Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Ingatlanpiac: alig csörög a magánhirdetők telefonja
No menu items!

Ingatlanpiac: alig csörög a magánhirdetők telefonja

Jelentősen visszaesett a kereslet az ingatlanpiacon, ami a magánhirdetőknek egyre nagyobb fejfájást okoz, hiszen a folyamatosan emelkedő infláció hatására annál nagyobb veszteségük származik, minél hosszabb ideig húzódik az értékesítés.

Kecskeméti Zsolt, a GDN Ingatlanhálózat hálózatfejlesztési vezetője arról beszélt, ez havi szinten több százezer forintos értékvesztést is okozhat az érintetteknek. Mint mondta, kézenfekvő ebben a gazdasági helyzetben szakértői segítséget kérni, hiszen a megbízók így jóval gyorsabban juthatnak biztos vevőhöz.

A statisztikai mutatók is egyre világosabban jelzik, hogy megtorpant az ingatlanpiac. A háborús helyzet, a forint gyengülése, az infláció és az alapkamat emelkedése együttes hatásként eredményezte ezt az állapotot, amiben az is markánsan közrejátszik, hogy a közelmúltban sokan vásároltak lakásokat, így mind a befektetési, mind a használati célú vevők száma csökkent.

Kecskeméti Zsolt, a GDN Ingatlanhálózat hálózatfejlesztési vezetője szerint a körülmények miatt azt egyelőre nehéz is megjósolni, hogy mikorra várható a visszapattanás, a magánhirdetők viszont már a saját bőrükön érzik, hogy az ingatlanok értékesítési ideje jelentősen nőtt a visszaesés miatt. Ez a helyzet pedig mára számos eladónak okoz frusztrációt.

„Általánossá kezd válni, hogy a magánhirdetők telefonja alig-alig csörög, érzékelhetően lecsökkent ebben a szegmensben az érdeklődők száma. A gyakorlatban ez nem csak bosszúságot, hanem anyagi veszteséget is jelent az érintettek számára, hiszen a folyamatosan emelkedő infláció hatására a hirdetésfeladó annál többet bukik, minél hosszabb ideig elhúzódik az értékesítés. Az inflációból eredő értéktelenedés melletti ingatlanárak csökkenése halmozottan rosszul érintheti a magánhirdetőket!” – magyarázta.

A szakember ezt egy gyakorlati példával is alátámasztotta. Mint fogalmazott, egy 40 millió forintért kínált ingatlan esetében a szeptemberi 20 százalékos inflációs adatokkal számolva évi 8 millió forintos az értékvesztés. Havi bontásban ez kerekítve 670 ezer forint ablakon kidobott pénzt jelent, ha a tulajdonos nem hatékonyan kezeli, vagy nem megfelelően finanszírozza az adott hirdetést.

Így lehet negyedére csökkenteni az értékesítési időt

Kecskeméti Zsolt felhívta rá a figyelmet, hogy míg egy magánhirdetőnek akár fél-egy évbe is eltarthat, mire minden tekintetben megfelelő vevőt talál az ingatlanára, úgy a GDN Ingatlanhálózat közreműködésével az értékesítési idő jelentősen lerövidülhet.

A cég hálózatfejlesztési vezetője arról beszélt, ők a meglévő ügyféladatbázisból már szűrni tudnak a potenciális vásárlókra, akiket valós igények alapján találnak meg.

„Ha valaki magának próbál vásárlót szerezni, maximum drukkolni lehet neki, kapjon is hitelt valamelyik banktól, és az ingatlan is megfeleljen az érdeklődő preferenciáinak. Ez egy olyan komplex folyamat, amit átlagemberként rendkívül nehéz menedzselni. Érdemes tehát tapasztalattal rendelkező szakértőket bevonni, akiknek megvan a hátterük ehhez” – mutatott rá.

Mint mondta, amellett, hogy ez egy kényelmi szolgáltatás, a fent említett példából kiindulva az eladók az értékcsökkenésen sem veszítenek annyit, ha akár egy hónap után meg is történik az adás-vételi szerződés aláírása.

Kecskeméti Zsolt megjegyezte, az ingatlanhálózat előnye az is, hogy az adatbázisba gyűjtött ügyfeleket azonnal értesítik az általuk megadott paramétereknek megfelelő ingatlanok piacra kerüléséről, tehát a lehetséges vevők felkutatásával sem megy el idő. Az ajánlatot villámgyorsan tudják eljuttatni A-ból B-be az általuk felépített megbízható infrastruktúra segítségével, ergo mindkét fél jobban jár.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalati platformja

Újabb szereplővel bővült a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, bevezették a Multihome Nyrt. részvényeit.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium.

Hírek

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Gazdaság

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom