Kezdőlap Turizmus Itália: a háború nem állította meg a turizmust, de átrendeződött a piac
No menu items!

Itália: a háború nem állította meg a turizmust, de átrendeződött a piac

Fotók: Petrus Szabolcs/AzÜzlet.hu

A Covid hatása elmúlt, a háború és az energiaválság pedig alig hat ki az utazási kedvre – mondják Itáliában, ahol 2022-ben növekedési rekord volt.

Átrendeződött a nemzetközi piac

Itália idén is a világ legnépszerűbb desztinációi között volt 21 milliárd beutazással. Ez 23 százalékos növekedés 2020-hoz képest, de 52 százalékkal elmaradt az utolsó Covid előtti évtől, 2019-től. Ezzel 3,6 százalékról 4,2-re nőtt az olasz részesedés a globális turisztikai tortából. Itália a negyedik helyen áll az USA, Franciaország és Spanyolország mögött. Az USA részesedése 13-ról 11 százalékra csökkent, míg a spanyol 3,4-ről 5,6-ra nőtt. A korábbi negyedik, Németország részaránya 4,1-ről 3,6 százalékra zsugorodott. Uniós összehasonlításban is javult Itália pozíciója: az átlagos 28 százaléknál erőteljesebben, 38 százalékkal bővült az idegenforgalom. 2022-ben világviszonylatban is rekord, 172 százalék volt a turizmus növekedése, de még így is csak a 2019-es eredmény 57 százalékát érte el.

Itália jó pozíciója egyfelől magától értetődő: a világszerte legismertebb idegenforgalmi célokból tucatnyi fekszik az olasz félszigeten. Másfelől meglepő, mert az olaszoknak nincs tudatos, sok évre előre programozott, nagy költségvetésű marketingstratégiájuk, amivel a spanyolok és a franciák évtizedek óta dolgoznak, és amit újabban Albánia és Szaúd-Arábia is követ.

Róma, Chianti és a ’Cinque Terre’

Az olasz turisztikai szálláshelyen regisztrált vendégek száma 75 százalékkal bővült 2021-hez képest. Viszont a 2019-ben regisztrált 437 millióból 147 millió hiányzott 2022-ben, döntően külföldi vendégek. Az nem meglepő, hogy a legtöbben, 9 millióan Rómában voltak. De három ’brand’, amely ’Itália’ nevének hallatán az utazni vágyók világszerte beugrik, részben meglepő: a borról híres Chianti, az öt fantasztikus fekvésű halászfalu régiója, a ’Cinque Terre’ és Cilento, a tenger és a hegyek találkozásánál, egy dombtetőn magasló váregyüttes Dél-Itáliában.

A turizmus itáliai jelentőségét érzékelteti, hogy a GDP 7 százalékát adja és 1,7 millió embert, az aktív lakosság 7,1 százalékát foglalkoztatja. Mindkettő meghaladja az OECD-országok 4,4, illetve 6 százalékos átlagát.

Liguria az új sláger

2022 legnagyobb nyertes Itáliában Liguria volt, ahol a ’Cinque Terre’ található. 2022-ben 2,1 millió vendég érkezett a 1,5 millió lakosú az észak-nyugati-itáliai tartományba. Ez 293 százalékos növekedés 2021-hez képest. Igaz, azt az évet a Covid dominálta, a beutazáshoz teszt, illetve oltás kellett, volt, amikor három is. A vendégek idén a tavalyinál többet, átlagosan 2,8 éjszakát töltöttek a Ligur-tenger dominálta tartományban.

Habár az olasz konyha világszerte az egyik legismertebb és legnépszerűbb, Liguria kiemelkedik az olasz tartományok közül a vendégek arányával, akinél a gasztronómiai kínálat fontos szerepet játszik a célállomás kiválasztásában.

Genova és a tengeri körutak reneszánsza

Ligurián belül a ’Cinque Terre’ mellett Genova volt a legnépszerűbb célállomás, amit elsősorban a tengerjáró hajóknak köszönhet a tartományi főváros. A tengeri körutak piaca hasonló képet mutat, mint az egész turizmusé: hatalmas, több mint háromszoros növekedés 2021-hez képest, de az Itáliában 2022-ben regisztrált 8,8 millió utas jóval elmarad a 2019-es 12 milliótól. Igaz, kicsit megtévesztő a viszonyítás, mert az utolsó pandémia előtti év a legsikeresebb volt a szakma történetében. Genovában tavaly 2,5 millió utas szállt partra és 700 ezer autó gördült fel a kompokra, döntően Szardínia és Korzika felé tartó turisták.

Miamiban a tengeri körutakban érdekelt vállalatok legfontosabb konferenciáján biztosra vették a résztvevők, hogy 2023-ban sikerül túlszárnyalni a 2019-es rekordot. Bizakodásra ad okot olasz szempontból, hogy az Itáliából induló, vagy az olasz csizmát legalább érintő körutak száma (4.824) elérte az utolsó Covid előtti év szintjét, még, ha a hajók kihasználtsága alacsonyabb is volt, mint 2019-ben.

Válságok sorozata?

A töretlen szakmai bizakodást a 2023-as új rekordokban részben nem igazolják a számok. Rossz jel, hogy a 2022 első felében mért, közel ötszörös növekedés az év végére 80 százalékosra esett vissza. Ez arra utal, hogy a háború és az energiaválság mégiscsak mérsékli az utazási kedvet.

Petrus Szabolcs

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Indul az autómosás szezonja: Nanotechnológiával hódít az autómosás Ubere

Beköszöntött a jó idő, ezzel pedig indul az autómosás...

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az...

KF: új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten -...

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris...

Hírek

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Új elnöke lesz a Központi Statisztikai Hivatalnak

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal.

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Gazdaság

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának...

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.