Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Európai Bizottság: alakul a jogállamiság, de még van mit tenni
No menu items!

Európai Bizottság: alakul a jogállamiság, de még van mit tenni

Az Európai Bizottság közzétette negyedik éves jogállamisági jelentését, amely felméri a jogállamiság helyzetét az egyes tagállamokban.

A brüsszeli testület közölte: bár egyes uniós tagállamokban továbbra is fennállnak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok, a jelentés a helyzet javítására irányuló reformok fő hajtóerejévé vált. A tavalyi ajánlások 65%-át teljes egészében vagy részben teljesítették. Ez azt mutatja, hogy a tagállamok jelentős erőfeszítéseket tesznek az előző évi ajánlások utókövetése érdekében. Tekintettel arra, hogy a jogállamisági keret javítását célzó reformok időigényesek, mindez csupán az egy év alatt bekövetkezett jelentős fejleményeket tükrözi. Ugyanakkor néhány tagállamban továbbra is rendszerszintű aggályok állnak fenn – írták.

A mai csomag magában foglalja az EU egészére jellemző helyzetet vizsgáló közleményt, valamint 27 országfejezetet, amelyek az egyes tagállamokban 2022 júliusa óta bekövetkezett fejleményeket vizsgálják. A jelentés tartalmazza továbbá a tavalyi ajánlások értékelését, és ismét konkrét ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok számára,

A jelentés a következő négy pillérre tagolódik: nemzeti igazságszolgáltatási rendszerek, korrupcióellenes keretek, médiapluralizmus és egyéb intézményi fékek és ellensúlyok.

A jelentés Magyarországra vonatkozó főbb megállapításai:

  • Az országban elfogadtak jogalkotási reformokat, amelyek célja a tavalyi jogállamisági jelentésben foglalt, igazságszolgáltatással kapcsolatos ajánlások, a Tanács által az európai szemeszter keretében kiadott releváns országspecifikus ajánlások és a Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési tervében foglalt kapcsolódó kötelezettségvállalások, valamint az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése szerinti, az Európai Parlament által kezdeményezett eljárás keretében megfogalmazott egyes aggályok kezelése.
  • Az alsóbb szintű bíróságok tekintetében aggodalomra ad okot az ügyelosztás átláthatóságának hiánya.
  • Magyarország az uniós kondicionalitási eljárásra reagálva számos releváns korrupcióellenes reformot vezetett be, például új nemzeti korrupcióellenes stratégián dolgozik a 2023–2025 közötti időszakra vonatkozóan, és létrehozta az új Integritás Hatóságot az uniós források felhasználásának hatékonyab felügyelete érdekében.
  • A vagyonnyilatkozatok kapcsán csak mérsékelt előrelépés történt.
  • Nem vezettek be módosításokat a lobbitevékenység reformja és a forgóajtó-jelenség (azaz a vezető beosztású személyeknek a magán- és a közszféra közötti vándorlása) kezelése érdekében, és továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a politikai pártokat és a kampányfinanszírozást illetően.
  • A korábbi jogállamisági jelentésekben kiemelt, a médiapluralizmust érintő különböző kihívások kezelése terén nem történt előrelépés.
  • Aláásta a jogbiztonságot a kiszámíthatatlan szabályozási környezet, valamint a kormány veszélyhelyzeti hatáskörének széles körű és elhúzódó alkalmazása, amely az egységes piacon működő vállalkozások működését is befolyásolja.
  • Nem történtek lépések a továbbra is nyomás alatt álló civil társadalmi szervezeteket érintő akadályok felszámolása érdekében.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Az AutoWallis stratégiai célja, hogy az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show

Megnyílt a 46. Utazás kiállítás és 32. Budapest Boat Show a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban csütörtökön

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.

Több pénzmosásgyanús esetre milliós bírság

Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való csökkentése terén feltárt hiányosságok miatt.

Az EKB kamatdöntését befolyásolja majd az új inflációs előrejelzés

Christine Lagarde, az EKB elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa szerint egyelőre korai lenne beszélni a monetáris politika enyhítéséről.