Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság IMF: a világgazdaság harmada recesszióba süllyedhet
No menu items!

IMF: a világgazdaság harmada recesszióba süllyedhet

Krisztalina Georgieva. Fotó: imf.org

A világgazdaság kemény év elé néz, amely nehezebb lesz, mint a mögöttünk hagyott esztendő – figyelmeztetett Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

Arra számítunk, hogy a világgazdaság egyharmada recesszióban lesz” – mondta Georgieva a CBS Face the Nation című műsorában. “Hogy miért? Mert a három nagy gazdaság – az USA, az EU és Kína – egyszerre lassul” – fejtette ki a Bloomberg beszámolója szerint.

Az IMF már októberben figyelmeztetett, hogy a világgazdaság több mint egyharmada zsugorodik, és 25% az esélye annak, hogy a globális GDP 2023-ban 2%-nál kisebb mértékben nő, amit globális recessziónak definiál.

A három legnagyobb gazdaságot vizsgálva Georgieva vegyes képet festett arról, hogy képesek-e ellenállni a visszaesésnek.

Míg "az USA talán elkerüli a recessziót", addig az Európai Uniót "nagyon súlyosan érintette az ukrajnai háború - az EU fele recesszióban lesz jövőre" - mondta. Ugyanakkor Kína is "nehéz év elé néz".

Negatív tendenciák

A szombaton közzétett adatokból kiderült, hogy Kína zéró-Covid politikájának hirtelen visszafordítása 2020 februárja óta a leglassabb ütemre szorította a gazdasági aktivitást decemberben, mivel a vírus végigsöpört a nagyvárosokon, és arra késztette az embereket, hogy otthon maradjanak, a vállalkozásokat pedig bezárják.

A legnagyobb gazdaságok lassulása “globálisan is negatív tendenciákba csap át – ha a fejlődő gazdaságok feltörekvő piacait nézzük, ott még borúsabb a kép” – mondta Georgieva.

A hétfőn közzétett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek negatív értékeket mutattak Európa-szerte, Törökországban és Dél-Koreában. A kedden közzétett adatok Malajzia, Tajvan, Vietnam, az Egyesült Királyság, Kanada és az Egyesült Államok esetében hasonlóan borús adatokat mutatnak.

A világ legnagyobb gazdaságának kilátásai mégis enyhülést jelenthetnek.

Ha az USA munkaerőpiacának rugalmassága megmarad, az USA segíthet a világnak átvészelni egy nagyon nehéz évet” – mondta Georgieva.

Elektromos cégautó vásárlás, flottaüzemeltetés. Szakmai konferencia konzultációs lehetőséggel 2024 március 21.-én. A 30 milliárdos kerettel megnyíló, elektromos cégautó beszerzést támogató pályázattal kapcsolatos információk, tanulságok. A KKV-ék számára is egyre meghatározóbb, már hatályos ESG törvény cégautó üzemeltetésre vonatkozó kérdésköre, az elektrifikáció rövid és hosszútávú hatásainak bemutatása.
További információ: https://azuzletkonferenciakozpont.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Az év végén már alig drágult a kötelező

Mindössze 368 forinttal emelkedett a tavalyi IV. negyedévben egy átlagos személyautó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) állománydíja

Kincstár elnök: a fiatalok is látják már a hosszútávú, értékálló befektetések előnyeit 

A Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén, a fogadó és küldő oldalon évente hatvankétezer milliárd forint folyik át, amelybe az EU-tól kapott támogatások kifizetése is beletartozik

Szijjártó Péter: A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz

BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom

Hírek

Nemzeti ünnep miatt a tokiói börze zárva

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján,

Erősödés a vezető ázsiai piacokon, a Nikkei rekordszinten zárt

 Elemzők szerint a japán részvények drágulása mögött elsősorban a japán jegybank (BoJ) rendkívül laza monetáris politikája áll, ami lényegében negatív szinten tartja a diszkontrátát,

Őrült autóóriások Pesten: jön a Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party

A Hot Wheels Monster Trucks Live Glow Party megérkezik Budapestre is!

A magyar tőzsde követte az európai trendet

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 59,14 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 65 940,94 ponton zárt kedden.

Speciális étrenddel a klimax ellen

Habár nem teljesen szünteti meg a tüneteket és a kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázatát, az időben elkezdett életmódváltás késleltetheti a megjelenésüket, javítva a változókori nők életminőségét.

Devizapiac – Gyengült a forint reggel

A hétfő kora esti szintekhez képest gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon.

Alacsony forgalommal, új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,33 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 66 000,08 ponton, történelmi csúcson zárt hétfőn.

Erősödött a forint árfolyama reggelre

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Gazdaság

Futballstadionban értekeztek a pénzügyminiszterek

Az elmúlt 20 évben egyre inkább nyílik az az olló, ami az amerikai gazdaság, az ázsiai gazdaságok versenyképessége és Európa versenyképessége között van, ráadásul Európa rovására.

Rekorderedményt ért el tavaly az Accor szállodaipari csoport

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja rekordmagas, több mint 1 milliárd euró EBITDA-t (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt) ért el 2023-ban.

Startupvilág: felértékelődnek az unikornisok

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is.

Lassult az euróövezeti infláció

Az euróövezeti éves infláció 2,8 százalékra lassult januárban a decemberi 2,9 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként csütörtökön.