Hirdetés
Kezdőlap Mozaik ESG átállás makro elkötelezettséggel mikrokörnyezetben
No menu items!

ESG átállás makro elkötelezettséggel mikrokörnyezetben

Mivel az EU Taxonómia folyamatosan bővíti a fenntarthatósági kötelezettségi jelentések által érintettek körét, a KKV-ék és a mikrovállalkozások számára versenyelőnyt jelenthet, ha már előre felkészülnek a nagyobb megrendelőik által is egyre inkább elvárt ESG megfelelésre. Következésképpen a rövid távú, tisztán profitorientált felfogás helyett érdemes a teljes életciklusra vonatkoztatva meghozni a pénzügyi döntéseket– fejti ki Nagy Andrea, a Macrofleet Kft. Sales és Marketing vezetője, valamint a cég fenntarthatósági stratégiáért felelős szakértője.

„Akár egy nagyvállalatot, akár egy KKV-ét, vagy egy mindössze pár főt foglalkoztató mikrovállalkozást nézünk, a fenntarthatósági szempontok kapcsán a stratégiai törekvések kiindulási alapja minden iparágra kiterjedően azonos. Mégpedig az, hogy mindig az adott cég saját tevékenységéhez igazodó fejlődési célok meghatározásával érdemes kidolgozni a cselekvési tervet. Mivel a tervezés és a megvalósítás egyaránt speciális szaktudást igénylő, rendkívül időigényes és összetett folyamat, a kulcspontok lefektetéséhez kötődően nem elég csak egyéni szűrőket alkalmazni: a siker érdekében érdemes hozzáértő szaktanácsadást és kivitelezés-támogatást is igénybe venni”- érvel saját példájuk alapján Nagy Andrea.

A flottamenedzsmenttel, szoftverfejlesztéssel és tanácsadással foglalkozó Macrofleet Kft. ugyanis azon mikrovállalkozások közé tartozik, ahol a partnereik irányából érkező igényekre reagálva már most megtették az ESG megfelelés irányába tett első lépéseket. Ezek alapvetően az adat és dokumentációs ügyviteli folyamatokhoz kapcsolódó környezettudatos megoldásokról szólnak. „Az innovatív digitális technológiák bevezetésével az adminisztratív munkafolyamatok leegyszerűsítésénél egyre több helyen merült fel a környezetvédelmi megfontolások átgondolása. Elképzelésünk, hogy munkafolyamatainkat a megújuló erőforrások, az újrahasznosítás és a felelősségteljes szerepvállalás figyelembe vételével valósítsuk meg, részben már eddig is sikeresnek bizonyult”- fejti ki a szakértő. Elmondása szerint a szoftverfejlesztő ágazatban ugyan a zöldtörekvések nem feltétlenül olyan látványosak, mint sok ipari szereplő esetében, tapasztalataik azt mutatják, hogy a potenciális partnereknél egyre jellemzőbb, hogy azok vannak versenyelőnyben, akik olyan kifejlett fenntarthatósági koncepciót tudnak felmutatni, amit a partner is be tud építeni a társadalmi szerepvállalásába, fenntarthatósági stratégiájába.

„Az ESG célok bevezetésénél is hasznos a klasszikus projektszemléletet alkalmazni: a cégen belül összegyűjtött információk felhasználásával érdemes kidolgozni az ESG fejlődési stratégiához kapcsolódó megvalósítási tervet. Aminek kivitelezése csak akkor lehet sikeres, ha a vezetőség mellett a munkatársakat is sikerül megnyerni a fenntarthatóság ügyének. Ami azért is kulcskérdés, mert meglátásom szerint, Magyarországon még mindig igen kevés figyelem jut a munkavállalók fenntarthatóság iránti edukációjára és arra, hogy ehhez elkülönített költség is társuljon. A hosszútávú eredményességhez elengedhetetlen, hogy a munkavállalók is értsék és magukénak érezzék a környezeti fenntarthatóság ügyét és a megfelelő tréningek eredményeként mindez a napi munkafolyamatokba is szervesen beépüljön.” A vezetőség hozzáállása lényeges szerepet játszik abban, miként történik a módszertan kivitelezése és a vállalati elkötelezettség milyen formában kerül közvetítésre a partnerek felé.

A cikk további része AzÜzlet portfoliójához tartozó Az ESGfigyelő című online kiadványunkban olvasható, ahol a fenntarthatósághoz kapcsolódó fogalmak bemutatása mellett a témához kapcsolódó legújabb hírek, jogszabályok és jogszabály értelmezések is megtalálhatók. További információ: www.azesgfigyelo.hu

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár.

Csekély mértékben gyengült a forint reggel

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Hírek

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.

A vegyes nemzetközi befektetői hangulatot követte a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 224,98 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 66 038,20 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Enyhe csökkenéssel nyithat a tőzsde

Enyhe csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pénteken 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt.

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Gazdaság

Varga Mihály: a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét

A kormány célja, hogy a jegybanki függetlenséget tiszteletben tartva erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését...

Orbán Viktor: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen

A miniszterelnök véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen .

Ezért szárnyal a Bitcoin. De a veszély nem múlt el

A kripto tartalékvaluta emelkedésben van – és 2021 vége óta a legmagasabb szinten tart. Ezt érdemes tudni a Bitcoin-raliról.

100 bázisponttal csökkent az alapkamat

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását