Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hiába az ukrán feketelista, az oroszok vígan nyalhatják a Magnumot
No menu items!

Hiába az ukrán feketelista, az oroszok vígan nyalhatják a Magnumot

Illusztráció: Bigstock

A Magnumot is gyártó Unilever továbbra is sok pénzt keres Oroszországban. Ukrajna ezért felvette a “nemzetközi háborús szponzorok” listájára, és azt követeli, hogy vonuljon ki az országból. A cégnek azonban esze ágában sincs távozni az orosz piacról.

Az Oroszországban továbbra is tevékenykedő nyugati cégeket gyakran pellengérre állítják, hogy nem vonultak még ki a a háborús agresszor piacáról. Így járt most az Unilever is: Ukrajna felvette a brit fogyasztási cikkeket gyártó vállalatot a “nemzetközi háborús szponzorok” listájára, és ezt az Oroszországban folytatott tevékenységével indokolta – számolt be a Spiegel.

Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség döntését a vállalat Orosz Föderációban való jelenlétével és az orosz államnak történő “magas adófizetéseivel” indokolta. Az Unilever ezáltal támogatja “az agresszor gazdaságát” és az “Ukrajna elleni orosz háború folytatását“. Az Unilever jól ismert márkái közé tartozik a Dove kozmetikum és a Magnum jégkrém is.

A B4Ukraine civil szervezet értékelése szerint az Unilever az egyik legnagyobb külföldi adófizető Oroszországban. Ami számos német és amerikai vállalatra is igaz. A kritikusok szerint mindannyian biztosítják, hogy Moszkva finanszírozni tudja az Ukrajna elleni háborúját.

Az Unilever viszont megvédte oroszországi üzletágát. Továbbra is kiáll egy februárban kiadott nyilatkozat mellett, amelyben a vállalat elítélte a háborút, mint az orosz állam “brutális” és “értelmetlen” cselekedetét. Közölte, hogy leállította az importot és az exportot, de “orosz gyártmányú élelmiszereket és higiéniai termékeket szállít az országban élő embereknek“.

Az Unilever 2022-ben nettó nyereségének két százalékát termelte oroszországi tevékenységéből a cég adatai szerint. A számok szerint a vállalat mintegy 303 millió eurónak megfelelő összeget fizetett adóként az országban.

Az Oroszországból való kilépés nem lenne egyszerű, érvelt az Unilever a BBC szerint. Az üzletet kisajátíthatná vagy átvehetné az orosz állam. Nincs mód az üzlet olyan módon történő eladására, amely “nem kedvez az orosz államnak és nem védi az alkalmazottainkat“. Ezért az üzlet folytatása “szigorú feltételek mellett” a legjobb megoldás.

A nyugati vállalatoknak néha valóban nehézséget okozhat, hogy egyáltalán kivonuljanak Oroszországból. A Kreml gyakran titkosszolgálati módszerekkel próbál nyomást gyakorolni a vállalatokra, hogy megtartsák befektetéseiket az országban. Nemrégiben olyan terveket is bejelentettek, hogy a “rosszalkodó” nyugati cégeket Oroszországban elkobozzák, és a vagyontárgyakat leütési áron továbbértékesítik.

Londonban hétfőn ukrán és brit aktivisták tüntettek az Unilever székháza előtt. A beszámoló szerint ott egy plakáton a Dove reklámja volt látható, amelyen modellek helyett sebesült ukrán katonák szerepeltek.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.

Mennyi? Annyi: a bruttó átlagkereset 655 600 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 391 800, a kedvezményeket figyelembe véve 405 600 forintot ért el.