Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Eddig minden németnek 2000 eurójába fáj az ukrajnai háború
No menu items!

Eddig minden németnek 2000 eurójába fáj az ukrajnai háború

Németország bruttó hazai termékének (GDP) mintegy négy százalékát veszíti el az ukrajnai háború miatt, vagyis minden német állampolgárnak átlagosan mintegy 2000 eurójába kerül – becsüli a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK).

Közel egy évvel az ukrajnai orosz invázió kezdete után a DIHK időközi gazdasági mérleget készített. Eszerint a háború 2023 végéig minden német állampolgár jólétét 2000 euróval csökkenti – írja a Spiegel.

Oroszország ukrajnai háborúja az emberi szenvedésen túl olyan veszteségeket hozott magával a gazdasági jólétben, amelyeket semmivel sem lehet ellensúlyozni” – mondta Peter Adrian, a DIHK elnöke a düsseldorfi Rheinische Post című lapnak. “A háború kezdete és 2023 vége között Németország bruttó hazai össztermékének mintegy négy százaléka veszhet el” – fejtette ki.

“Ez azt jelenti, hogy mintegy 160 milliárd euróval lesz kevesebb a termelés, ami fejenként mintegy 2000 eurónak felel meg”

– emelte ki az elnök.

Ez egyértelműen tükröződik a vállalati mérlegekben – mondta. “Sok vállalat a gazdaságunk teljes szélességében meredeken megnövekedett gáz- és áramköltségeket könyvelhet el“. Ez sok vállalatot súlyosan érint, mivel a gazdaság nagy része függ a megfizethető és rendelkezésre álló energiától, mondta Adrian.

Németországban az ipar nagyobb arányt képvisel a gazdaságban, mint sok más országban. Az ipar fontos részei energiaigényesek. Ezért a német vállalatokat különösen érintik a háború következményei – mondta. “A 2023-as és 2024-es növekedési kilátások ezért szintén alacsonyabbak, mint sok más országban – ahogyan 2022-ben is” – mondta a DIHK vezetője. A magas energiaárak így egyre inkább hátránynak bizonyulnak. “A gáz ára idehaza az amerikai szint három-ötszörösénél nivellálódott“. Az elektromos áram körülbelül négyszer olyan drága a német kkv-k számára, mint Franciaországban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szolgáltatási szerződést kötött az Eco-First és a Mol

Az új szerződés egy új technológiai lehetőséget teremt a Mol magyarországi gázmezőiben jelenlévő magas inerttartalmú gázok energetikai hasznosításának területén.

Tovább erősödhet a magyar-svájci gazdasági együttműködés

Svájc a 9. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...