Kezdőlap Pénzvilág Kamatemelés. Ellenszavazat nélkül döntött az MNB monetáris tanácsa
No menu items!

Kamatemelés. Ellenszavazat nélkül döntött az MNB monetáris tanácsa

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az augusztus végi kamatemelésről az ülésről most közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

A monetáris tanács hét tagja augusztus 30-án arról döntött, hogy az alapkamat 100 bázisponttal 11,75 százalékra, az egynapos betéti kamat ugyanilyen mértékkel 11,25 százalékra, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamata 14,25 százalékra emelkedett.

A jegybank a jegyzőkönyvben megerősítette: a kamatemeléseket addig folytatják, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Az ülésen az MNB testülete három intézkedésről döntött: a kötelező tartalékráta mértékének emeléséről, diszkontkötvény-aukciók rendszeres tartásáról, illetve egy hosszú futamidejű betéti eszköz bevezetéséről. Az új eszközök célja a megemelkedett bankrendszeri likviditás tartós lekötése, illetve a monetáris transzmisszió hatékonyságának erősítése; kamatozásuk a jegybanki alapkamathoz kötött.

Kiemelten fontos, hogy a rövid pénzpiaci kamatszintek még turbulens pénzpiaci környezetben is a jegybanki irányultsággal összhangban alakuljanak – szögezte le az MNB.

A döntéshozók egyetértettek abban, hogy az inflációs cél elérése érdekében kulcsfontosságú a másodkörös hatások kivédése és az inflációs várakozások horgonyzása.

A grémium több tagja is kiemelte, hogy a szeptemberi makrogazdasági előrejelzés további információkkal szolgál majd a kamatemelési ciklus jövőjével kapcsolatban.

A tanácstagok közül többen hangsúlyozták, hogy az őszi hónapokban a hazai infláció várhatóan még emelkedő pályán halad, amihez egyre nagyobb arányban a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők járulnak hozzá. A rendkívüli aszályhelyzet, az energiapiaci árrobbanás és a hatósági energiaár-szabályozás változása egyaránt hozzájárulnak a fogyasztói árak emelkedéséhez.

Egyes tagok megjegyezték, hogy bár az év első felében a magyar gazdaság élénk növekedést mutatott, ugyanakkor a magas frekvenciájú adatok június eleje óta a gazdasági növekedés egyértelmű lassulását jelzik. Szerintük a fogyasztás és a beruházás dinamikája érdemben lassul, míg a nettó export a külső piacok és az ellátási láncok helyreállásával ismét pozitívan járulhat hozzá a GDP bővüléséhez.

Az MNB-nél úgy látják, hogy az orosz-ukrán háború, a magas nyersanyagárak és az akadozó szállítási láncok növelik a recesszió kockázatát a világgazdaságban. Ezt a romló bizalmi indikátorok is alátámasztják – írták a rövidített jegyzőkönyvben.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

BÉT – Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a BÉT-en

Kisebb pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor szenior elemzője szerint, a hangulat azonban továbbra is törékeny.

Devizapiac – Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama

Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Tőzsde – Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.

Devizapiac – Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).