Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Januárban újra gyorsult az infláció Németországban
No menu items!

Januárban újra gyorsult az infláció Németországban

Illusztráció: Bigstock

Gyorsult az infláció az év elején Németországban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt – jelentette a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Januárban a Destatis végleges adatai alapján 8,7 százalékkal, az előzetes adatokkal megegyező mértékben emelkedett a fogyasztói árindex Németországban.

Az új, 2020-as kalkulációs bázisév alapján felülvizsgált inflációs ráta 2022 decemberében 8,1 százalék, novemberben pedig 8,8 százalék volt. Az új kalkulációs módszer szerint tehát 2023 elején felgyorsult az infláció.

Az év végi lassulás után az inflációs ráta tehát továbbra is magas szinten marad” – mondta Ruth Brand, a szövetségi statisztikai hivatal elnöke. “Számos árucikk kategóriában és egyre inkább a szolgáltatások terén is áremelkedést tapasztalhatunk. A magánháztartások számára januárban ismét különösen érezhető volt az energia és az élelmiszerek árának emelkedése” – tette hozzá.

Az energiatermékek ára januárban 23,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, még az emelkedés mértékének enyhítésére hozott intézkedések ellenére is. Decemberben az energiaipari termékek ára 20,3 százalékkal nőtt éves bázison.

A januári áremelkedéshez hozzájárult a “decemberi gyorssegély” megszűnése is. A villamos energiára, a földgázra és a távfűtési díjra bevezetett árfék azonban korlátozta az energiaárak emelkedését.

Az élelmiszerárak januárban 20,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest, tehát több mint kétszer olyan mértékben, mint az inflációs ráta. Az élelmiszerárak emelkedésének üteme alig változott a decemberihez képest, amikor 20,4 százalékos volt.

Januárban energiaárak nélkül 7,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves bázison, energia- és élelmiszerárak nélkül pedig 5,6 százalékkal. Decemberben 5,2 százalékos volt az áremelkedés mértéke.

Az előző havi árszintet 1,0 százalékkal haladta meg a januári, szintén az előzetes adattal megegyező mértékben, míg decemberben 0,8 százalékos volt a havi árcsökkenés.

Az energiaárak összességében 8,3 százalékkal emelkedtek januárban havi bázison. A földgáz ára 46,1 százalékkal, a távfűtésé 63,9 százalékkal emelkedett januárban, a villamos energia ára pedig 6,5 százalékkal. Az olajtermékek körében az üzemanyagok 1,9 százalékos áremelkedését ellensúlyozta a könnyű fűtőolaj árának 3,3 százalékos csökkenése.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex, a HICP éves bázison az előzetessel megegyező, 9,2 százalék lett januárban a decemberi 9,6 százalék után. Havi bázison a harmonizált árindex végleges értéke szintén az előzetessel megegyező 0,5 százalék lett, míg az előző hónapban, decemberben 1,2 százalékkal csökkent.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megújította együttműködését a VOSZ és a GÉMOSZ

Új együttműködési szerződést kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ) .

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Az AutoWallis megkapta a cseh versenyhatóság engedélyét a cseh autókiskereskedelmi piacra lépéshez

Az AutoWallis eddigi tevékenységi területe, a magyar és a szlovén mellett a cseh autókiskereskedelmi piacon is jelen lesz.

Búzaszentelő Ünnepséggel indult a Magyarok Kenyere Program Kaplonyban

A Magyarok Kenyere összefogás a magyar gazdák önzetlen adományainak köszönhetően ma már több mint 100 000 gyermek és rászoruló éves ellátását biztosítja Kárpát-medencében.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.