Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Egymilliárd dollárral kerül többe a Fordnak az infláció és az áruhiány
No menu items!

Egymilliárd dollárral kerül többe a Fordnak az infláció és az áruhiány

Fotó: Bigstock

A Ford figyelmeztette a befektetőket, hogy a vállalat a harmadik negyedévben 1 milliárd dollár többletköltséggel számol az infláció és az ellátási lánc problémái miatt.

Az amerikai autógyártó a CNBC beszámolója szerint azt közölte, hogy az ellátási problémák miatt alkatrészhiány lépett fel, amely nagyjából 40-45 ezer járművet érint, elsősorban magas árrésű pickupokat és SUV-kat, amelyek nem tudtak eljutni a kereskedőkhöz.

A vállalat arra számít, hogy a járművek a negyedik negyedévben elkészülnek és kiszállításra kerülnek a kereskedőkhöz, és továbbra is 11,5 és 12,5 milliárd dollár közötti 2022-es korrigált kamat- és adózás előtti eredményt prognosztizál.

A vállalat részvényei a frissítést követően mintegy 5%-ot estek a hétfői kereskedésben.

A Ford szerint az infláció miatt a beszállítói költségek körülbelül 1 milliárd dollárral magasabbak is lesznek az eredetileg vártnál.

Az autógyártó a harmadik negyedévre 1,4 és 1,7 milliárd dollár közötti korrigált kamat- és adózás előtti eredményt vár.

A Ford hozzátette, hogy a vezetők “az egész éves teljesítményre vonatkozó várakozásokról bővebb tájékoztatást fognak adni“, amikor október 26-án közzéteszik a cég harmadik negyedéves eredményeit.

A Ford esete nem egyedi: az autógyártók ellátási láncproblémákkal küzdenek, amióta a koronavírusjárvány 2020 elején leállította a gyártást. A kereslet viszont erős maradt az alkatrészek, különösen a félvezető chipek elérhetőségével kapcsolatos folyamatos problémák ellenére.

A Ford legnagyobb városi riválisa, a General Motors hasonló problémákat jelentett be az év elején. A GM július 1-jén figyelmeztette a befektetőket, hogy az ellátási lánc problémái a második negyedéves eredményét befolyásolni fogják, megjegyezve, hogy mintegy 95 ezer olyan jármű van a raktárkészletében, amelyet legyártottak, de egyes alkatrészek hiányoznak.

A GM akkoriban megerősítette éves előrejelzését is, és azt közölte, hogy várakozásai szerint “lényegében az összes ilyen jármű” elkészül és 2022 vége előtt eladható lesz a kereskedőknek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom