Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Drága az üzemanyag, mégsem csökken a kereslet
No menu items!

Drága az üzemanyag, mégsem csökken a kereslet

Illusztráció: Bigstock

A Brent olaj ára idén valószínűleg eléri a hordónkénti 150 dollárt, mivel az ukrajnai háború okozta kínálati sokk egybeesik a kereslet bővülésével, amelyet a járványügyi korlátozások feloldása után utazni indulók hajtanak – véli Doug King veterán nyersanyagkereskedő.

A világnak kevés lehetősége van arra, hogy több nyersolajat termeljen ki, és nem sok jele van annak, hogy a fogyasztás csökkenne – mondta King, aki a 425 millió dolláros Merchant Commodity Fundot vezeti, amely az idei év első két hónapjában 28 százalékos hozamot ért el.

A repülőgép-üzemanyag iránti kereslet vissza fog térni, mivel az utazás kedv is vissza fog térni” – mondta egy Bloomberg által szemlézett interjúban. “Azt hiszem, az embereknek van pénzük, amit el fognak költeni. Tehát nem várom a kereslet enyhülését ezeken az árakon sem” – tette hozzá.

Doug King

Az olaj ára már azelőtt is magasan állt, hogy Oroszország megszállta volna Ukrajnát, mivel a kínálat nehezen tudott lépést tartani a világjárvány okozta kereslet fellendülésével. Az egyik legnagyobb nyersolajtermelő országra kiszabott pénzügyi büntetések és az iparág nagy részének önszankciója miatt a Brent – a globális referenciaárfolyam – március elején a 140 dolláros hordónkénti árhoz közelített, bár mostanra 115 dollár közelébe csökkent.

A Merchant alap 2021-ben 74 százalékos hozamot ért el, amivel King azon fedezeti alapkezelők közé tartozik, akik tavaly nagy nyereséget értek el a nyersanyagárak fellendüléséből.

King továbbra is nagy lehetőséget lát a nyersanyagokban, amelyek árai szerinte erősen felfelé tolódnak, mivel az ellátási láncok általában véve még mindig “teljesen feszültek“.

A tavalyi globális gázszűkülés más üzemanyagforrásokra és iparágakra, például a műtrágya- és feldolgozóiparra gyakorolt óriási hatásai valószínűleg csak a következő hat-tizenkét hónapban fognak enyhülni, a háború pedig “sokkal robbanékonyabbá teszi a helyzetet” – mondta. Az új olajforrások feltárása szintén korlátozott.

Ez nem olyan helyzet, mint 2007-2008-ban, amikor mindenhol felfedezőket láttunk, a multinacionális cégeket, amelyek az olajmezőkre mentek, és ezt meg azt fejlesztettek” – mondta, hozzátéve, hogy az ESG megváltoztatta a dolgokat. “Az árupiacok, amelyek nem reagálnak az árjelzésekre, eléggé bizonytalan helyzetet jelentenek” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés

Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért.

A pénzügyi bűnözés elleni rugalmas kockázatértékelés kell

A kockázatértékelés nagyobb mértékű integrálása a kontrollkeretrendszerhez pedig azt teszi lehetővé, hogy a kockázatok változásakor felgyorsítsák az újraértékelés folyamatát.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.

Kína kaszálna az európai elektromos autó támogatásból, így lett parkoló a nagy kikötőkből

A kínai EV-k célzottan profitálnak az európai piaci trendekből, sősorban a több országban nyújtott állami támogatásokból, amelyek célja valójában az, hogy az európai országok a saját, vagy legalább az európai elektromos járművek választására ösztönözzék a vásárlókat.

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...