Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Csúcsmenedzserek szerint csökkenni fog a globális gazdasági növekedés
No menu items!

Csúcsmenedzserek szerint csökkenni fog a globális gazdasági növekedés

Illusztráció: Pixabay

A vezérigazgatók 73 százaléka úgy véli, hogy a globális növekedés a következő évben csökkenni fog, ami 12 éve a legpesszimistább kilátásokat erősíti meg az üzleti vezetők körében – derül ki a PwC könyvvizsgáló cég felméréséből.

Ez azonban nem jelenti a 2008-as és 2009-es gazdasági összeomlás megismétlődését – mondta Bob Moritz, a PwC elnöke a CNBC-nek a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon.

A különbség az, hogy akkor senki sem látta előre, hogy bekövetkezik, és senki sem tudta kiszámítani, meddig fog tartani” – mondta Moritz. Ma a vezérigazgatók “sokkal jobban bíznak a saját képességeikben, hogy átvészeljék ezt a helyzetet” – tette hozzá.

A vezérigazgatók legnagyobb aggodalmát a világgazdaság okozza, a nemzetközi légkörbe vetett bizalom az elmúlt egy év során jelentősen visszaesett.

Az Egyesült Királyságban például a PwC felmérése szerint a vezérigazgatók mindössze 21%-a számít a világgazdaság javulására a következő 12 hónapban, szemben a tavalyi felmérésben szereplő 82%-kal.

A PwC felmérése 105 ország 4410 vezérigazgatója körében készült, és azt mutatta, hogy csaknem 40%-uk úgy véli, hogy a jelenlegi pálya mellett vállalkozásuk egy évtizeden belül nem lesz gazdaságilag életképes.

Az Egyesült Királyságban a vezérigazgatók 22%-a gondolja úgy, hogy vállalkozása jelentős változások nélkül nem lesz gazdaságilag életképes.

Ez a problémák kombinációja, amelyekkel a vezérigazgatók mind tisztában vannak. Ez nem új információ számukra” – mondta Moritz a CNBC-nek.

És bár a világgazdaság lassulásával sok munkáltató a költségek csökkentésére törekszik majd, Moritz szerint a megkérdezett vezérigazgatók 60%-a azt mondta, hogy nem fogja csökkenteni a létszámot.

A munkáltatói mobilitás szempontjából releváns hatalom a lassuló gazdaságban visszaszállt a munkáltatókhoz? Azoknak, akiknek vannak készségeik? A válasz nem” – mondta, kiemelve, hogy a munkáltatóknak költségmegtakarításokat kell találniuk, hogy jó béreket, juttatásokat és továbbképzést tudjanak biztosítani a munkavállalók számára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Az Agrárminisztérium és az MBH Bank közös projektje

az együttműködési megállapodásnak köszönhetően az egyes programok az Agrárminisztérium fenntartása alatt működő Nemzeti Parkokon keresztül valósulnak meg

Csúcsra nyaraltuk az utasbiztosításokat – az állam mindent visz a biztosítóktól

Eddig a költségvetésnek termelték a pénzt a biztosítók, akár a teljes nyereségüket elviheti az extraprofitadó. Több biztosítási forma is megszenvedte, hogy az ügyfelek kénytelenek spórolni.

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.