Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Kamatemelés. Egyhangúlag döntött a monetáris tanács
No menu items!

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött a monetáris tanács

A monetáris tanács augusztusi kamatdöntő ülésén egyhangúlag döntött a jegybanki alapkamat 30 bázispontos emeléséről – olvasható a Magyar Nemzeti Bank rövidített jegyzőkönyvben.

Az MNB legfőbb döntéshozó testülete augusztus 24-én 1,50 százalékra növelte az alapkamatot. A kamatfolyosó ugyancsak 30 bázispontos változtatással 0,55 és 2,45 százalék közé emelkedett.

A kamatdöntő ülés jegyzőkönyve szerint az árstabilitás érdekében indokolt a szigorítás, a kamatkondíciók emelését a válságkezelő eszközök fokozatos kivezetésével is támogatni kell. Kamatemelésre addig van szükség, amíg az inflációs kilátások fenntartható módon a megfelelő szinten stabilizálódnak, kockázatai újra kiegyensúlyozottá válnak – tették hozzá.

A tanácstagok közül – mint írták – többen megfelelőnek találták az ülés időpontját arra is, hogy elkezdődjön az állampapír-vásárlási program kivezetése. A válságkezelő eszközök fokozatos visszavonását az MNB már korábban elkezdte, hasonló intézkedésekről döntött a világ több országa is. A folytatásban kiemelten figyelik az állampapírpiac stabilitását, a heti állampapír-vásárlások mennyiségéről negyedévente döntenek, a negyedik negyedéves célról a szeptemberi kamatmeghatározó ülésen határoznak.

Értékelésük szerint az állampapír-vásárlási program a járvány időszakában teljesítette a várakozásokat, hiszen a változékony nemzetközi pénzpiaci környezetben segített fenntartani az állampapírpiac stabil likviditási helyzetét. Indokolt esetben az MNB ismét növelheti a heti vásárlások mennyiségét – közölték.

A gazdaságról és az inflációról

A jegyzőkönyv a belföldi és a nemzetközi várakozásokra is kitér. A magyar gazdaság újraindítását sikeresnek nevezték, mivel a helyreállás üteme meghaladja az uniós átlagot, a belföldi munkanélküliség alacsony, a reálkeresetek nőnek. Hozzátették, hogy néhány ágazat teljesítménye még nem érte el a járvány előtti szintet, de az MNB további fellendüléssel, a beruházások és a kivitel bővülésével, illetve a költségvetési hiány és az államadósság újbóli csökkenésével számol.

Az infláció 2022 elején térhet vissza a toleranciasávba, és az év közepén stabilizálódhat a jegybanki cél körül.

A szolgáltatások drágulása júliusban megállt, ami arra utal, hogy véget értek a válság utáni átárazások, de a bázishatások miatt ősszel ismét magasabb infláció várható. A nyersanyagok drágulása, valamint a nemzetközi szállítmányozás költségeinek tartós emelkedése szintén nagyobb kockázatokat, magasabb külső inflációs környezetet vetít előre – tették hozzá. Az infláció világszerte nő, és épp azokban az országokban gyorsult föl jobban, ahol a gazdasági fellendülés előbb kezdődött el – hangsúlyozták.

A monetáris tanács egyöntetű véleménye szerint az inflációs kilátásokat a kamatemelési ciklus eredményeivel együtt a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében célszerű elemezni. A korábbiakhoz hasonlóan megerősítették, hogy az MNB az elsődleges céljának kijelölt árstabilitás veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását, valamint a kormány gazdaságpolitikáját, és a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját – olvasható a jegyzőkönyvben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Takarékbank: a növekedés 6, az infláció 5,5 százalék lehet az idén

A Takarékbank makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt.

Eurostat: a hiány és az adósság is csökkent az EU-ban

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

HR Covid után – A jövő már itt van! I. rész

A Covid-19 kivételes lehetőséget teremtett és teremt a humánerőforrás-menedzsment (HR) számára, hogy az eddigi feladatai megerősítése mellett hosszabb távra is új tevékenységekkel és folyamatokkal bővítse szerepét. A szervezetek HR részlegei egyrészről napi és stratégiai szinten vesznek részt a döntéshozatalban, másrészről mind több kezdeményezéssel állnak elő a pandémia alatti és utáni teendőkkel kapcsolatban. Dr. Gonda György írása AzÜzlet.hu Menedzser Akadémiájában.

Hírek

Jön az időalapú BKK-jegy – két változatban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről a jövő héten tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Kedvező határozat esetén tavasztól jöhetnek az ilyen menetjegyek - közölte a vállalat.

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott csaló portál jelent meg az interneten - figyelmeztetett az adóhivatal.

Brexit – Soha ennyi brit nem élt még Franciaországban

Közel 100 ezer brit állampolgár kapott tartózkodási engedélyt a Brexit miatt tavaly Franciaországban - közölte a francia belügyminiszter.

Megdőlt a közbeszerzési csúcs

Rekordév volt a közbeszerzésben tavaly: 2021-ben a közbeszerzési piac mérete meghaladta a 4221 milliárd forintot, ebből több mint 2500 milliárd forint jutott a kkv-knak - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Gazdaság

Magyar siker. Elindult Európa első blokklánc alapú neobankja

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén a Benker. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott blokklánc alapú neobank 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével kezdi működését.

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom