Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Itt a Bloomberg negatív forgatókönyve 2023-ra. De azért lehet jobb is
No menu items!

Itt a Bloomberg negatív forgatókönyve 2023-ra. De azért lehet jobb is

Illusztráció: Bigstock

A világgazdaság számára 2022 szörnyű év volt. Oroszország ukrajnai inváziója, Kína Covid-zárlatai és ingatlanpiaci korrekciója, valamint a Federal Reserve szigorítása együttesen várhatóan 3,1 százalékra csökkentik a globális növekedést, ami messze elmarad az év eleji 4,7 százalékos várakozásoktól. Lehet, hogy 2023 rosszabb lesz? A Bloomberg közgazdászai szerint biztosan.

A Bloomberg Economics alapesete a 2023-as globális növekedésre vonatkozóan 2,4 százalék. Ugyanakkor egy mélyebb energiaválság Európában, egy korábbi és fájdalmasabb recesszió az Egyesült Államokban, vagy több Covid-korlátozás és az ingatlanpiac ellenőrizetlen lejtmenete Kínában még azt is eredményezheti, hogy ez a kevéssé inspiráló szám is elérhetetlenné váljon.

A Bloomberg közgazdászainak negatív forgatókönyve szerint a globális növekedés 2023-ban elmarad, és 0,5 százalékos zsugorodás következik be a világgazdaságban. A 2022-es gyenge számokkal együtt ez több mint 5 billió dollárral csökkentené a globális jövedelmet az év eleji várakozásokhoz képest.

Mint írták, nem meglepő, hogy egy olyan vizsgálat, amelynek célja egy lefelé mutató forgatókönyv elkészítése, negatív számot kap. Az elemzés mégis rámutat arra, hogy az előttünk álló év eredménye milyen könnyen csúszhat az amúgy is gyenge várakozások alá, valamint arra, hogy milyen szélsőséges lehet a hatás, ha a negatív sokkok összeütköznek és súlyosbodnak.

Az USA-ban az alapeset szerint a munkaerőpiac kellően erős, a háztartások pedig elegendő vásárlóerővel rendelkeznek ahhoz, hogy a növekedés 2023 második feléig kitartson. Eszerint a növekedés 2022-ben 1,8 százalék, 2023-ban pedig 0,7 százalék lesz. Lehetne rosszabb is. Ha egy éles ingatlanpiaci korrekció – amely a pénzügyi rendszerre is kihat – 2022-re hozza előre a recessziót, az jelentősen csökkentené a növekedést.

Az euróövezetben az előrejelzés szerint a gáz országonkénti megosztása, valamint a vállalkozások és a háztartások jelentős támogatása lehetővé teszi, hogy a gazdaság csak sekély recesszióval vészelje át az energiaválságot. Az alapprognózis szerint 2022-ben 3,1 százalékos növekedés, 2023-ban pedig 0,1 százalékos visszaesés várható. Ám a kivételesen fagyos időjárás és a súlyos szakpolitikai kudarcok idén 0,8 százalékpontot, jövőre pedig 3,3 százalékpontot vonhatnak le a növekedésből, ami mély recesszióba taszíthatja a blokkot.

Kínában az alapprognózis feltételezi, hogy a kormánynak sikerül zökkenőmentesen kilépnie a zéró Covid politikából, és elkerül egy katasztrofális ingatlan-összeomlást. Ez 2022-ben 3,2 százalékos, 2023-ban pedig százalékos növekedést vetít előre. De dolgok könnyen félresikolhatnak. Esetleges további zárlatok a nagyvárosokban, vagy a vártnál nagyobb mértékű ingatlanpiaci visszaesés 3,5 százalékpontot vonhatnak le a 2023-as növekedésből.

Ezek a sokkhatások önmagukban is elég rossznak számítanának. Amikor azonban a nagy gazdaságok megbicsaklanak, a hatások nem korlátozódnak a határaikon belülre. A kereskedelmi, pénzügyi és nyersanyagár-kiáramlási hatások mind azt jelentik, hogy az Egyesült Államokban, az euróövezetben és Kínában bekövetkező sokkok az egész világon éreztetik hatásukat. Számos feltörekvő piac számára – amelyek exportjukat dollárban számlázzák, és finanszírozási igényeiket dollárban fedezik – az amerikai valuta felértékelődése csak fokozza a feszültséget.

A Bloomberg Economics több makromodellre támaszkodva megbecsülte, hogy milyen összhatással járna, ha minden egyszerre romlana el. Nem meglepő módon az eredmények nem túl szépek.

Az Egyesült Államok esetében a Fed szigorításából eredő belföldi csapás, valamint a mélyebb európai recesszió és az erőteljesebb kínai visszaesés tovagyűrűző hatása együttesen -1,8 százalékra növelhetik a 2023-as visszaesést. Ez esetben az euróövezetben a GDP 2023-ban 4,1 százalékkal csökkenhet, Kínában pedig mindössze 2,1 százalékkal nőhet a gazdaság.

A modellek lehetővé teszik a főbb feltörekvő piacokra gyakorolt hatások becslését is, beleértve az erősebb dollár okozta húzóerőt is. Törökországnak és Brazíliának van a legtöbb vesztenivalója.

Természetesen lehetséges egy felfelé mutató forgatókönyv is. Az ukrajnai konfliktus megszűnése vagy egy szokatlanul meleg tél megkímélheti Európát a recessziótól. Kína talán hamarabb kilép a Covid-zárlatból, vagy a vártnál több ösztönzőt adhat az ingatlanpiaci lejtmenet ellensúlyozására. Az amerikai munkaerőpiacok hozhatják a Fed által remélt makulátlan dezinflációt. E pozitív meglepetések valamilyen kombinációja felvidíthatja a piacokat, és a várakozásokat meghaladó globális növekedést hozhat az év során.

Mégis, az alapeset szerint 2023 a gyenge növekedés és a továbbra is magas árnyomás éve lesz. Az elmúlt évek tanulsága pedig az, hogy a dolgok mindig rosszabbodhatnak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Újabb szereplővel bővült a BÉT középvállalati platformja

Újabb szereplővel bővült a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformja, a BÉT Xtend, bevezették a Multihome Nyrt. részvényeit.

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megválasztották az ország legjobb pálinkáit

A korábbi évek sikerei után idén is kiválasztották a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet 2022-ben a Lunczer Pálinkaház fürtös meggy pálinkája kapta - közölte az Agrárminisztérium.

Hírek

Edward Snowden orosz lett

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus - jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Ebben a két városban a legdrágább az élet a világon

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A Magyar Bankholdingtól érkezik az ÁSZ új alelnöke

Szomolai Csaba lesz az Állami Számvevőszék egyik alelnöke Holman Magdolna helyett, aki november 30-i hatállyal mondott le alelnöki tisztségéről.

Megvan, ki váltja Lantos Csabát a MET Csoport élén

A MET Csoport Igazgatósága Lakatos Benjamint választotta meg új elnöknek - közölte a svájci központú energiavállalat.

Részleges vasárnapi boltzár jön Horvátországban

A horvát kormány döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában befagyasztották az áram lakossági árát

Szlovákiában jövőre a gáz és a távfűtés lakossági ára 15 százalékkal emelkedik, az áram ára pedig nem változik - jelentette Eduard Heger szlovák miniszterelnök.

Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) honlapján, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél.

Csökkenő üzemanyagárakkal indul a december

A december is üzemanyagár-csökkenéssel indul, a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal lesz kevesebb péntektől, a gázolajért pedig bruttó 11 forinttal kell majd kevesebbet fizetni.

Gazdaság

Hamarosan kereskedőtől is vehetünk fel pénzt ingyenesen

Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - a többi között ezt is tartalmazza a pénzügyi szektort érintő javaslatcsomag módosítása, amelyet pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megállt a hitelek drágulása, két nagybank már csökkentette a kamatait

Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Januártól jöhetnek a 37 százalékos személyi kölcsönök és az 52 százalékos hitelkártyák

Január elsejétől 37 százalékra emelkedik a személyi kölcsönöknél a maximum teljes hiteldíjmutató, a hitelkártyák esetén pedig 52 százalékot is elérheti ez a mutató. 

Megújul a minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom