Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Javult kissé, de továbbra is borús a gazdasági hangulat Németországban
No menu items!

Javult kissé, de továbbra is borús a gazdasági hangulat Németországban

A várt romlás helyett októberben javult valamelyest a gazdasági hangulat az euróövezetben a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet kimutatása alapján.

A ZEW gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) mínusz 59,2 pontra javult októberben a várt mínusz 65,7 pont helyett, ami romlást jelentett volna a szeptemberi mínusz 61,9 ponthoz képest.

Az aktuális németországi gazdasági helyzet megítélése azonban ismét erőteljesen csökkent, októberben mínusz 72,2 ponton áll, 11,7 ponttal alacsonyabban az előző havi 60,5 pontnál. A piac a ténylegesnél kisebb mértékű romlást, mínusz 68,0 pontot várt októberre.

A megkérdezett elemzők mintegy 68 százaléka a gazdasági aktivitás romlását jósolta a következő hónapokra, 8,6 százalékuk javulást, 23,6 százalékuk pedig változatlanságot várt.

Achim Wambach

A ZEW gazdasági hangulatmutatója októberben kismértékben javult” – kommentálta a felmérés megállapításait Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke. Elmondta, hogy az aktuális helyzetüket ismét lényegesen rosszabbnak ítélték meg a felmérésbe bevont gazdasági szereplők. Annak valószínűsége tehát, hogy a reál bruttó hazai össztermék a következő hat hónap során csökkenni fog, jelentősen megnőtt. “Összességében a gazdasági kilátások ismét romlottak” – foglalta össze a várakozásokat.

A pénzpiaci szakértők euróövezet gazdasági fejlődésével kapcsolatos hangulata októberben enyhén, 1,0 ponttal emelkedett, és jelenleg mínusz 59,7 ponton áll. Az aktuális helyzet megítélése az euróövezetben is meredeken 11,7 ponttal csökkent az előző havihoz képest és mínusz 70,6 pontra állt be októberben.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok mintegy 300-350 pénzügyi szakértőjének és intézményes befektetőknek a megkérdezésével az aktuális helyzetről és annak az elkövetkező hat hónapban várható alakulásáról alkotott véleményükről.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Rárepül az EB-re a Wizz Air

A légitársaság június 15-én és június 19-én Budapestről és Debrecenből is indít járatokat a mérkőzésekre.

Nem taposni, hanem visszavinni!

A kisebb üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával tudják megoldani.

Útimorzsák Ronaldo hazájából – Portugália: felszálló pályán

Az előrejelzések szerint az ibériai ország gazdasága idén a harmadik leggyorsabban növekvő gazdaság az Európai Unióban.

Az EU az informatika területét érintő állami támogatásokat hagyott jóvá

A CIS az első olyan, közös európai érdeket szolgáló projekt, mely a felhő- és pereminformatika-technológiák területén valósul meg.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.