Kezdőlap Gazdaság Ismét Bódizs Kornélt választotta elnöknek a MAKISZ
No menu items!

Ismét Bódizs Kornélt választotta elnöknek a MAKISZ

Tisztújító ülést tartott a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ), ahol a jelenlegi elnököt, Bódizs Kornélt, az InHold Zrt. és a SIGMA FAKTORING Zrt. vezérigazgatóját kérték fel újra az elnöki teendők ellátására.

Bódizs Kornél álláspontja szerint a MAKISZ mára professzionális és befolyásos szervezetté vált: Professzionális, mert a Szövetség tagjai kizárólag olyan vállalkozások lehetnek, amelyeknek sikerült a behajtási piacon szabálykövető, etikus, méltányos, mégis sikeres üzleti modellt felépíteni és működtetni, megfelelnek az alapszabályban foglaltaknak, továbbá az etikai kitételeknek, így a MAKISZ-tagság egyfajta garanciát jelent: olyan közösséget, ahová jó tartozni.

Jól láttatja ezt a tényt az is, hogy a 2021-es évben a szervezethez három új pénzügyi vállalkozás csatlakozott, amelyeknek sikerült teljesíteniük a felvételi követelményeket.

Befolyásos, mert bizonyítja, hogy lehetséges a szereplők érdekképviseletét hatékonyan ellátni, a pénzügyi oktatásban magas színvonalon részt venni, a jogalkotóval konstruktívan
együttműködni, a tagoknak az állami adósmentő célokkal is összhangban tevékenykedni.

A MAKISZ a tavalyi évben több országos pénzügyi rendezvényen (Portfólió, Üzlet Konferencia Központ) képviselte a követeléskezelési szakmát, valamint tovább folytatta a Bankárképzővel közösen indított szakmai képzését, a Képesített követeléskezelő képzést.

A Szövetség tagjai munkacsoportokon keresztül egymás között is folyamatosan egyeztetnek az aktuálisan felmerülő jogi, pénzügyi, compliance jellegű feladatokról, jogszabályi megfelelésről vagy éppen jogértelmezésről.

A közös gondolkodás eredményeképpen véleményt és javaslatokat is megfogalmaznak a jogalkotó, vagy a felügyeleti hatóságok felé. Az egyik legfontosabb eredményüknek azonban azt tartják, hogy a tagok minden évben több ezer együttműködő ügyfelüknek biztosítják az adósságok okozta nehéz élethelyzetből történő kilábalás esélyét egyedi megoldásokkal.

Az elnök szerint a MAKISZ továbbra is teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy a további céljait is megvalósítsa. Az eddigi eredményeket megbecsülve és a hatékony munkát tovább folytatva a jövőben a legnagyobb kihívás egy átfogó, szektoriális jogszabály előkészítésének támogatása, amely figyelembe veszi a szakma sajátosságait.

Ez nagyobb fokú transzparenciát, világosabb szabályozottságot, és ezáltal nagyobb biztonságot nyújtana az adósoknak és a piaci szereplőknek egyaránt.

Ennek a jogszabálynak lenne a feladata, hogy megkülönböztesse és védelemben részesítse az együttműködő adósokat – szemben az együttműködést megtagadókkal –, működési és szakmai elvárásokat támasszon a követeléskezelőkkel szemben, azonban felhatalmazást is adjon a követeléskezelői szakma résztvevői számára az ügyfelekkel való hatékony és fenntarthatóbb kapcsolattartásra, így összességében mindenki számára átlátható, a mai társadalmi és fogyasztói elvárásoknak megfelelő jogi környezetet teremtsen.

A szervezetről bővebben: www.makisz.hu

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy fordulat: zöldre vált a Wizz Air

A Wizz Air támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével foglalkozó amerikai CleanJoule vállalat kutatásait, az Indigo Partners konzorcium - amelynek a Wizz Air mellett a szingapúri GenZero, az amerikai CleanHill Partners, valamint a Frontier Airlines és a mexikói Volaris légitársaság is tagja - 50 millió dollárt fektetett be a zöld start-up cégbe - közölte a légitársaság.

Májusban már csak 6,1 százalék volt az infláció Németországban

Májusban is folytatódott az infláció lassulása Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) friss adatai szerint.

A magyar mobilspecialista, aki már Ausztriáért is felel

Miután a magyar mobilpiac dobogójának második fokára lépett a Xiaomi, az itteni piac sikeres felépítése után, 2022 szeptemberétől a cég ausztriai leányvállaltának irányítását is megkapta Wagner Tibor. A magyar mobiltelefónia egyik legtapasztaltabb szakembere, aki immáron Xiaomi a magyar és osztrák piacáért is felelős, úgy látja: a hazai piacon további szintlépést eredményezhet, hogy a mobiltelefonok mellett okos eszközöket is forgalmazó márka hamarosan a hipermarketekben is megjelenhet. 

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Hírek

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Péntektől olcsóbb lesz a gázolaj

Pénteken 2 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné viszont a héten már nem változik.

Erősödött kedden a forint, nem is kevéssel

Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: 0,4 százalékkal az euró, 0,5 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.

Kézműves vásár Velencén – több mint húsz helyi kézművessel 

Helyi kézművesekkel összefogva VÉKA néven szervez kézműves vásárt a...

SZÉP-kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg.

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.