Kezdőlap Fókuszban Európai Bizottság: a magyar gazdaság különösen érzékeny az ukrajnai háborúra, de az...
No menu items!

Európai Bizottság: a magyar gazdaság különösen érzékeny az ukrajnai háborúra, de az alacsony fogyasztás visszafoghatja az inflációt

A jelentés szerint Magyarország kilátásait továbbra is különösen érzékenyen érinti az ukrajnai háború alakulása. Illusztráció: Bigstock

Az Európai Bizottság legfrissebb, július közepén megjelent makrogazdasági előrejelzése szerint a magyar gazdaság növekedése lassulni fog, miközben több bizonytalansági tényező is nehezíti a helyzetet.

Magyarország gazdasága 2022 első negyedévében továbbra is gyorsan növekedett (2,1% negyedévről negyedévre) a fogyasztást és az állami beruházásokat ösztönző erőteljes fiskális ösztönzésnek köszönhetően. Az erős foglalkoztatás és a magánszektor bérnövekedése mellett a háztartások jövedelmét az év elején egyszeri jövedelemadó-visszatérítés, valamint az állami bér- és nyugdíjemelések is erősítették. Az Európai Bizottság elemzése szerint az export is élénken nőtt az erős keresletnek és az ellátási láncban mutatkozó zavarok fokozatos enyhülésének köszönhetően.

A jelentés szerint a gazdasági növekedés a következő negyedévekben jelentősen lassulni fog, amit már előre jelez az üzleti és fogyasztói bizalom csökkenése, valamint az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom áprilisi és májusi lassulása is. Ami várhatóan a kereslet valamennyi összetevőjét érinti és amit a növekvő infláció, a szigorodó költségvetési és monetáris politika, valamint a kereskedelmi zavarok, illetve az Ukrajna elleni orosz agressziós háború nyomán növekvő bizonytalanság okoz. Ezek a tényezők várhatóan a következő időszakban végig nehezítik a gazdasági növekedést: a reál-GDP növekedése az előrejelzések szerint a 2021-es 7,1%-ról 2022-ben 5,2%-ra, 2023-ban pedig 2,1%-ra esik vissza.

2020202120222023
GDP növekedés (%/év)-4,57,15,22,1
Infláció (%/év)3,45,211,87,6

 

Az elmúlt hónapokban az inflációt az erős belföldi kereslet és a bérnövekedés, az emelkedő nyersanyagárak és a nemzeti valuta leértékelődése hajtotta. A lakossági energiaárak változatlanok maradtak a lakossági közüzemi árak befagyasztása és a motorüzemanyagokra vonatkozó – a jelentés megjelenése óta már csak részbeni – árplafon miatt, amelyet október 1-jéig meghosszabbítottak. Az éves átlagos Harmonizált fogyasztóiár-index (Harmonised Indices of Consumer Prices) alapján mért HICP-infláció a 2021-es 5,2%-ról 2022-ben 11,8%-ra emelkedik. Az előrejelzések szerint az infláció 2023-ban is magas, 7,6%-os marad. Az elemzés ugyanakkor azt is kiemeli, hogy miközben az alacsonyabb fogyasztói kereslet várhatóan visszafogja a maginflációt, a motorüzemanyagárak felső határának 2022 vége felé bejelentett – várható – feloldása felfelé fogja hajtani a jövő évi inflációt. Emellett a vállalatok várhatóan a nemrég bejelentett közvetett adóemelések egy részét áthárítják majd a fogyasztókra.

A jelentés szerint Magyarország kilátásait továbbra is különösen érzékenyen érinti az ukrajnai háború alakulása. További bizonytalanságok kapcsolódnak a globális befektetői hangulathoz, valamint a monetáris szigorítás és a költségvetési konszolidáció útjához. Az inflációs profil az árplafonok időtartamától függ, amelyeket már többször meghosszabbítottak. Végül – szól az elemzés – az infláció felfelé irányuló kockázatai a feszes munkaerőpiacokhoz és a növekvő inflációs várakozásokhoz is kapcsolódnak.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Elemző: az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,83 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 55 838,55 ponton zárt pénteken.

Olcsó fűtési szezont akar? Most készüljön!

Habár a nap még süt, de hamarosan hidegebbre fordul az idő és akkor már kulcskérdés hogyan tudunk úgy fűteni a lakásban, hogy azt a pénztárcánk se szenvedje meg nagyon.

Az új gázévben ismét megfeleződik a távhő intézményi ára

A magyar családok rezsivédett áron fűthetik távhővel is otthonaikat.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest