Kezdőlap Mozaik Így sportol ma Magyarország
No menu items!

Így sportol ma Magyarország

Az Intersport felmérése szerint honfitársaink 61,6%-a tekinti élete fontos részének az aktív sportot, és 14,8%-a mondja azt, hogy az aktív sport meghatározó és nélkülözhetetlen az életében. A megkérdezettek fele kizárólag vagy többségében egyedül sportol. A legtöbben bicikliznek, sokan túráznak és kocognak.

Horváth Csobán az Intersport Magyarország ügyvezetője, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója Tassy Márk és Jens Kramny az Intersport Austria ügyvezető igazgatója társaságában a tájékoztatón

Mindez Magyarország és a régió sportolási szokásait feltérképező felmérés eredményeit bemutató tájékoztató alkalmával hangzott el.  Az “Így sportol Magyarország” című, az Intersport megbízásából készített tanulmány ismertetése mellett bejelentették az Intersport és a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködését.

Horváth Csobán az Intersport Magyarország ügyvezetője AzÜzlet.hu-nak arról is nyilatkozott, hogy a legalkalmasabb sportcipő kiválasztásában segítő ingyenes vizsgálaton, a lábanalízisen  jócskán túlmutató akciókat is terveznek. A boltjaiban már alkalmazott vizsgálati eszközök eddig az egyéni adottságoknak, a láb állásának, a terhelés mértékének megfelelő kialakítású cipő kiválasztását segítették. Most annak a lehetőségét is  keresik, hogy alkalmanként ortopéd szakorvosi vizsgálattal erősítsék a személyre szabott testmozgást, illetve az egyéni eszközök kiválasztását.

Horváth Csobán, az Intersport Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: Az Intersport  felmérése szerint a magyarok többsége pozitívan viszonyul a sporthoz.

Honfitársaink 61,6%-a tekinti élete fontos részének az aktív sportot, és 14,8%-a mondja azt, hogy az aktív sport meghatározó és nélkülözhetetlen az életében.

A megkérdezettek 63,5%-a hetente legalább egyszer sportol, ezen belül 13,1%-a heti egyszer, 36,1%-a hetente többször, és 14,3%-a majdnem mindennap valamilyen sporttevékenységet végez.

Az érem másik oldala, hogy a válaszadók 14,6%-a havi egy alkalomnál is kevesebbszer, 6,8%-a pedig soha nem is sportol. Megkérdezett honfitársaink 10,9%-a mint szükséges rosszra tekint a sportra, miközben 12,7%-uk nyilatkozott úgy, hogy az aktív sportnak nincs helye az életében. Az életkort tekintve a 14 és 19 év közöttiek korcsoportja a legaktívabb a sport szempontjából (71,6%). Őket követik a 40 és 49 év közöttiek (69,7%), valamint a 20 és 29 év közöttiek (67,1%) – fejtette ki.

A magyar válaszadók átlagosan hetente 4 órát sportolnak. 6,2%-uk hetente 1 órát, 21,1%-uk hetente 1-3, 16,0%-uk pedig hetente 3 és 6 óra közötti időt fordít a sportra. A sportosan aktívak több mint fele (56,3%) ráadásul hetente több mint 6 órát fordít sporttevékenységre.

Fontos a motiváció

A havi egy alkalomnál ritkábban vagy soha nem sportolók többsége, 73,6%-a a motiváció vagy az önfegyelem hiányával indokolta azt, hogy miért hanyagolja vagy mellőzi az aktív sportolást. 63,4%-uk említette a szükséges idő és a mozgástér – vagyis a közelben fellelhető, sportolásra alkalmas terület – hiányát, míg 60,6%-uk válaszolta azt, hogy nincs senki, aki közösen sportolna velük.

A válaszadók 58,3%-a pedig egyszerűen nem tartja alkalmasnak magát arra, hogy rendszeresen sportoljon. A megkérdezett „nem sportolók”, különösen a fiatalabbak 45,8%-a válaszolta azt, hogy gyakrabban sportolna, ha több ideje és/vagy a környéken sportolásra alkalmas terület lenne.

 Szabadban a legjobb

A sportolás elsődlegesen a szabadban zajlik – derül ki az Intersport felméréséből –, az aktívan sportolók 69,3%-a a szabadban végzi a testmozgást. Ugyanakkor a válaszadók 34,8%-a sportol fedett helyen: ez az arány magasabb a férfiaknál (42,2%), mint a nőknél (27,9%).

A legjellemzőbb tendencia az egyedül végzett testmozgás. A megkérdezettek 50,0%-a kizárólag vagy többségében egyedül sportol: 13,4%-uk kizárólag egyedül, 36,6%-uk többségében egyedül. A megkérdezettek 32,6%-a adta válaszul, hogy egyenlő arányban sportol egyedül és másokkal közösen.

A sportoláshoz legkedveltebb az esti időszak: a legtöbben 17 és 21 óra között végzik a testmozgást. Sportosan aktív honfitársaink több mint fele ebben az időszakban sportol, legalább alkalmanként (59,1%). A megkérdezettek mintegy egynegyede használja ki a 14 és 17 óra közötti délutáni időszakot sportolásra (28,3%), míg 20,1%-uk válaszolta azt, hogy korán reggel 5 és 9 óra között sportol – ez inkább az idősebbekre jellemző, mint a fiatalabbakra.

A TOP sportágak

Honfitársaink körében a legnépszerűbb sportág a kerékpározás/mountain bike-ozás, amit a válaszadók 43,9%-a legalább esetenként gyakorol. Ezt követi a túrázás (41,6%) és a kocogás/futás (33,3%). A negyedik legnépszerűbb sport az úszás, amit a sportosan aktív magyarok 29,5%-a legalább esetenként gyakorol. Az ötödik legnépszerűbb sportaktivitás a futball és nagy lemaradással a bodybuilding.

Az egyes sportágak között ugyanakkor jelentős különbségek mutatkoznak aszerint, hogy a válaszadók férfiak vagy nők. Utóbbiak körében egyértelműen a túrázás, a tánc, a jóga/pilates, valamint az aerobic/gimnasztika a legkedveltebbek. Ugyanakkor határozottan több férfi jár body buildingre/erősítésre, illetve futballozni.

Érdekesség: arra a kérdésre, hogy milyen új sportágat tanulnának meg, vagy űznének legszívesebben, a válaszadók körében első helyen a lovaglás áll: 14,3%-uk álmodik arról, hogy a jövőben lovagolni fog. Ezt követi a jóga/pilates páros, amit 12,3%-uk próbálna ki, valamint az úszás, amit 12,2%-uk.

Jó hír, hogy a válaszadók a gyermekek szempontjából nagyon fontosnak tartják a sportot:
Szinte a teljes népesség a gyerekek sportolását fontosnak tartja.Sielő gyerekek azuzlet.hu

– 97,3%-uk fontosnak tartja, hogy a gyerekek megtanuljanak kerékpározni,

– 94,3%-uk fontosnak tartja, hogy a gyerekek sokkal többet sportoljanak,

– 90,2%-uk motiválja, illetve motiválná gyermekeit sportra.

A válaszokból az is kiderül, hogy a sport terén aktív válaszadók 85,4%-a igyekszik egészségesen táplálkozni, 83,1%-uk pedig szívesen sportolna többet, mint amennyit jelenleg.

Az egészségükért sportolnak a legtöbben

A legfőbb ösztönző: egészségünk megtartása-elősegítése. A sportot űzők 92,8%-a nagyon vagy

inkább fontosnak tartja az egészség témáját a mozgás kapcsán, mondván: számukra a sport értelme az egészségük megtartása és ennek elősegítése.

A jó testi közérzet elősegítését 91,3%-uk nevezte meg. További indokok: a mozgás öröme (85,0%), a stressz levezetése, illetve a lazítás (82,4%), valamint a sportolás utáni jó közérzet (82,4%), illetve a sportolás alatti jó érzés (80,6%). A súlycsökkentés miatt 57,6% választja a sportaktivitást.

Mennyit költünk a sportra?

A sportosan aktív magyarok átlagban 3949 Ft-ot adnak ki havonta sporttevékenységekre, valamint 4867 Ft-ot sportfelszerelésre. A sporthoz köthető táplálkozásra átlagban 5402 Ft-ot fordítanak. Gyermekeik sportolására a válaszadók átlagban havonta 6080 Ft-ot költenek, további havi 6303 Ft-ot a gyermekek sportfelszerelésére. A gyermekek sporthoz köthető táplálkozására átlagban 3789 Ft-ot fordítanak.

Bizalom és szimpátia

A válaszadók 82%-a találja az Intersportot megbízhatónak, 77%-a találja az IIntersport-ot szimpatikusnak és 73%-a ismeri az Intersportot.

Intersport és a Magyar Természetjáró Szövetség

Az eseményen Horváth Csobán ügyvezető igazgató és Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) ügyvezető igazgatója beszélt az Intersportés a több mint 140 éves MTSZ közötti együttműködésnek a legújabb fejezetéről.

A 2018-ban indult együttműködés keretében az Intersport hazánk legnépszerűbb teljesítménytúrája, a Gerecse, valamint a Természetjáró Fesztivál kiemelt támogatójaként állt a hazai természetjárás ügye mellé. Az együttműködés keretében jövőre az Intersport– az MTSZ tudásbázisára és túravezetőire építve – tavasszal és ősszel túranapokat hirdet olyan vezetett élménytúrákkal, amelyekkel korosztálytól függetlenül, de főként a fiatalokra és a családokra fókuszálva, szeretné felkelteni az érdeklődést a túrázás iránt.

Tassy Márk AzÜzlet.hunak bemutatta azt az applikációt is, amelyen a turistautak követhetők, letöltés után akár internetkapcsolat nélkül is AiOS és Android  operációs eszközökön.

A legtöbben a szabadban sporrtolnak, túráznak.Bicikli, túra, kocogás és a többiek. Így sportol ma Magyarország Kép: azuzlet.hu / forrás: intersport

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Virág Barnabás: Az infláció tartós emelkedése jelentős kockázat

Az infláció megugrása tapasztalható a világban, mégis hiba alulbecsülni az infláció tartós megemelkedésének kockázatát - hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Új ügyvezető igazgató a Ganz élén

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. Jan Prinst nevezte ki a cég ügyvezető igazgatójává.

A magyarok kétötöde nyaralt – ősszel is kitart az utazási kedv

A nyári főszezon után sem csökkent a magyarok utazási kedve: a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban - derül ki a Reacty Digital Kft. reprezentatív kutatásából.

Hitelkártya és folyószámlahitel – Módosítás. A moratórium a kamatszintre is kihat

A moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál - mondta el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Hírek

Pardubicei lelet. Csehország a sörfőzés európai őshazája?

A mai Csehország területén főzhettek legrégebben sört gyógynövényekből. Ennek bizonyítékát találták meg régészek abban a bronzedényben, amelyet 2017-ben fedeztek fel a kelet-csehországi Pardubice mellett.

Áfacsalás. Három év börtönt kapott Nagyszokoly polgármestere

Költségvetési csalás miatt három év börtönre ítélte a Pécsi Ítélőtábla a Tolna megyei Nagyszokoly független polgármesterét.

Mexikó. Lottón sorsolták ki a Köpcösként ismert drogbáró házát

A mexikói állami lottótársaság kisorsolta a hírhedt mexikói drogbáró, a Köpcös néven ismert Joaquín Guzmán egyik házát.

Szathmáry Eörs az UNESCO alapkutatási tudományos tanács tagja lett

Az UNESCO alapkutatási programját irányító tudományos tanács tagjai közé választották Szathmáry Eörs evolúcióbiológust, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatóprofesszorát.

Letöltendő börtönt kapott Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte első fokon a Budaörsi Járásbíróság Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Péntektől tovább drágul a benzin

Péntektől tovább drágul a benzin a hazai kutakon. Az emelés mértéke bruttó 2 forint lesz. A gázolaj átlagára most nem változik.

A mentősök kapták a legtöbb egy százalékot

Az adójukból felajánlható egy százalékot idén is az Országos Mentőszolgálat Alapítványának adták a legtöbben - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataiból.

Eladó Rambo késkészlete – Stallone ereklyék kalapács alatt

Sylvester Stallone hollywoodi karrierjének mintegy 500 filmes ereklyéjét árverezik...

Gazdaság

Hitelkártya és folyószámlahitel – Módosítás. A moratórium a kamatszintre is kihat

A moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál - mondta el a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Moratórium után. A bankoknál vizsgálódik az MNB

A jegybank tizenhat pénzügyi intézménynél vizsgálja, hogy azok hogyan módosítják a törlesztési moratórium lejárta után az érintett hitelszerződések futamidejét.

Törlesztési moratórium – novembertől csak a rászorulóknak

A törlesztési moratórium novembertől jövő év június 30-ig már csak a rászorulóknak lesz igénybe vehető - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

MNB: a vállalati és a lakossági hitelállomány is nőtt

A vállalatok banki hitelállománya 7 százalékkal, a lakossági hitelállomány pedig csaknem 16 százalékkal növekedett a második negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Erről a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságának főosztályvezetője beszélt.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom