Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Kamatemelés. Egyhangúlag döntött a monetáris tanács
No menu items!

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött a monetáris tanács

A monetáris tanács augusztusi kamatdöntő ülésén egyhangúlag döntött a jegybanki alapkamat 30 bázispontos emeléséről – olvasható a Magyar Nemzeti Bank rövidített jegyzőkönyvben.

Az MNB legfőbb döntéshozó testülete augusztus 24-én 1,50 százalékra növelte az alapkamatot. A kamatfolyosó ugyancsak 30 bázispontos változtatással 0,55 és 2,45 százalék közé emelkedett.

A kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint az árstabilitás érdekében indokolt a szigorítás, a kamatkondíciók emelését a válságkezelő eszközök fokozatos kivezetésével is támogatni kell. Kamatemelésre addig van szükség, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon a megfelelő szinten stabilizálódnak, kockázatai újra kiegyensúlyozottá válnak – tették hozzá.

A tanácstagok közül – mint írták – többen megfelelőnek találták az ülés időpontját arra is, hogy elkezdődjön az állampapír-vásárlási program kivezetése. A válságkezelő eszközök fokozatos visszavonását az MNB már korábban elkezdte, hasonló intézkedésekről döntött a világ több országa is. A folytatásban kiemelten figyelik az állampapírpiac stabilitását, a heti állampapír-vásárlások mennyiségéről negyedévente döntenek, a negyedik negyedéves célról a szeptemberi kamatmeghatározó ülésen határoznak.

Értékelésük szerint az állampapír-vásárlási program a járvány időszakában teljesítette a várakozásokat, hiszen a változékony nemzetközi pénzpiaci környezetben segített fenntartani az állampapírpiac stabil likviditási helyzetét. Indokolt esetben az MNB ismét növelheti a heti vásárlások mennyiségét – közölték.

A gazdaságról és az inflációról

A jegyzőkönyv a belföldi és a nemzetközi várakozásokra is kitér. A magyar gazdaság újraindítását sikeresnek nevezték, mivel a helyreállás üteme meghaladja az uniós átlagot, a belföldi munkanélküliség alacsony, a reálkeresetek nőnek. Hozzátették, hogy néhány ágazat teljesítménye még nem érte el a járvány előtti szintet, de az MNB további fellendüléssel, a beruházások és a kivitel bővülésével, illetve a költségvetési hiány és az államadósság újbóli csökkenésével számol.

Az infláció 2022 elején térhet vissza a toleranciasávba, és az év közepén stabilizálódhat a jegybanki cél körül.

A szolgáltatások drágulása júliusban megállt, ami arra utal, hogy véget értek a válság utáni átárazások, de a bázishatások miatt ősszel ismét magasabb infláció várható. A nyersanyagok drágulása, valamint a nemzetközi szállítmányozás költségeinek tartós emelkedése szintén nagyobb kockázatokat, magasabb külső inflációs környezetet vetít előre – tették hozzá. Az infláció világszerte nő, és épp azokban az országokban gyorsult föl jobban, ahol a gazdasági fellendülés előbb kezdődött el – hangsúlyozták.

A monetáris tanács egyöntetű véleménye szerint az inflációs kilátásokat a kamatemelési ciklus eredményeivel együtt a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében célszerű elemezni. A korábbiakhoz hasonlóan megerősítették, hogy az MNB az elsődleges céljának kijelölt árstabilitás veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását, valamint a kormány gazdaságpolitikáját, és a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját – olvasható a jegyzőkönyvben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

A régióban terjeszkedne az InstaCash magyar fintech cég

az InstaCash technológiai megoldását jelenleg 40 webshop, köztük a Garmin órákat forgalmazó Navi-Gate Kft., a Notebook.hu, a Homelux, valamint több Magánegészségügyi szolgáltató integrálta saját rendszerébe.

A gútai számítógép újjáépítő a NASA-nál is vonzóbb lett

A Furbify egy olyan startup, amely a másodlagos piacon, a használt számítógépek makulátlan felújításával és az ehhez kapcsolódó webshoppal több millió eurós forgalmú, már több kontinensen is érdekeltséggel bíró céggé nőtte ki magát.  
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...