Kezdőlap Világgazdaság Fantom-tulajdonosok milliárdos ingatlanjai állnak Nagy-Britanniában
No menu items!

Fantom-tulajdonosok milliárdos ingatlanjai állnak Nagy-Britanniában

Illusztráció: Bigstock

Még mindig rengeteg kétes eredetű pénz “pihen” Nagy-Britanniában, ugyanis több tízezer ingatlan van névtelen befektetők tulajdonában. Közülük jó néhányan a Kreml befolyási köréhez tartoznak – áll a Transparency International friss jelentésében.

A Transparency International UK szerint közel 52 ezer ingatlan van az Egyesült Királyságban névtelen befektetők tulajdonában, akik közül néhányan közel állnak az orosz vezetéshez. A szervezet kedden közzétett jelentése szerint az ingatlanok összértéke meghaladja a 7,5 milliárd eurót. Különösen a londoni luxusingatlanokat vásárolták “gyanús pénzzel“, átláthatatlan offshore cégeken keresztül – áll a Spiegel által idézett közleményben.

A brit ingatlanokba fektetett összeg több mint ötöde, mintegy 1,5 milliárd font “gyanús oroszországi forrásokból származó pénz“, vagyis “szankciókkal sújtott és a Kremlhez közel álló” személyek is érintettek – írja a jelentés.

Figyelmen kívül hagyott előírások

A Transparency szerint a szóban forgó ingatlanok tulajdonosai között szerepel Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök és felesége, Mehriban Alijeva alelnök, valamint Manuel Domingos Vicente volt angolai alelnök is.

Nagy-Britanniát rendszeresen bírálják, hogy nem tesz eleget annak érdekében, hogy megállítsa a kétes forrásokból származó pénzek beáramlását az országba. Az Ukrajna elleni orosz agresszióval szemben London fokozta a fellépését, és tavaly többek között olyan törvényt fogadott el, amely arra kényszeríti a vállalatokat, hogy nyilvánosságra hozzák, ki a tényleges tulajdonosuk.

A Transparency International szerint azonban “a vállalatok majdnem fele” nem tette ezt meg a január 31-i határidőig. Az érintett vállalatok “vagy teljesen figyelmen kívül hagyták a törvényt, vagy olyan információkat adtak meg, amelyek lehetetlenné teszik, hogy a nyilvánosság megtudja, ki a tulajdonosuk“. A Transparency szerint a vállalatok “részben kleptokraták, oligarchák és szankciókkal sújtott személyek tulajdonában vannak“.

A Transparency International felszólította a londoni kormányt, hogy zárja be a pénzmosás elleni küzdelemben a törvényben lévő kiskapukat, és aktívan szerezzen érvényt az elfogadott szabályoknak. Az Egyesült Királyságban az ingatlanvagyon tulajdonosainak közzététele “rendkívül fontos ahhoz, hogy megváltoztassuk Nagy-Britannia piszkos pénzek központjaként betöltött szerepét” – írták.

Rezsicsökkentés a cégautóhasználatban. NAV, a GDPR, ESG, NAIH megfelelés a gyakorlatban. A hagyományos, a hibrid és az elektromos autók erőssége és gyengéje? Ezt is megtudhatja AzÜzlet hagyományos Cégautó és flotttakonferenciáján.

2023 május 30. Airport Hotel Budapest **** superior

További információ és jelentkezés »»

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.