteni a létszámot.

A munkáltatói mobilitás szempontjából releváns hatalom a lassuló gazdaságban visszaszállt a munkáltatókhoz? Azoknak, akiknek vannak készségeik? A válasz nem” – mondta, kiemelve, hogy a munkáltatóknak költségmegtakarításokat kell találniuk, hogy jó béreket, juttatásokat és továbbképzést tudjanak biztosítani a munkavállalók számára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...