Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Egyiptom építkezik - a külföldi konszernek profitálnak 
No menu items!

Egyiptom építkezik – a külföldi konszernek profitálnak 

Az egyiptomi kormány középtávon 1800 kilométer vasúti infrastruktúrát akar kiépíteni. Kép forrása: Siemens

Egyiptom a fáraók óta nem látott építési lázban ég: nagysebességű vasútvonalak, utak és erőművek, új főváros. A megbízatásokért külföldi cégek versenyeznek. A németek és a kínaiak a legsikeresebbek. 

„Gördülő Szuezi-csatorna”

A világ egyik legnagyobb konténerhajója, az Ever Given márciusi balesete után hat napig állt a forgalom a Szuezi-csatornán. Több száz hajó torlódott fel a világ legforgalmasabb víziútjánál és világszerte zavarok voltak a termelési láncokban. A jövőben ilyen esetekben lesz alternatív áruszállítási útvonal a Vörös- és a Földközi-tenger között: Egyiptom első nagysebességű vasútvonala.  

A 4,5 milliárd eurós beruházás megvalósítására egy Siemens vezette konzorcium kapott megbízást. A müncheni világcég építi Egyiptom első villamosított, nagysebességű vasútvonalát. A sínek 660 kilométeren keresztül fogják összekötni a Vörös-tenger partján fekvő kikötőváros, Ajn-Szuhnát a Földközi-tenger-i metropolisszal, Alexandriával. „Gördülő Szuezi-csatorna” – mutatta be a projektet a Siemens igazgatótanácsának elnöke, Roland Busch a kairói sajtótájékoztatón.bA várakozások szerint a víziút forgalmának 15 százaléka fog áttevődni a sínekre.

A Siemens az elektronikus irányítási rendszert mellett a nagysebességű- és a regionális közlekedést lebonyolító vonatokat, a teherszállítókat húzó mozdonyokat is szállítja, valamint 15 évre megbízást kapott a szerelvények és a vasútipálya elektronikájának karbantartására.

Minden politika

Az első vonatok 2023-ra, a pálya átadását pedig 2027-re ígérik. Ez azonban csak a kezdet. Az egyiptomi kormány középtávon 1800 kilométer vasúti infrastruktúrát akar kiépíteni. Ennek legfontosabb része a Kairót az ország két legfontosabb turisztikai központjával, Luxorral és Hurgadával összekötő vonal lenne. Ennek is a Siemens lesz a fő kivitelezője. Busch várakozásai szerint még az idén szerződést fognak aláírni.  

Roland Busch

Az igazgatótanácsá elnöke a sajtótájékoztató köszönetet mondott a német kormánynak, „mindenek előtt Angela Merkelnek, akinek a hathatós támogatása nélkül nem szerezhettük volna meg a hatalmas megbízást”. A jövedelmező üzletért egy kínai állami holding és a francia Alstom is versenyben volt. A franciákat vigasztalhatja, hogy a közlekedési infrastruktúra kivitelezésében a világszinten a legnagyobbak közé tartozó Alstom nyerte el a kairói metró kiépítésének jogát.

A politikai támogatás fontosságát mutatja és a helyi viszonyokat érzékelteti, hogy a Siemensnek gyakorlatilag csak azért kellett az Arab Contarctors bevonásával projekttársaságot alapítania, hogy az egyiptomi infrastruktúraépítő cég foglalkozzon a hatósági engedélyek beszerzésével, a helyszíni munkaerőtoborzással és munkaszervezéssel. A Siemens amennyit csak lehet, Németországban építi meg. A tervek szerint a teljes megbízási érték 50 százalékát. A mozdonyok és vasúti kocsik mellett az irányító infrastruktúra egységeit és készen szállítja Egyipotomba.

Minden pénz a fejlesztésekre megy

Az egyiptomi kormány komoly gazdasági- és népszerűségnövekedést remél a méregdrága vasútfejlesztéstől. Az előbbit, mert a következő években 15 ezer, közvetlen és a helyi beszállítókon keresztül még egyszer ennyi új munkahellyel számol. Az utóbbit, mert jelentősen meg fogja könnyíteni a 30 milliós Kairó és az új főváros közötti közlekedést.  

Kamel El-Wazir

Az új vonal integrálni fogja az ország vérkeringésébe az elmaradott, távoli régiókat és az új adminisztratív fővárost” – fejezte ki reményeit Kamel El-Wazir közlekedési miniszter a sajtótájékoztatón. Legalább ilyen fontosnak tartja, hogy attraktívabba fogja tenni Egyiptomot a turizmus számára, akik az ország egyik legfontosabb devizaforrását jelentik. 

A fejlesztésre valóban égető szükség van. A (vasúti) infrastruktúra nagy része még a brit gyarmati időkben épült ki és ennek megfelelően elöregedett. Ráadásául rosszul is van karbantartva, ami az utóbbi években több, sok halálos áldozatot követelő balesethez vezetett. Ezért a kormány már 2014-ben 10 milliárd eurós programot fogadott el az infrastruktúra modernizálására. Ennek csak egy része a Siemens által elnyert fejlesztés.  

A németek mindenhol ott vannak

A világszerte közel 300 ezer embert foglalkoztató Siemens az elmúlt években több jelentős külföldi megamegrendelést is bezsebelt. 2017-ben 93 szerelvényt szállított a londoni metróba 1,6 milliárd euró értékben. Azóta német szerelvények bonyolítják le a 74 kilométeres, 53 megállóból álló Piccadilly Line forgalmát. Észak-Amerika legnagyobb vasúttársaságától, az Amtraktól pedig idén kapott megrendelést 70 vasúti szerelvény szállítására 3,4 milliárd euró értékben.  

Mernek nagyot álmodni

Az esz-Szíszi-kormány által 2015-ben bejelentett megaprojekt keretében Kairótól 50 kilométerre keletre egy új fővárosnak kellene épülnie. A tervek szerint 8,5 millióan fognak élni a homokból kinővő 725 négyzetkilométeres városban.

Abdel Fattah esz-Szíszi 2014 óta vezeti elnökként Egyiptomot

Az elképzelések grandiózusok: elnöki palota, amely nyolcszorosa lenne a Fehér Háznak, egy repülőtér, amely nagyobb lenne Európa legnagyobbjánál, a londoni Heathrow-nál, Afrika legmagasabb minaretje, a New York-i Central Park területénél kétszer nagyobb “városi oázis”, 40 ezer hotelszobás turisztikai kapacitás, 663 kórház, 1250 mecset és templom, valamint 2000 oktatási intézmény, közöttük egy technológiai és innovációs park, 210 kilométer közút és egy gázerőmű.

Az első, infrastrukturális rész megvalósítására 2016-ban két kínai állami vállalat kapott megbízást 35 milliárd euró értékben. A megvalósítás lassan halad. Eddig semmi sem készült el határidőre. A parlamentnek például 2019-ben kellett volna átköltöznie, de még csak az alapozásnál tartanak. Valóban elkészült viszont Közel-Kelet legnagyobb keresztény templomát és a világ második legnagyobb mecsete. 

A projekt fontosságát érzékelteti, hogy a kivitelezés kezdete óta minden évben erre megy el a legtöbb pénz az egyiptomi költségvetésből.

Petrus Szabolcs  

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom