Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Európai Bizottság: csökkentek az uniós régiók közötti különbségek
No menu items!

Európai Bizottság: csökkentek az uniós régiók közötti különbségek

2023-ra 5 százalékkal is magasabb lehet az egy főre jutó GDP a kevésbé fejlett uniós régiókban. Illusztráció: Bigstock

Az európai uniós támogatásoknak köszönhetően csökkentek az uniós régiók közötti különbségek, valamint a területi és társadalmi egyenlőtlenségek – közölte az Európai Bizottság 8. kohéziós jelentésében.

A háromévente közzétett európai bizottsági szakjelentés szerint – amely a tagországoknál kisebb területi egységek szintjén vizsgálja a helyzetet – a kohéziós források hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt években 3,5 százalékkal mérséklődött a régiók legfejlettebb 10 százaléka és legkevésbé fejlett 10 százaléka között az egy főre jutó GDP közötti eltérés.

A jelentésből kiderült, hogy rugalmasságának köszönhetően az uniós kohéziós politika képes volt arra, hogy a gazdasági lassulás során és az utóbbi idők legsúlyosabb válsága közepette gyorsan a tagállamok segítségére siessen, és biztosítsa számukra a szükséges támogatást. Az uniós bizottság szerint a 2021-2027-es időszakra szóló új kohéziós politikai programok további beruházásokat fognak finanszírozni, előmozdítva a régiók fejlődését és megkönnyítve az emberek életét.

A jelentés főbb megállapításai között szerepel, hogy 2001 óta folyamatos Kelet-Európa kevésbé fejlett régióinak felzárkózása az EU többi régiójához.

Ugyanakkor számos közepes jövedelmű és kevésbé fejlett régiót – különösen az EU déli és délnyugati részén – sújt gazdasági stagnálás vagy hanyatlás. A tagállamok közötti felzárkózás felgyorsult, de a gyors növekedést produkáló tagállamokon belül nőttek a regionális egyenlőtlenségek. A foglalkoztatás növekszik, de a regionális egyenlőtlenségek továbbra is meghaladják a 2008 előtti mértéket.

2012 és 2019 között 17 millióval csökkent azoknak az embereknek a száma, akiket a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata fenyeget. Az EU népessége elöregedik, és az elkövetkező években csökkenni fog. 2020-ban az EU lakosságának 34 százaléka élt elnéptelenedő régióban. Ez az arány az előrejelzés szerint 2040-re eléri az 51 százalékot.

A brüsszeli testület kiemelte: a következő években a kohéziós politika továbbra is elő fogja mozdítani a méltányos és fenntartható fejlődést az EU valamennyi régiójában, miközben támogatni fogja a zöld és digitális átállást. A kohéziós politika segítségével 2023-ra akár 5 százalékkal is magasabb lehet az egy főre jutó GDP a kevésbé fejlett uniós régiókban – tették hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...