Kezdőlap Pénzvilág Erősödött a forint, de bármi jöhet még
No menu items!

Erősödött a forint, de bármi jöhet még

Németh Dávid

Miközben az utóbbi időszakban már jóval 410 forint felett is járt az euró árfolyama, az MNB monetáris tanácsának tegnapi kamatemelése után jelentősen erősödött a magyar fizetőeszköz. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a rendkívüli árfolyamingadozás a közeljövőben így is velünk marad.

Elsősorban a tegnapi jegybanki kamatdöntő ülés az, ami pozitív irányba megmozgatta a forintot, amit már az előzetes árfolyamemelkedés is prognosztizált. A 100 bázispontos kamatemelést (a jegybanki alapkamat ezzel 11,75 százalékra nőtt) követően pedig 406,4 forintra erősödött a forint jegyzése az euróval, 405,2-re a dollárral és 418,3-ra a svájci frankkal szemben” – fejtette ki az elemző.

Aki szerint talán még a monetáris tanács kamatemelésénél is (amelynek eredményeként az egynapos betéti kamat hasonló mértékű emeléssel 11,25, az egynapos és egyhetes fedezett hiteleszköz kamata pedig 14,25 százalékra nőtt) nagyobb hatással volt a döntéshez társuló szigorú hangvételű indoklás és az ahhoz kapcsolódó három intézkedés bevezetése. Ezek célja az, hogy az ősztől a bankközi likviditás szűkítésével támogassák az inflációellenes küzdelmet. Ennek keretében egyrészt az MNB megemeli a bankrendszer számára meghatározott kötelező tartalékráta mértékét, másrészt rendszeres meghirdetés mellett jegybanki diszkontkötvény-aukciókat tart, harmadrészt hosszú futamidejű betéti eszközt vezet be a bankrendszeri likviditás jelenleginél hosszabb futamidőkön történő – úgymond – sterilizálása érdekében.

A lényeg, hogy ezekkel az intézkedéscsomagokkal az MNB valamilyen pénzügyi instrumentumon keresztül minél több szereplőnek lehetővé tegye a jegybanki alapkamat körüli kamat elérését. Ezáltal pedig forint likviditást szívjon ki a piacról, ezzel is megdrágítva a forint elleni devizapiaci pozíciók felvételét. Vagyis ezzel is erősítse a magyar fizetőeszközt, a stabil árfolyammal pedig az infláció ellen is hatékonyabb küzdelmet folytasson.

Az elemző szerint a régiós valuták némelyikével szemben erősödő forintnak nyilvánvalóan most az is jó hír volt, hogy az európai döntéshozók bejelentették: közösen próbálnak fellépni a magas gázárak ellen. Ennek hatására a gázárpiacon is bekövetkezett egy komolyabb korrekció, ami jót tett a piaci hangulatnak. Az pedig, hogy a dollár egy kicsit gyengülni tudott az euróval szemben, szintén azt mutatta, hogy valamelyest csökkent az elmúlt időszakra jellemző befektetői kockázatkerülési trend.

Miután a 410-es lélektani szinttől sikeresen erősödve mozdult el a forint, most ismét érdekes szinteken vagyunk: a 402 körüli érték egy rendkívül fontos ellenállás felé közelít. Ha ezt át tudná törni a forint és tartósan sikerülne benéznie a 400-s euró árfolyam alá, akkor akár még a 395-97-es szint is elérhetővé válhatna. Egyelőre azonban sajnos még az sem látszik, hogy a 400-as szint áttörése reális élvárás lenne a magyar fizetőeszközzel szemben. Itt természetesen nagy jelentősége van a piaci híreknek, valamint az ehhez kötődő hangulatváltásnak is, miközben az MNB is megpróbálhatja az úgynevezett intervencióval, vagyis forintvásárlással erősíteni a forint piaci pozícióit. Igaz, ez utóbbira, ha egyáltalán lenne ilyen, természetesen nincsenek nyilvános adatok, mert egy esetleges intervenció mindig titkos tranzakcióként zajlik le” – magyarázta Németh Dávid.

A kérdésre, hogy ha céges vezető lenne, milyen forint árfolyammal kalkulálna a közeljövőben, Németh Dávid továbbra is nehéznek nevezte a tervezés és a tisztánlátás lehetőségét. Mondván a forint rendkívüli volatilitása, vagyis árfolyamingadozása biztosan velünk marad még egy ideig, mert nagyon nagy a magyar gazdaság folyó fizetési mérleghiánya és gázkitettsége, ami egész Európa Achilles-sarkának nevezhető. Emellett a régóta vár EU-s megállapodás sem látszik még a horizonton.

Mindezek mellett képtelenség garantáltan meghatározni egy olyan szűk sávot, amiben a forint mozogna. Mert az látszódik, hogy akár egy-egy nap alatt, vagy akár még napon belül is, tíz forintokat mozdul el az árfolyam. Emellett az extrém volatilitás mellett csak azt tudjuk meghatározni, hogy a forint/euro árfolyam bármikor a 392 és a 417 forint között mozoghat” – fejtette ki.

Az elemző szerint éppen ezért azoknak, akik őszi utazást terveznek, sem lehet biztosabb tippet adni annál, minthogy egy kedvezőnek tűnő árfolyamon érdemes megvásárolni a külföldi devizát. Mert ha éppen utána jön egy negatív piaci hír, hirtelen akár 15-20 forinttal is odébb kerülhet az árfolyam, vagyis annyival többet kell majd fizetni mondjuk az euróért.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy fordulat: zöldre vált a Wizz Air

A Wizz Air támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével foglalkozó amerikai CleanJoule vállalat kutatásait, az Indigo Partners konzorcium - amelynek a Wizz Air mellett a szingapúri GenZero, az amerikai CleanHill Partners, valamint a Frontier Airlines és a mexikói Volaris légitársaság is tagja - 50 millió dollárt fektetett be a zöld start-up cégbe - közölte a légitársaság.

Májusban már csak 6,1 százalék volt az infláció Németországban

Májusban is folytatódott az infláció lassulása Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) friss adatai szerint.

A magyar mobilspecialista, aki már Ausztriáért is felel

Miután a magyar mobilpiac dobogójának második fokára lépett a Xiaomi, az itteni piac sikeres felépítése után, 2022 szeptemberétől a cég ausztriai leányvállaltának irányítását is megkapta Wagner Tibor. A magyar mobiltelefónia egyik legtapasztaltabb szakembere, aki immáron Xiaomi a magyar és osztrák piacáért is felelős, úgy látja: a hazai piacon további szintlépést eredményezhet, hogy a mobiltelefonok mellett okos eszközöket is forgalmazó márka hamarosan a hipermarketekben is megjelenhet. 

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Hírek

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Péntektől olcsóbb lesz a gázolaj

Pénteken 2 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné viszont a héten már nem változik.

Erősödött kedden a forint, nem is kevéssel

Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: 0,4 százalékkal az euró, 0,5 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.

Kézműves vásár Velencén – több mint húsz helyi kézművessel 

Helyi kézművesekkel összefogva VÉKA néven szervez kézműves vásárt a...

SZÉP-kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg.

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.