Kezdőlap Pénzvilág Fizetési mérleg - 541 millió euró többlet
No menu items!

Fizetési mérleg – 541 millió euró többlet

A folyó fizetési mérleg 540,8 millió euró többlettel zárta az első negyedévet, ami 340,6 millióval több az egy évvel korábbinál, és 356,3 millió euróval haladja meg a tavalyi negyedik negyedévit. A szezonális hatásoktól megtisztítva 555,4 millió euró volt az aktívum  – közölte előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

A tőkemérleg egyenlege 507,8 millió eurót tett ki, amihez a Európai Uniótól érkezett tőkeátutalások 475,5 millió euróval járultak hozzá.  A tőkemérleg szezonálisan kiigazított többlete 645,8 millió eurót tett ki.

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számított nettó finanszírozási képesség a külfölddel szemben 1,049 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 767,6 millió euróról, és 81,1 millió euróval meghaladta a tavalyi negyedik negyedévit is.

Az ország nemzetközi pénzügyi pozíciójának jellemzésére használt finanszírozási képesség a szezonális hatások kiszűrésével 1,145 milliárd eurót tett ki, ami a negyedéves GDP 3,2 százalékának felel meg.

Az áruk és szolgáltatások exporttöbblete 1,854 milliárd eurót tett ki az első negyedévben, 748 millió euróval többet az egy évvel korábbinál, és 922 millió euróval nőtt az előző negyedévihez viszonyítva. Az áruforgalmi egyenleg 1,214 milliárd euró aktívummal zárt az egy évvel korábbi 241 millió euró deficittel szemben, és 906 millió euróval meghaladta a tavaly negyedik negyedévi 308 millió eurót. A szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának 640 millió eurós aktívuma 707 millió euróval kevesebb a tavalyi első negyedévinél és gyakorlatilag stagnált a 2020 negyedik negyedévi 624 millió euróhoz képest.

A jövedelem ágon kiáramló források 982 millió euró első negyedévi összege 455 millió euróval több az egy évvel korábbinál és 345 millió euróval az előző negyedévinél. Az éves növekedésből 305 millió eurót a hazautalt munkajövedelmek nettó csökkenése okozott, ami az előző negyedévitől is 150 millió euróval maradt el, 218 millió euróra csökkent.

A közvetlen tőkebefektetések után hazautalt profit 1,287 milliárd euró nettó kivonása 134 millió euróval több az egy évvel korábbinál és 108 millió euróval haladta meg az előző negyedévit. Ebből 515 millió eurót újra befektetett jövedelem formájában visszaforgattak Magyarországra a külföldi befektetők, ami 677 millió euróval kevesebb az előző negyedévinél. Részvényekből és egyéb részesedésekből 4,615 milliárd eurónyit adtak el a külföldi befektetők, miközben 4,929 milliárd euró adósságtípusú befektetést eszközöltek.

Együttesen 314 millió euróval növelték magyarországi követeléseiket Magyarországon a külföldiek, míg a külföldön eszközölt magyar befektetések 689 millió eurót tettek ki az első negyedévben.

Ezen belül 743 millió euróval növelték tulajdonosi részesedésüket 468 millió euró friss tőkével és 275 millió euró visszaforgatott profitból. Az adósságtípusú befektetéseiket 54 millió euróval csökkentették.

A nemzetgazdaság nettó adósságállománya március végén 11,7 milliárd euró volt, az utóbbi négy negyedév összesített GDP-jének 8,6 százalékával egyenlő összeg – közölte az MNB.

Március végén a jegybanki tartalékok értéke 32,006 milliárd euró volt. Az első negyedévben 1,672 milliárd euróval csökkent a devizatartalékok értéke, a következő két hónapban pedig további 1,483 milliárd euróval 30,523 milliárd euróra apadt május végére.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók kedden. A erős vállalati beszámolók és a globális vállalati felvásárlási megállapodások erősítették a kockázatosabb eszközök iránti keresletet, bár a hangulatot némileg rontották a koronavírus delta mutációjának gyors terjedése miatti aggodalmak.

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Spanyolországi barlangjelek. Megdőlt egy tévhit a neandervölgyiekről

Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált több mint 60 ezer éves motívumokat - állapították meg kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

EU – Tizenhárom hónapja emelkednek a termelői árak

Júniusban sorozatban a tizenharmadik hónapban emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva az Európai Unióban. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek - jelentette az Eurostat.

Hírek

Magyarország tortája 2021 – íme a győztesek

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották.

Ismét Vuhanban a koronavírus – a teljes lakosságot tesztelik

A koronavírus-járvány legelső gócaként ismert közép-kínai Vuhanban is ismét megjelent a vírus, ezért a helyi hatóságok kedden elrendelték a teljes lakosság tesztelését - írta internetes kiadásában a Global Times című kínai lap.

Nem sikerült leadni a karanténkilókból – sok étel mehet a kukába is

Sok családban még mindig feleslegesen nagy az élelmiszertartalék: a háztartások 20 százaléka arra számít, hogy nem tudják a lejárati időn belül elfogyasztani a felhalmozott ételmennyiséget. Eközben a lakosság testtömege átlagosan 30 dekagrammal gyarapodott tavaly tavasz óta - közölte a Nébih.

Apollo 11 – Máig a Hold körül keringhet Armstrongék felszállóegysége

Még mindig a Hold körül keringhet az Apollo 11 holdkompjának felszállóegysége James Meador, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatója szerint.

Metrófelújítás – halálos baleset. Két kocsi is elszabadult

Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt pénteken.

Kína – milliók karanténban. Gyorsan terjed a delta variáns

Kínában ismét több millió ember került zárlat alá az új koronavírusos esetek számának növekedése miatt. A hatóságok hétfőn 55 új fertőzöttet jelentettek.

Gyilkos hőség – gondatlan szülők

Boszniában zárt autóban maradt kislány halt meg, Horvátországban előállítottak egy német párt gyermekeik veszélyeztetése miatt. Gyilkos hőség, gondatlan szülők.

Szerdától tovább drágul a benzin

Szerdán bruttó 2 forinttal drágul a 95-ös benzin literje, a gázolaj átlagára viszont változatlan marad.

Gazdaság

Matolcsy György: a forint jobban teljesített az eurónál

A forint tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján.

MNB bírság: 19,2 milliós bírság az Erste Alapkezelő Zrt.-re

Az MNB 19,2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Alapkezelő Zrt.-re az ingatlanalapokat érintő jogsértő eljárása miatt - közölte a jegybank.

Elemzés: júliusban a BÉT kiegyensúlyozott formát mutatott

Júliusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacának összforgalma 152 milliárd forint volt, ami egy kereskedési napra vetítve 6,9 milliárd forintot jelent.

Matolcsy: forintmérleg. Csak a biztonságos euróbevezetés elfogadható

Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom