Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban Európai Bizottság: a magyar gazdaság különösen érzékeny az ukrajnai háborúra, de az...
No menu items!

Európai Bizottság: a magyar gazdaság különösen érzékeny az ukrajnai háborúra, de az alacsony fogyasztás visszafoghatja az inflációt

A jelentés szerint Magyarország kilátásait továbbra is különösen érzékenyen érinti az ukrajnai háború alakulása. Illusztráció: Bigstock

Az Európai Bizottság legfrissebb, július közepén megjelent makrogazdasági előrejelzése szerint a magyar gazdaság növekedése lassulni fog, miközben több bizonytalansági tényező is nehezíti a helyzetet.

Magyarország gazdasága 2022 első negyedévében továbbra is gyorsan növekedett (2,1% negyedévről negyedévre) a fogyasztást és az állami beruházásokat ösztönző erőteljes fiskális ösztönzésnek köszönhetően. Az erős foglalkoztatás és a magánszektor bérnövekedése mellett a háztartások jövedelmét az év elején egyszeri jövedelemadó-visszatérítés, valamint az állami bér- és nyugdíjemelések is erősítették. Az Európai Bizottság elemzése szerint az export is élénken nőtt az erős keresletnek és az ellátási láncban mutatkozó zavarok fokozatos enyhülésének köszönhetően.

A jelentés szerint a gazdasági növekedés a következő negyedévekben jelentősen lassulni fog, amit már előre jelez az üzleti és fogyasztói bizalom csökkenése, valamint az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom áprilisi és májusi lassulása is. Ami várhatóan a kereslet valamennyi összetevőjét érinti és amit a növekvő infláció, a szigorodó költségvetési és monetáris politika, valamint a kereskedelmi zavarok, illetve az Ukrajna elleni orosz agressziós háború nyomán növekvő bizonytalanság okoz. Ezek a tényezők várhatóan a következő időszakban végig nehezítik a gazdasági növekedést: a reál-GDP növekedése az előrejelzések szerint a 2021-es 7,1%-ról 2022-ben 5,2%-ra, 2023-ban pedig 2,1%-ra esik vissza.

2020202120222023
GDP növekedés (%/év)-4,57,15,22,1
Infláció (%/év)3,45,211,87,6

 

Az elmúlt hónapokban az inflációt az erős belföldi kereslet és a bérnövekedés, az emelkedő nyersanyagárak és a nemzeti valuta leértékelődése hajtotta. A lakossági energiaárak változatlanok maradtak a lakossági közüzemi árak befagyasztása és a motorüzemanyagokra vonatkozó – a jelentés megjelenése óta már csak részbeni – árplafon miatt, amelyet október 1-jéig meghosszabbítottak. Az éves átlagos Harmonizált fogyasztóiár-index (Harmonised Indices of Consumer Prices) alapján mért HICP-infláció a 2021-es 5,2%-ról 2022-ben 11,8%-ra emelkedik. Az előrejelzések szerint az infláció 2023-ban is magas, 7,6%-os marad. Az elemzés ugyanakkor azt is kiemeli, hogy miközben az alacsonyabb fogyasztói kereslet várhatóan visszafogja a maginflációt, a motorüzemanyagárak felső határának 2022 vége felé bejelentett – várható – feloldása felfelé fogja hajtani a jövő évi inflációt. Emellett a vállalatok várhatóan a nemrég bejelentett közvetett adóemelések egy részét áthárítják majd a fogyasztókra.

A jelentés szerint Magyarország kilátásait továbbra is különösen érzékenyen érinti az ukrajnai háború alakulása. További bizonytalanságok kapcsolódnak a globális befektetői hangulathoz, valamint a monetáris szigorítás és a költségvetési konszolidáció útjához. Az inflációs profil az árplafonok időtartamától függ, amelyeket már többször meghosszabbítottak. Végül – szól az elemzés – az infláció felfelé irányuló kockázatai a feszes munkaerőpiacokhoz és a növekvő inflációs várakozásokhoz is kapcsolódnak.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom