Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fitch: deficitbe fordíthatja az olajpiacot a váratlan termeléscsökkentés
No menu items!

Fitch: deficitbe fordíthatja az olajpiacot a váratlan termeléscsökkentés

Illusztráció: Bigstock

Ellátási deficitbe fordíthatja a nyersolajpiacot a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők OPEC+ csoportjának váratlan kínálatszűkítő döntése – áll a Fitch Ratings friss szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő felidézi, hogy az OPEC+ hétvégi döntése alapján májustól 2023 végéig csaknem 1,2 millió hordóval csökken a csoport napi kitermelése.

A döntés meglepte a piacot, és ennek hatására a Brent globális alaptípus hordója 85 dollár környékére drágult.

Március második felében a Brent árfolyama még 80 dollár alatti szinteken járt az orosz olajexportot érintő szankciók ellenére is, mivel Oroszország a nyersolaj- és olajtermék-export jelentős részét Európából más térségekbe, főleg Ázsiába irányította át, a büntetőintézkedések így nem távolítottak el jelentősebb mennyiségű olajat a piacról – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint az idei első negyedévben a piac mérsékelt többletben járt, miután az iparilag fejlett gazdaságok OECD-csoportjának kereskedelmi olajkészletei januárban 32 millió tonnával, februárban további 10 millió tonnával emelkedtek.

A Fitch Ratings elemzői szerint ugyanakkor az OPEC+ termeléscsökkentési döntése növeli annak a valószínűségét, hogy a piac az idei év második felében deficitessé válik, mivel amerikai iparági előrejelzések a globális napi kereslet kétmillió hordós növekedésével számolnak.

Ennek a növekedésnek hozzávetőleg a felét a prognózisok szerint a koronavírus-sokk után újranyíló kínai gazdaság adja – áll a hitelminősítő szektorelemzésében.

A Fitch szakértői szerint a kereslet emelkedését csak részben fedezi majd a magasabb észak- és dél-amerikai kitermelés, amely napi 1,7 millió hordó pluszmennyiséget adhat hozzá a globális kínálathoz.

A közel-keleti olajtermelő országokban a kihasználatlan napi kitermelési többletkapacitás az idei első negyedévben napi 3,25 millió hordó volt, az OPEC+ kínálatszűkítő döntése nyomán azonban megközelítheti a 4,5 millió hordót – áll a Fitch Ratings helyzetértékelésében.

A hitelminősítő mindezt egybevetve azzal számol, hogy a Brent hordójának átlagára 85 dollár lesz az idei év egészében, utána csökkenésnek indul, bár a cég szerint az OPEC+ termelésszűkítő döntése rövid távon növeli az árfolyam-előrejelzésekre ható, felfelé mutató kockázatokat.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

MNB: továbbra is stabil a magyar bankrendszer

Az elvégzett stressztesztek alapján a hazai hitelintézeti szektor súlyos, nagyon kis valószínűséggel bekövetkező sokk esetén is teljesítené a likviditásra és a tőkemegfelelésre vonatkozó szabályozói előírások.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól.

Zöld technológiákat szállítana Bécs Kínának

Az együttműködés célja, hogy Bécs megmutassa Sencsennek, miként támogatják a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a klímasemlegességet célzó projekteket, az osztrák főváros cégei pedig részesülhessenek a kínai régió növekedéséből és innovációs potenciáljából.

Szolgáltatási szerződést kötött az Eco-First és a Mol

Az új szerződés egy új technológiai lehetőséget teremt a Mol magyarországi gázmezőiben jelenlévő magas inerttartalmú gázok energetikai hasznosításának területén.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...