Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hangulatindex - javulás az EU-ban és az eurózónában
No menu items!

Hangulatindex – javulás az EU-ban és az eurózónában

A gazdasági hangulatindex januárban öthavi csúcsra emelkedett az euróövezetben és héthavi csúcsra az Európai Unióban – jelentette az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (EcFin).

Az euróövezet tagállamainak gazdasági hangulatindexe (ESI) januárban 102,8 pontra, öt havi csúcsra emelkedett a decemberi 101,3 pontról. A piac kisebb javulást, 101,8 pontot várt januárra.

A mutató elemei közül a feldolgozóiparban emelkedett a legnagyobb mértékben a hangulatindex, a várt mínusz 8,7 helyett mínusz 7,3 pontra a decemberi mínusz 9,3 pontról.

A fogyasztói hangulat mínusz 8,1 ponton nem változott, a kiskereskedelmi hangulat 0,7 pontról mínusz 0,1 pontra romlott, az építőipari hangulat 5,7 pontról 6,9 pontra emelkedett. A szolgáltatóipari mutató 11,3 pontról 11,0 pontra csökkent a várt 11,2 pont helyett.

Az Európai Unió 28 tagállamában 101,3 pontra, a tavaly júliusi 101,7 pont óta a legmagasabbra emelkedett januárban a gazdasági hangulatindex (ESI) a decemberi 99,4 pontról.

A feldolgozóipari hangulatindex mínusz 10,5 pontról mínusz 8,7 pontra javult, a szolgáltatóipari 5,5 pontról 7,6 pontra emelkedett. A fogyasztói hangulat nem változott, mínusz 7,0 ponton stagnált, a kiskereskedelmi mutató mínusz 1,8 pontról mínusz 3,6 pontra romlott, az építőipari hangulatindex javult, 5,5 pontra emelkedett 3,9 pontról.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nem taposni, hanem visszavinni!

A kisebb üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával tudják megoldani.

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban.

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg.

Ezeket a szakmákat nem váltja ki a mesterséges intelligencia

Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy számviteli, könyvelési területen a diákok kenterbe verték a ChatGPT-t.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.