Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Egymilliárd dollárral kerül többe a Fordnak az infláció és az áruhiány
No menu items!

Egymilliárd dollárral kerül többe a Fordnak az infláció és az áruhiány

Fotó: Bigstock

A Ford figyelmeztette a befektetőket, hogy a vállalat a harmadik negyedévben 1 milliárd dollár többletköltséggel számol az infláció és az ellátási lánc problémái miatt.

Az amerikai autógyártó a CNBC beszámolója szerint azt közölte, hogy az ellátási problémák miatt alkatrészhiány lépett fel, amely nagyjából 40-45 ezer járművet érint, elsősorban magas árrésű pickupokat és SUV-kat, amelyek nem tudtak eljutni a kereskedőkhöz.

A vállalat arra számít, hogy a járművek a negyedik negyedévben elkészülnek és kiszállításra kerülnek a kereskedőkhöz, és továbbra is 11,5 és 12,5 milliárd dollár közötti 2022-es korrigált kamat- és adózás előtti eredményt prognosztizál.

A vállalat részvényei a frissítést követően mintegy 5%-ot estek a hétfői kereskedésben.

A Ford szerint az infláció miatt a beszállítói költségek körülbelül 1 milliárd dollárral magasabbak is lesznek az eredetileg vártnál.

Az autógyártó a harmadik negyedévre 1,4 és 1,7 milliárd dollár közötti korrigált kamat- és adózás előtti eredményt vár.

A Ford hozzátette, hogy a vezetők “az egész éves teljesítményre vonatkozó várakozásokról bővebb tájékoztatást fognak adni“, amikor október 26-án közzéteszik a cég harmadik negyedéves eredményeit.

A Ford esete nem egyedi: az autógyártók ellátási láncproblémákkal küzdenek, amióta a koronavírusjárvány 2020 elején leállította a gyártást. A kereslet viszont erős maradt az alkatrészek, különösen a félvezető chipek elérhetőségével kapcsolatos folyamatos problémák ellenére.

A Ford legnagyobb városi riválisa, a General Motors hasonló problémákat jelentett be az év elején. A GM július 1-jén figyelmeztette a befektetőket, hogy az ellátási lánc problémái a második negyedéves eredményét befolyásolni fogják, megjegyezve, hogy mintegy 95 ezer olyan jármű van a raktárkészletében, amelyet legyártottak, de egyes alkatrészek hiányoznak.

A GM akkoriban megerősítette éves előrejelzését is, és azt közölte, hogy várakozásai szerint “lényegében az összes ilyen jármű” elkészül és 2022 vége előtt eladható lesz a kereskedőknek.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Covid hatás: dübörög az e-recept és az online időpont kérése

Az internethasználó felnőtt lakosság körében a koronavírus-járvány után 91 százalékra nőtt azok aránya, akik egészséggel és betegséggel kapcsolatos kérdésekben használják a világhálót.

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az ország tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...