Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Fukusima miatt Kína leállítja a japán élelmiszerimportot
No menu items!

Fukusima miatt Kína leállítja a japán élelmiszerimportot

A NAÜ szakértői a sérült blokknál 2013-ban, nem sokkal a baleset után. Kép forrása: Wikipedia

A több mint 10 éve megrongálódott fukusimai atomerőmű szennyvize körüli vita most gazdasági következményekkel jár, Kína ugyanis betiltja a Japánból származó élelmiszereket. Ám egyelőre nem világos, hogy sugárzástól való félelemről vagy egy mélyebb politikai konfliktusról van-e szó.

Kína azért rendelte el a tíz japán prefektúrából származó élelmiszer behozatali tilalmát, mert Japán biztonsági okokból a fukusimai hűtővizet a tengerbe akarja engedni. Ezt a kínai vámhatóság jelentette be – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A hatóság továbbá kifejtette, hogy a Japánból importált élelmiszerek biztonságának biztosítása érdekében folyamatosan erősítik a radioaktív anyagok kimutatására tett erőfeszítéseket. A tilalmat ennek megfelelően a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői jelentésére adott reakciónak tekintik, amely a fukusimai atomerőmű romjainak radioaktívan szennyezett hűtővizének ártalmatlanításáról szól, miszerint azt szűrés után a tengerbe kell engedni.

Mint a Global Times című állami tulajdonú kínai lap beszámolt róla, a kínai szakértő, Liu Szenlin, aki tagja volt a NAÜ által kijelölt szakértői csoportnak, csalódott az “elhamarkodott” jelentés miatt. Liu szerint a szakértők hozzájárulása korlátozott volt, és csak referenciaként szolgált.

Kína – a Japánból származó tenger gyümölcseinek legnagyobb vásárlója – szigorúan át fogja vizsgálni a Japán más részeiből származó élelmiszerekre, különösen a vízi termékekre vonatkozó dokumentumokat is – közölte a vámhatóság.

Kína hetek óta nyilvánosan ellenezte Japán azon tervét, hogy a megrongálódott fukusimai atomerőműből származó szűrt radioaktív hűtővizet a tengerbe öntsék.

Dél-Korea elvben egyetért

A dél-koreai kormány közölte, hogy tiszteletben tartja a NAÜ felülvizsgálatát Japán azon tervével kapcsolatban, hogy a szökőár sújtotta atomerőműből származó tisztított radioaktív vizet a tengerbe engedjék, mondván, hogy az megfelel a nemzetközi előírásoknak.

A Japán által benyújtott szennyezett vízkezelési terv felülvizsgálata alapján megerősítettük, hogy a radioaktív anyagok koncentrációja megfelel a tengerbe való kibocsátásra vonatkozó előírásoknak” – mondta Bang Mun-kjü, a Kormányzati Politikai Koordinációs Hivatal minisztere.

Dél-Korea maga is ellenőrizte Japán tervét, amely szerint több mint egymillió tonna kezelt vizet akar a tengerbe engedni. Bang elmondta, hogy Dél-Korea értékelése a terv végrehajtásától függ, és hogy további felülvizsgálatokat fog végezni, ha bármilyen változás történik.

A NAÜ által 2021-ben kinevezett szakértői csoport a héten adta át jelentését, amelyben értékelte a radioaktívan szennyezett hűtővíz japán kezelését. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a víz tervezett kibocsátásának “elhanyagolható” hatása lenne a környezetre, például a tengervízre, a halakra és az üledékekre.

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában Rafael Grossi, a NAÜ vezetője megerősítette, hogy egy-két szakértő aggodalmát fejezte ki a kezelt radioaktív hűtővíz kibocsátásával kapcsolatban. “Hallottam, hogy ezt mondták. De ismétlem, amit kiadtunk, az tudományosan megalapozott” – mondta Grossi, hozzátéve, hogy egyik szakértő sem fejezte ki neki közvetlenül az aggodalmát.

Nehéz terepen a NAÜ

Grossi szerint a NAÜ jelentése nem jelenti a terv jóváhagyását. Elmondta, hogy Tokiónak kell meghoznia a végső döntést a víz leeresztéséről, amely a tervek szerint idén nyár végén kezdődik. “Nem támogatjuk a tervet, és nem is javasoljuk annak végrehajtását. Azt mondjuk, hogy ez a terv összhangban van a normákkal” – mondta a NAÜ vezetője, hangsúlyozva: “Nem állunk egyik oldalon sem. Nem állok Japán oldalán, nem állok Kína oldalán, nem állok Dél-Korea oldalán. A normák mindenkire egyformán vonatkoznak“.

Peking korábban élesen bírálta a NAÜ jelentését, mondván, hogy a szabályozó hatóságnak nem kellene jóváhagynia egy olyan tervet, amely kockázatot jelent a tengeri élővilágra és az emberi egészségre.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.