Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Erősödött a forint, de bármi jöhet még
No menu items!

Erősödött a forint, de bármi jöhet még

Németh Dávid

Miközben az utóbbi időszakban már jóval 410 forint felett is járt az euró árfolyama, az MNB monetáris tanácsának tegnapi kamatemelése után jelentősen erősödött a magyar fizetőeszköz. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a rendkívüli árfolyamingadozás a közeljövőben így is velünk marad.

Elsősorban a tegnapi jegybanki kamatdöntő ülés az, ami pozitív irányba megmozgatta a forintot, amit már az előzetes árfolyamemelkedés is prognosztizált. A 100 bázispontos kamatemelést (a jegybanki alapkamat ezzel 11,75 százalékra nőtt) követően pedig 406,4 forintra erősödött a forint jegyzése az euróval, 405,2-re a dollárral és 418,3-ra a svájci frankkal szemben” – fejtette ki az elemző.

Aki szerint talán még a monetáris tanács kamatemelésénél is (amelynek eredményeként az egynapos betéti kamat hasonló mértékű emeléssel 11,25, az egynapos és egyhetes fedezett hiteleszköz kamata pedig 14,25 százalékra nőtt) nagyobb hatással volt a döntéshez társuló szigorú hangvételű indoklás és az ahhoz kapcsolódó három intézkedés bevezetése. Ezek célja az, hogy az ősztől a bankközi likviditás szűkítésével támogassák az inflációellenes küzdelmet. Ennek keretében egyrészt az MNB megemeli a bankrendszer számára meghatározott kötelező tartalékráta mértékét, másrészt rendszeres meghirdetés mellett jegybanki diszkontkötvény-aukciókat tart, harmadrészt hosszú futamidejű betéti eszközt vezet be a bankrendszeri likviditás jelenleginél hosszabb futamidőkön történő – úgymond – sterilizálása érdekében.

A lényeg, hogy ezekkel az intézkedéscsomagokkal az MNB valamilyen pénzügyi instrumentumon keresztül minél több szereplőnek lehetővé tegye a jegybanki alapkamat körüli kamat elérését. Ezáltal pedig forint likviditást szívjon ki a piacról, ezzel is megdrágítva a forint elleni devizapiaci pozíciók felvételét. Vagyis ezzel is erősítse a magyar fizetőeszközt, a stabil árfolyammal pedig az infláció ellen is hatékonyabb küzdelmet folytasson.

Az elemző szerint a régiós valuták némelyikével szemben erősödő forintnak nyilvánvalóan most az is jó hír volt, hogy az európai döntéshozók bejelentették: közösen próbálnak fellépni a magas gázárak ellen. Ennek hatására a gázárpiacon is bekövetkezett egy komolyabb korrekció, ami jót tett a piaci hangulatnak. Az pedig, hogy a dollár egy kicsit gyengülni tudott az euróval szemben, szintén azt mutatta, hogy valamelyest csökkent az elmúlt időszakra jellemző befektetői kockázatkerülési trend.

Miután a 410-es lélektani szinttől sikeresen erősödve mozdult el a forint, most ismét érdekes szinteken vagyunk: a 402 körüli érték egy rendkívül fontos ellenállás felé közelít. Ha ezt át tudná törni a forint és tartósan sikerülne benéznie a 400-s euró árfolyam alá, akkor akár még a 395-97-es szint is elérhetővé válhatna. Egyelőre azonban sajnos még az sem látszik, hogy a 400-as szint áttörése reális élvárás lenne a magyar fizetőeszközzel szemben. Itt természetesen nagy jelentősége van a piaci híreknek, valamint az ehhez kötődő hangulatváltásnak is, miközben az MNB is megpróbálhatja az úgynevezett intervencióval, vagyis forintvásárlással erősíteni a forint piaci pozícióit. Igaz, ez utóbbira, ha egyáltalán lenne ilyen, természetesen nincsenek nyilvános adatok, mert egy esetleges intervenció mindig titkos tranzakcióként zajlik le” – magyarázta Németh Dávid.

A kérdésre, hogy ha céges vezető lenne, milyen forint árfolyammal kalkulálna a közeljövőben, Németh Dávid továbbra is nehéznek nevezte a tervezés és a tisztánlátás lehetőségét. Mondván a forint rendkívüli volatilitása, vagyis árfolyamingadozása biztosan velünk marad még egy ideig, mert nagyon nagy a magyar gazdaság folyó fizetési mérleghiánya és gázkitettsége, ami egész Európa Achilles-sarkának nevezhető. Emellett a régóta vár EU-s megállapodás sem látszik még a horizonton.

Mindezek mellett képtelenség garantáltan meghatározni egy olyan szűk sávot, amiben a forint mozogna. Mert az látszódik, hogy akár egy-egy nap alatt, vagy akár még napon belül is, tíz forintokat mozdul el az árfolyam. Emellett az extrém volatilitás mellett csak azt tudjuk meghatározni, hogy a forint/euro árfolyam bármikor a 392 és a 417 forint között mozoghat” – fejtette ki.

Az elemző szerint éppen ezért azoknak, akik őszi utazást terveznek, sem lehet biztosabb tippet adni annál, minthogy egy kedvezőnek tűnő árfolyamon érdemes megvásárolni a külföldi devizát. Mert ha éppen utána jön egy negatív piaci hír, hirtelen akár 15-20 forinttal is odébb kerülhet az árfolyam, vagyis annyival többet kell majd fizetni mondjuk az euróért.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Eljött a gazdaságátadási szerződések ideje az agráriumban

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék is számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

Magyar “utas” is lesz Elon Musk űrrakétájának fedélzetén

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága. Mint írták, a hatóság feltett célja, hogy támogassa a "szárnyait bontogató" hazai űripart, valamint az űrtudományok oktatását.

Hírek

Radikálisan csökkent a hazai gázfogyasztás októberben

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján.

Őrizetbe vettek egy hatósági árral csaló benzinkutast

Őrizetbe vették egy dél-alföldi benzinkút üzemeltetőjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói, mert hatósági áras üzemanyaggal csalt.

A kormány kedd 23 órától kivezette a benzinárstopot – íme, az árak

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - a benzinárstopot megszünteti - jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója.

Csaló SMS-ekre figyelmeztet az OTP

Csalók küldenek SMS-üzeneteket, látszólag az OTP nevében, így a bank azt kéri: senki ne kattintson az azokban szereplő linkekre.

Településfásítási program: újabb tízezer fára lehet pályázni

A Településfásítási program folytatásában ismét a 10 ezresnél kisebb lélekszámú magyarországi települések igényelhetnek fákat. Tízezer sorfa áll majd rendelkezésre, amiből 2000-et a 2023 tavaszi, 8000-et pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Korrupcióval gyanúsítanak egy kormánytisztviselőt

Közlekedési ellenőrzéssel összefüggő korrupció miatt gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó ügyészség egy kormánytisztviselőt - tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF).

Gyengült a forint hétfő estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Mi lesz a karácsonyi ajándékokkal? Így költenek idén a magyarok

A magyarok 53 százaléka az idén kevesebbet költ majd ajándékokra karácsony előtt, mint szeretne - derül ki a MediaMarkt megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Gazdaság

Banki szakértő: 70 százalékot zuhanhat a bitcoin ára

A bitcoin ára a Standard Chartered bank szakértője szerint jövőre 5000 dollárra eshet. Ha ez bekövetkezik, az nagyjából 70 százalékos zuhanást jelentene, ugyanis a legnépszerűbb kriptovaluta árfolyama jelenleg 17 ezer dollár körül mozog.

A diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot

A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot: a Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók - jelentette be a gazdaságfejlesztési miniszter.

Már októberben földbe állt a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom