Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság IMF: minimálisan javultak a világgazdaság idei kilátásai
No menu items!

IMF: minimálisan javultak a világgazdaság idei kilátásai

Fotó: Bigstock

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint minimálisan javultak a globális gazdaság idei kilátásai a szervezet előző, áprilisi előrejelzése óta. Az IMF legfrissebb előrejelzése szerint idén a globális gazdaság 3 százalékkal nő az áprilisban várt 2,8 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedési adatot 3 százalékon tartotta a szervezet.

Az áprilisi 1,3 százalékos becsléséhez képest 1,5 százalékra javította a fejlett országok idei évi növekedésére vonatkozó várakozását a valutaalap, miközben a jövő évi adatot 1,4 százalékon tartotta. Az országcsoport hazai összterméke (GDP) 2,7 százalékkal nőtt tavaly.

Az euróövezetben a tavalyi 3,5 százalékos GDP-növekedés után idén 0,9 százalékos bővülést vár az IMF, 0,1 százalékponttal magasabbat az áprilisi prognózisban jelzettnél, 2024-ben pedig 1,5 százalékost 1,4 százalék helyett.

Az idei németországi növekedési prognózisát 0,2 százalékponttal, 0,3 százalék csökkenésre rontott az IMF, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal, 1,3 százalékra javította. A német GDP tavaly 1,8 százalékkal nőtt.

Az amerikai gazdaság idei kilátásaival kapcsolatban derűlátóbb az IMF áprilishoz képest: az idei GDP-növekedési előrejelzését 0,2 százalékponttal, 1,8 százalékra javította, viszont a jövő évit 0,1 százalékponttal, 1 százalékra rontotta. Az amerikai GDP tavaly 2,1 százalékkal nőtt.

A fejlődő országokban 4 százalékos növekedést vár az idén az IMF és 4,1 százalékost jövőre. Az idei prognózist 0,1 százalékponttal javították, a jövő évit 0,1 százalékponttal rontották a jelentés összeállítói. Az országcsoport GDP-je 4 százalékkal bővült tavaly.

Az IMF nem módosította Kína idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését áprilishoz képest, az ideit 5,2 százalékon, a jövő évit 4,5 százalékon tartotta. Kína gazdasága tavaly 3 százalékkal nőtt.

India idei gazdasági növekedése nagyobb lehet az áprilisban vártnál, a bővülés meghaladja majd a kínait. Az idei indiai GDP-növekedési kilátást 0,2 százalékponttal, 6,1 százalékra javította, a jövő évit 6,3 százalékon hagyta, miután a tavalyi növekedés 7,2 százalék volt.

Oroszország GDP-je idén 1,5 százalékkal nőhet az áprilisban várt 0,7 százalék helyett, jövőre pedig 1,3 százalék lehet a gazdasági növekedés, ami megegyezett az áprilisban becsülttel. Az orosz GDP tavaly 2,1 százalékkal csökkent.

A világkereskedelmi forgalom tavaly 5,2 százalékkal bővült, az idén az IMF prognózisa szerint 2 százalékkal, jövőre 3,7 százalékkal nő. Áprilisi becsléséhez képest az idei forgalom alakulásával kapcsolatos adatot 0,4 százalékponttal lefelé, a jövő évit 0,2 százalékponttal fölfelé korrigálták.

A Brent, a Dubai Fateh és az amerikai WTI nyersolaj árának átlaga 96,36 dollár volt tavaly. Az idén az áprilisban becsült 73,13 dollár helyett 76,43 dollár lehet, a jövő évit pedig 68,90 dollárról 71,68 dollárra módosította az IMF.

Az IMF a fejlett országokban 4,7 százalékos inflációt vár az idén ugyanúgy, mint áprilisban, ugyanakkor a jövő évi adatot 0,2 százalékponttal, 2,8 százalékra vitték feljebb. Az euróövezetben az idei várható inflációt az áprilisban becsült 5,3 százalékról 5,2 százalékra, a jövő évit 2,9 százalékról 2,8 százalékra változtatták. A fejlődő országokban az inflációt az idén 8,6 százalékról 8,3 százalékra, a jövő évit 6,5 százalékról 6,8 százalékra változtatta az IMF. Tavaly a fejlett országokban 7,3 százakkal, a fejlődő országokban 9,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Versenyképes vállalkozások segítik a fejlődő kistérségeket

A hazai mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expon kiállító vállalkozások, melyek megmutatják  a magyar vidék erejét és versenyképességét

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában.

Kovács Árpád: a globális blokkolópontok, a tömbösödés ártanak. Az ukrajnai béke üzletté formálódhatna.

Az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus, a közvetlen, szinte jóvátehetetlen károk mellett azért is komoly veszteséget jelent a világgazdaságnak, mert nyomukban megjelentek a világkereskedelmet veszélyeztető blokkolópontok, felerősödött a tömbösödés, ami egyfajta „vasfüggönyt” hozhat létre az európai kontinensen.

Akkumulátor-ökoszisztéma

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...